Slik ser du om prisantydningen er for lav

Vår boligverdikalkulator hjelper deg å finne realistisk salgspris.

Sjelden mulighet? Knapt når prisantydningen ligger mange, mange hundre tusen under det boligen sannsynligvis blir solgt for.  Foto: Finn.no/DinSide/Per Ervland
Sjelden mulighet? Knapt når prisantydningen ligger mange, mange hundre tusen under det boligen sannsynligvis blir solgt for. Foto: Finn.no/DinSide/Per Ervland Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I helgen kom hele 300 mennesker på visningen av denne leiligheten i helgen melder Dn.no.

Det er kanskje ikke så rart. Boligen, som ligger i et av Oslo sentrums mest attraktive strøk har en prisantydning langt under markedspris, viser vår boligverdikalkulator.

Bruker du DinSides boligverdikalkulator, som beregner antatt prisverdi i forhold til taksten på boliger som er lagt ut for salg i nærområdet, kan du se at den sannsynlige prisen er nærmere 4,3 millioner, nesten 700.000 kroner over prisantydning, og 400.000 over takst. Megler for boligen, partner og daglig leder i Aktiv Eiendomsmegling St. Hanshaugen, Håkon Strand, sier til Dn.no at han tror salgsprisen vil ligge på et sted mellom 4 og 4,5 millioner kroner. Drøye millionen over. Og etter første visning, kom det inn bud på 4,1 millioner.

Dette er vel og bra om du er interessert, har vært på visning, og har 4,5 millioner til rådighet. Men det er langt mer irriterende om det er langt utenfor ditt budsjett, og du kaster bort tiden på visninger for boliger med reell salgspris hundretusener, eller en million, over det du har å rutte med.

Så hvordan kan du sjekke om en prisantydning er unaturlig lav?

Smart kalkulator

Som vi nevnte over kan DinSides boligkalkulator være et nyttig verktøy. Når du fyller inn relevante data, vil kalkulatoren gi en verdi basert på prisantydninger for tilsvarende boliger som er til salgs i området. Er boligen solgt, og salgspris oppgitt, vil dette bli brukt.

Under prisanslaget lister vi også opp boliger som er til salgs i området. Her kan du også sjekke hvordan boligen er priset i forhold til andre, tilsvarende på markedet. Ser du på en gammel bolig, og den blir sammenlignet med nybygg, kan dette være en indikator på hvorfor det er et stort sprik.

Ta meg til boligpriskalkulatoren

Gjør deg kjent med markedet, der du vil kjøpe

Boligtakstkalkulatoren er imidlertid kun et hjelpemiddel for å få oversikt, og du gjør klokt i å gjøre egne undersøkelser.

Ifølge Thomas Bartholfsen, fagdirektør i Forbrukerrådet, er noe av det viktigste du gjør før du kjøper bolig å gjøre deg kjent i nabolaget.

– Jeg vil anbefale at man gjør seg kjent med markedet ved at man går på visninger på boliger som kan kan tenke seg å kjøpe. Før noen prioriteringer tidlig om hvilke krav man har, sier Bartholfsen til DinSide. – Det er viktig i forhold til å vurdere hvilke boliger som er på markedet til hvilke prisantydninger - og ikke minst hva de faktisk blir solgt for.

Når du har vært på visninger, vil du legge merke til at noen av boligene som blir solgt får oppgitt salgspris i boligannonsen på Finn. Dette er imidlertid oftere boliger som blir solgt over takst, og kan gi et litt uriktig bilde av markedet.

– Ta heller kontakt med meglerne for de boligene du synes er mest lik den du ønsker deg og spør hva de gikk for. Slik kan du få en oversikt over hva du kan forvente å betale.

Alt om å kjøpe bolig på DinSide

Ikke glem å sjekke godt

Én ting er at takstmann eller megler har bommet på pris, eller at den har blitt satt kunstig lav for å lokke folk på visning. Det er imidlertid ikke alltid at en lav prisantydning er feil. Her er det viktig at du sjekker boligen godt, og stiller de riktige spørsmålene.

– Det er viktig å leseboligsalgsrapporten eller taksten grundig, og kritisk vurdere det som kan være potensielle feil eller mangler, som kan være kostbart å utbedre, sier Bartholfsen.

Dette gjelder særlig strukturelle feil; svakheter i konstruksjon, mulig råte - eller lekkasje fra tak eller på badet.

Er du i tvil? Spør. Be megleren å forklare hvorfor akkurat denne boligen er priset markant lavere enn tilsvarende boliger som er til salgs i området.

Funnet drømmeboligen? Slik vinner du budrunden

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!