Slik sikrer du deg når du flytter

Det er mye som kan gå galt, men heldigvis er det enkelt å unngå de aller fleste katastrofene når du flytter.

Her er det mye som kan gå galt. Foto: COLOURBOX.COM
Her er det mye som kan gå galt. Foto: COLOURBOX.COM Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det sies at flytting er noe av det aller mest stressende et menneske kan gjennomgå. Og akkurat nå er det høysesong, mange flytter for å studere, eller begynne i ny jobb. Med litt planlegging, blir jobben så lite smertefull som mulig. Her er våre beste tips:

Ikke glem å melde flytting!

Velg et seriøst byrå

Det er mange ulike aktører som flytter, og det kan være fristende å velge den billigste - eller et byrå som faktisk har tid i disse flyttedager. Det lønner seg likevel å be om referanser. Det finnes flere useriøse aktører, som gjerne lokker med gode tilbud i høysesongen. Du kan også høre om de er tilknyttet et fagforbund, som Norsk Flytteforbund - og glem heller ikke å sjekke at flyttebyrået har forsikringene i orden.

Når du så har hyret inn flyttebyrå, lønner det seg å skrive kontrakt. Forbrukerrådet og Norsk Flytteforbund har utarbeidet en standard flyttekontrakt, og den kan du laste ned her.

Skal du bruke flyttebyrå? Det lønner seg å sjekke prisen. Leif-Arild Aaøyen fikk pristilbud som varierte med 356.875 kroner.

Ha forsikringene i orden

Bruker du flyttebyrå? Da må du forholde deg til intet mindre enn tre ulike typer forsikring. De fleste flyttebyråer har vanlig ansvarsforsikring og godstransportforsikring. Dette sikrer deg dersom de skulle miste en stol ned en trapp slik at den knekker, eller dersom flyttebilen skulle brenne opp eller bli stjålet. Selve transportforsikringen er det imidlertid du som må tegne. Har du en utvidet innboforsikring kan det hende den dekker dette, så sjekk gjerne, slik at du ikke må betale dobbelt.

Prisen på en slik forsikring er vanligvis rundt en halv prosent av verdien på flyttelasset. Så om verdien på innboet ditt er cirka en million, må du ut med runt 5.000 kroner.

Vær også obs på at du ikke nødvendigvis er sikret mot tyveri fra flyttebilen, om noen skulle klare å snike til seg en kartong fra flyttebilen i et ubevoktet øyeblikk. Det lønner seg derfor å passe på.

Les mer: Ikke gå i denne flyttefellen

Pass på helsen!

En annen ting som er verdt å passe på når du flytter, er ryggen din. Selv om du får flyttehjelp, skal kasser flyttes fra et rom til et annet, eller opp på et bord eller en stol når du skal pakke ut. Det er enkelt, men likevel mange som glemmer: Husk å tenke på hvordan du løfter flytteeskene, så unngår du å ødelegge ryggen.

Bøy knærne, ikke ryggen, når du løfter, så unngår du ryggproblemer når du flytter er trimdronning Kari Jaquessons beste råd.

Forbrukerrådets flytteråd

  • Ta kontakt med flere flyttebyråer for å få pris på oppdraget
  • Ikke gå inn på tilbud fra andre enn de du har innhentet pris fra
  • Krev en fast pris, dvs ikke en betinget pris, dersom oppdraget er kurant
  • Ikke aksepter å betale store forskudd i forhold til kontraktsummen
  • Definer flyttelassets omfang, verdi og beskaffenhet når anbudet innhentes
  • Avklar om du skal pakke selv og forhør deg om prisen på pakkemateriell fra byrået (ofte billigere enn i butikkene)
  • Krev forsikringsbevis og sjekk hva din egen innboforsikring dekker
  • Tegn tilleggsforsikring hvis du har spesielt verdifulle eller særlig skjøre gjenstander (bruk kr 25.000,- som norm for verdifulle ting)
  • Reklamer på skader og mangler så snart som mulig.

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!