Med noen enkle grep, kan det hende du får fart på boligsalget. Foto: Colourbox.com
Med noen enkle grep, kan det hende du får fart på boligsalget. Foto: Colourbox.comVis mer

Slik selger du til god pris

Her er hjelpen du trenger for å få solgt boligen din i et vanskelig marked.

Boligselgerne fikk ingen god start på høsten. I august gikk de sesongkorrigerte prisene ned, og ifølge Makrosikt vil bolignedturen fortsette ut høsten og godt inn i 2009.

Hvordan skal en klare å selge boligen til en overkommelig pris i et marked som er tregere enn på mange år? Ekspertene gir deg råd.

Finn ut: Hvor mye er boligen din verdt?

Ikke sleng ut annonsen

Skal du selge boligen, bør du ta deg tid til å planlegge salget. Boligstylist Liv Ellefsen sier altfor mange velger å selge boligen uten å gjøre de riktige forberedelsene først.

- Hovedrådet mitt er å tenke seg litt om før en legger ut annonsen. Det er mange boliger til salgs, og det er lett at boligen drukner i mengden.

Ellefsen vet hva hun snakker om. Tidligere i år vant selskapet hennes, Kreativ Bolig, fagprisen i boligstyling. Se bilder av vinnerleiligheten her.

En boligstylist kan koste deg rundt 1.500 kroner, noe som er en beskjeden pris med tanke på hvor mye boliger går for nå om dagen. Men uansett om du velger å bruke en profesjonell eller ikke, bør du tenke på stylingen av boligen før du skal selge. Og akkurat på dette området er det mange som slurver.

- Det er dumt å begynne med boligstyling etter at annonsen har ligget på nettet i tre måneder. Det ser jeg veldig mye av, og det er veldig synd, sier Ellefsen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Hun tror tid og penger kunne vært spart hvis folk var villige til å gjøre en liten innsats på forhånd.

Kreativ Bolig vant fagprisen i boligstylingskonkurransen tidligere i år. Foto: GARANTI EIENDOMSMEGLING
Kreativ Bolig vant fagprisen i boligstylingskonkurransen tidligere i år. Foto: GARANTI EIENDOMSMEGLING Vis mer


Minimalisme er oppskrytt

Skal du flytte, kan du like gjerne ta storoppryddingen før du tenker på salget. Kvitt deg med alt som kan gi et rotete inntrykk av leiligheten.

- Boligen bør ikke se overfylt ut. Det vil i tilfelle gi et dårlig inntrykk på bildene. Og bildene er helt avgjørende for inntrykket en får av boligen, sier Ellefsen. Hun legger til at du skal vise frem boligen på en mest mulig delikat måte.

- En bør tenke mer på å lage en utstilling, enn praktisk beboelse. Boligen bør oppleves delikat, senger bør være oppredd og utvaskede, grå håndklær på badet bør bort.

Ellefsen advarer riktignok folk mot å bli for minimalistiske.

- Det skal ikke være for minimalistisk. Om alt er prikkhvitt, kan det bli utrivelig. Folk skal få en god følelse når de kommer inn i boligen, sier stylingeksperten.

Tips til oppussing

Bytt kjøkken

Tidligere i sommer spurte DinSide boligtakserer Bjørg Strømmen og eiendomsmegler André Volberg om hvilke grep som kan gi god pris på boligen. Her er noen av de viktigste punktene:

  • Skift til et moderne, men ikke alt for dyrt kjøkken.
  • Friske overflater er et pluss. Mal eller tapetser.
  • Balkong er bra!
  • Peis kan også være en god investering. En lett peisovn med glassvegger er bedre enn en stor engelsk peis.

Ha et edruelig forhold til pris

Christian Dreyer Foto: NEF
Christian Dreyer Foto: NEF Vis mer


Med mindre du bor i Sandnes eller Stavanger, bør du ikke ha store forventninger til hvor mye boligen din har steget i pris i år. Som DinSide skrev i går, har verdien av mange leiligheter tapt seg med titusenvis av kroner over sommeren.

Signaler fra eiendomsbransjen peker i retning av at høsten blir hard for mange boligselgere. I beste fall spår bransjen at prisene vil stå stille, mens noen tror på fall både i år og til neste år.

Det bør være utgangspunktet ditt når du går inn for å selge.

- Viktigst av alt er å ha et edruelig forhold til hvilken pris en kan forvente, sier Christian Dreyer. I tillegg til å være leder i Norges Eiendomsmeglerforbund (NEF) er han som boligmegler ute og tar tempen på markedet.

Roger Nyborg
Roger Nyborg Vis mer


Dreyer sier han så og si aldri ser boligselgere som er overoptimistiske i forhold til hva slags pris de forventer for boligen. Informasjonssjef Roger Nyborg i NEF er enig.

- Om du skal selge, må du ta innover deg at markedet ikke er det samme nå som for 1,5 år tilbake. Da hadde vi en prisvekst som var veldig stor. Når du skal selge, må du ta innover deg at du ikke kan forvente den samme veksten i dagens marked. Du bør ha en nøktern holdning til hva du kan forvente å få, og regne med at det tar tid, sier Nyborg til DinSide.

Kreativt boligsalg?

På tampen tar vi med en liten kuriosa. For noen går spesielle veier for å få oppmerksomhet når de skal sege boligen. En av disse er P4-programlederen Marius Kopperud. Ifølge Seher.no har Kopperud hatt en eksorsist til å drive ut spøkelser av boligen sin. Derfor kan han trygt si at boligen er hundre prosent spøkelsesfri.

I salgsoppgaven heter det: "Det har vært en eksorsist på loftet som har foretatt en åndeutdrivelse, og loftet skal være fritt for bankeånder", skriver Seher.no.

Kanskje det er slike tiltak som skal til for å få solgt boligen i et svært tregt marked.

Les hele den morsomme saken her (Seher.no)

(Artikkelen ble første gang publisert på DinSide i september 08)