Slik ser du om egget er friskt

Slik ser du om egget er friskt

De kan holde seg gode i flere måneder, men vi kaster 850 tonn friske egg i året.

Publisert
Sist oppdatert

Hvert år kastes tonnevis av gode norske egg fordi de har gått ut på dato. Hadde vi forholdt oss til om egget faktisk er ferskt eller gammelt, i stedet for å kaste egg når det har passert den EU-fastsatte best før-datoen, hadde vi sluppet unna med å kaste en brøkdel.

Men hvordan sesr du om et egg er spisbart etter at best før-datoen er passert?

Forbyr burhøns: Nå forsvinner billig-eggene

En bolle vann

Trikset vi viser under lærte denne journalisten av Delia Smith, en britisk TV-kokk som har lært en hel generasjon med briter å lage mat. Hun står bak en rekke kokebøker, og den første i serien "how to cook" åpner med et helt kapittel om hvordan man skal koke og steke egg.

Vi hadde dessverre ikke tilgang på både ferske og gamle egg, så derfor tyr vi til YouTube, der det finnes en rekke ulike videoer som beskriver hvordan du kan ta eggeprøven hjemme. Alt du trenger er en bolle, gjerne gjennomsiktig, og litt vann. Bare se her:


Som du kan se av videoen vil et ferskt egg legge seg horisontalt på bunnen av bollen. Et par uker gammelt egg vil stå på skrå, mot det vertikale, mens et gammelt egg som du ikke bør bruke vil stå vertikalt, og nesten flyte.

Trikset kan også brukes dersom du skal lage mat med rå egg, eller stivpiske hvitene, da vil du helst at de skal være så friske som mulig.

Les også: Så lenge holder maten i fryseren

Knekk det på en tallerken

Et annet alternativ for å se hvor ferskt egget er, er å knekke det ut på en flat overflate, for eksempel nederst i en stor bolle, på en stekepanne eller på en tallerken. Eggehvitten er nemlig todelt, noe er fast, nærmest geléaktig, mens resten er rennende. Jo ferskere egg, jo tydeligere er forskjellen; og jo større del av eggehvitten er fast. Du kan se en video av dette helt nederst i artikkelen.

Er egget råttent, vil du lukte det. Det er ingen tvil. Vi lover.

Matpyser

– Det er et stort paradoks at tonnevis med friske norske egg går i søpla fordi EU-landene har problemer med salmonella i sine egg, sier Halfdan Kverneland Olafssøn i ForMat-prosjektet i en pressemelding.

ForMat er næringslivets satsing for å redusere matsvinnet i Norge. Ifølge deres beregninger blir 850 tonn ferske egg kastet fra dagligvarebutikker fordi det ikke er lov å selge egg som har gått ut på dato. Dette tilsvarer 12,9 millioner egg, eller den årlige produksjonen fra 37.000 høner. Og i tillegg kaster privathusholdninger egg når best før-datoen er passert.

– Holdbarhetsreglene i EU fører til at vi kaster mye fullgod mat, sier Olafssøn.

Visste du at ... frossenmat ofte er sunnere enn ferskvare?

Ikke kast dem, selv om de har gått ut på dato

ForMat-prosjektet ber nå norske landbruksmyndigheter sørge for at norske egg ikke lenger skal omfattes av EU-reglene. Grunnen til reglene om kort holdbarhet på egg er salmonellautsatte egg på kontinentet, men Olafssøn ser ingen grunn til at salmonellafrie norske egg skal måtte følge de samme reglene. Norge har i tillegg ekstra strenge krav til nedkjøling av egg i hele omsetningskjeden.

– Norske egg er like gode og trygge å spise i flere måneder etter at de har gått ut på dato. Det viser undersøkelser Nofima har gjort. Så lenge eggene oppbevares under 12 grader, holder de seg mye lenger enn det datostemplingen tilsier, sier informasjonssjef Åse Kringlebotn i Opplysningskontoret for egg og kjøtt. De oppfordrer norske forbrukere til å ta stemplingsdatoen på egg med en klype salt.

Reise bort? Ikke glem å tømme kjøleskapet. Se hva du bør kaste.


Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer