Slik sikrer du deg best mot brann

Velg to typer røykvarslere, som kobles sammen.

EN AV HVER: En optisk og en ionisk røykvarsler gir best brannsikkerhet. Foto: COLOURBOX.COM
EN AV HVER: En optisk og en ionisk røykvarsler gir best brannsikkerhet. Foto: COLOURBOX.COM Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Brannforskriften krever at alle boliger har minst en godkjent røykvarsler. Dette er kun et minimumskrav, ifølge Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB), som anbefaler alle bruk av flere røykvarslere i hjemmet.

Dessuten bør man velge ulike typer for aller best brannsikkerhet.

Seriekobling av optisk og ionisk

DinSide skrev nylig om en svensk test av røykvarslere, der de fire røykvarslerne som fikk best resultater var ioniske. Dette betyr likevel ikke at man kun bør satse på å ha ioniske røykvarslere i heimen, ifølge avdelingsdirektør Tor Suhrke i DSB.

Tor Suhrke, avdelingsdirektør i DSB. Foto: DSB
Tor Suhrke, avdelingsdirektør i DSB. Foto: DSB Vis mer


Han anbefaler folk flest å investere i både ioniske og optiske røykvarslere, ettersom hver av dem varsler ulike branner best.

– Optiske røykvarslere er mer sensitive på røyk, mens de ioniske er bedre til å detektere åpen flamme, forteller Suhrke til DinSide.

I tillegg finnes det noen kombivarslere, som baserer seg på begge prinsipper.

– Disse er et godt alternativ, da én enkelt røykvarsler fanger opp flere typer branner, understreker Suhrke.

I tillegg er det viktig å ha seriekoblede røykvarslere, slik at alle utløses hvis det oppstår brann i et annet rom enn det man oppholder seg i. Dette gjelder i boliger med mer enn en røykvarsler.

– Ved kjøp av ny røykvarsler bør man dessuten teste den hjemme ved å utsette den for røyk, ikke bare ved å trykke på test-knappen. Slik får man sjekket at den faktisk fungerer, understreker han.

Les også: Flatskjermen langt mer brannfarlig enn dette el-apparatet

Slik virker røykvarslerne

JULEIDYLL? Dessverre skyldes mange boligbranner i desember nettopp stearinlys. Tar det fyr i pynten rundt, er det de ioniske røykvarslerne som raskest varsler om brannen.  Foto: Colourbox.com
JULEIDYLL? Dessverre skyldes mange boligbranner i desember nettopp stearinlys. Tar det fyr i pynten rundt, er det de ioniske røykvarslerne som raskest varsler om brannen. Foto: Colourbox.com Vis mer


De to systemene for røykvarsling har ulik evne til å reagere på gitte typer av røykpartikler, og ikke minst størrelsen på disse. De største røykpartiklene lager vanskeligheter for ioniske detektorer, mens ekstremt små partikler lager problemer for de optiske.

Har man kun én røykvarsler i boligen, anbefaler DSB at denne er optisk.

Slik virker ioniske røykvarslere:
De ioniske røykvarslerene inneholder en radioaktiv kilde. Denne måler den elektriske strømmen av ladede partikler i luften. Røykpartikler som kommer inn i varsleren tar større plass og beveger seg saktere enn vanlige luftpartikler. Dermed vil varsleren reagere.

Ioniske røykvarslere reagerer mest effektivt på åpne branner fra lett antennelige og godt brennbare gjenstander som papir, gardiner, dekorasjoner rundt stearinlys og brennbar væske. Slik branner skaper røyk som består av små partikler.

Høytid også for branner: Den brannfarlige julekosen

Slik virker optiske røykvarslere:
Optiske røykvarslere fungerer på denne måten: Røykpartikler absorberer lys, noe den optiske røykvarsleren detekterer ved hjelp av en fotoelektrisk kilde som fanger opp lysforandringen.

Spesielt ulmebranner fra for eksempel tekstiler eller elektrisk utstyr, skaper mye røyk som sprer seg forholdsvis langsomt. Røykutviklingen kan imidlertid bli kraftig og omfatte giftige gasser. I slike tilfeller er det de optiske røykvarslerne som virker best.

Kilde: Sikkerheten-selv.no, dsb.no

Les også: Nå er sigarettene blitt mindre brannfarlige