Slik setter du ut rørleggerarbeid på anbud

Her er sjekklisten som skal gjøre det lettere å sammenligne de ulike tilbudene.

Rørleggertjenester på anbud: Gjør du grundig forarbeide blir jobben med å sammenligne de ulike tilbudene lettere. Foto: Antimedia/Skikkeligrørlegger.no
Rørleggertjenester på anbud: Gjør du grundig forarbeide blir jobben med å sammenligne de ulike tilbudene lettere. Foto: Antimedia/Skikkeligrørlegger.no Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det mangler ikke på rørleggere som vil pusse opp badet ditt, eller bytte kjøkkenkranen, og aldri har det vært enklere å komme i kontakt med dem. Blant annet er det en rekke anbudstjenester på nett som gjør det lett å innhente anbud. Men hvordan skal du skille mellom de ulike aktørene?

Å hente inn anbud er en komplisert prosess fordi du ofte vil oppleve at tilbyderne har en svært ulik forståelse av oppdraget, og at hva de inkluderer av deler vil variere. Dermed blir det også vanskelig å sammenlikne priser som også kan variere svært mye.

– Jeg pleier å si at du ikke skal velge den billigste fordi han garantert har glemt noe som burde inkluderes, og heller ikke den dyreste fordi en svært høy pris er et signal om at de egentlig ikke vil ha jobben. Da står du igjen med midtsjiktet, sier rørleggermester og talsmann for skikkeligrørlegger.no Ben Schreier.

Det er ikke bare pristilbudene du bør sjekke: Slik unngår du håndverkerkrøll

Nytt regelverk

Innstramming og påfølgende oppmykning av reglene rundt oppussing av våtrom har vært frustrerende for både forbrukere og fagfolk det siste året. Det hersker stor forvirring om hva man kan og ikke kan gjøre.

Ifølge Schreier kan du selv velge om det er du eller håndverkerbedriften som må søke kommunen frem til lytt lovverk foreligger. Gebyret til kommunen er det samme uavhengig av hvem som leverer søknaden.

Det er også viktig å være så konkret som mulig. En plantegning med mål over hvordan badet skal se ut, kan være smart for å unngå misforståelser, så spesifiser gjerne dette. Du bør også be aktuelle rørleggere om å komme på befaring.

Ikke sammenlign epler og pærer:

NB! Det er vanlig å gi prisoverslag eksklusive merverdiavgift, men for sikkerhets skyld bør du sjekke at dette er likt.


– Det er helt umulig å prise oppussingen av et bad uten å ha sett det først, sier rørleggermesteren.

– Ved å hyre inn en skikkelig rørlegger har man ett selskap å forholde seg til som har totalansvaret for godkjenninger, garantier og kvalitet. Du får en person som har gjort det samme arbeidet tidligere, kan gi en totalpris for prosjektet og håndterer andre involverte håndverkere som snekker, elektriker og murer, sier Schreier.

I videoen under forteller han mer om hva du bør tenke på når du henter inn anbud:

Se også flere tips til hva du bør spesifisere når du setter ut en jobb på anbud under videoen.


Snu på flisen: Ikke gå i disse oppussingsfellene

Rehabilitering av baderom

 • Riving av eksisterende baderom: Oppgi om du skal rive selv eller ønsker hjelp til dette. Hvor mange kvadratmeter er det snakk om og hvilke type materialer skal vekk? Vil du ha hjelp til opprydding og bortkjøring?
 • Mur og støpearbeid: Er det behov for å støpe gulv? Skal det legges membran. Ønsker du fliser eller våtromsplater?
 • Rør og vann: Er dagens rør lagt utenpå eller inne i veggen? Vet du hvilket system som er brukt, f. eks rør-i-rør, kobberrør el. l. Skal vannuttakene fortsatt ha samme plassering som i det gamle badet eller vil du gjøre om på planløsningen? Har du tanker om plassering, innmuring av badekar og lignende bør du definere dette.
 • Oppvarming og elektrisitet: Hva slags oppvarmingsløsning har boligen? Ønsker du elektriske varmekabler eller skal rørleggeren hjelpe deg å finne en vannbåren løsning? Ønsker du flere strømuttak og vet du hvor de skal plasseres?
 • Ventilasjon: Finnes det en luftespalte under døren? Er det montert automatisk avtrekk eller mekanisk vifte?
 • Vegger og tak: Ønsker du hjelp til noe maling eller skal alt flislegges? Målet på flisene påvirker prisen på legging. Vet du målene på arealet som skal flislegges får du en mer nøyaktig pris tilbake.
 • Snekkerarbeid: Skal vegger flyttes på, eller dører og vinduer skiftes?
 • Dokumentasjon: Legg ved gode bilder av badet slik det ser ut i dag. Lag gjerne en skisse av planløsning. Kjenner du til skader eller hvor rørt er plassert i veggen er det fint å merke av dette.
 • Les mer om anbudsprosessen

  Bygge nytt bad

  • Dokumentasjon: Legg ved plantegning som indikerer rørføringer i vegger, plassering i forhold til andre rom, vannuttak og avløp. Ta bilder av rommet slik det vil se ut ved oppdragets start. Oppgi også rommets størrelse.
  • Underlag: Hva er rommet bygget på? Betongsåle eller tre? Hvilken etasje ligger rommet i?
  • Materialvalg: Beskriv materialvalg, flater og ønsket utstyr.
  • Oppvarming, belysning og ventilasjon: Er dette ferdigstilt eller ønsker du hjelp til å finne gode løsninger? En dyktig rørlegger skal kunne gi gode råd om disse tingene.

  Vi bryr oss om ditt personvern

  dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer