Bilde: <A HREF="http://home.c2i.net/angelshag/mainpage.htm" target="_top">Anne Angelshaug</A>.<br />
Bilde: Anne Angelshaug.
Vis mer

Slik selger du boligen din selv

BOLIG: Megleren skal gjerne ha 40.000 kroner for å selge leiligheten din. Vil du krympe denne regninga? Følg vår guide til hvordan du selger boligen selv, og spar over 30.000 kroner.

De fleste som skal selge bolig får en eiendomsmegler til å ordne alt. Det er praktisk, men dyrt. Meglerne tar fra 30.000 til 50.000 kroner for å selge en leilighet til 1, 5 millioner kroner. Taksering og annonsering må du betale for i tillegg.

Synes du meglerhonorarene er sure penger? Hva med å selge boligen selv? Det krever egeninnsats, men du sparer titusener på innsatsen.

Bruk Internett

I Sverige er det bygd opp et nettsted, Adirekta, som er et møtested for de som vil selge eller kjøpe bolig uten å måtte gå om megler. Her annonserer ”søta bror” gratis, og svenskene får råd og vink til hva de må huske når de selger selv. Mer enn 20.000 svenske boligselgere og kjøpere finner hverandre via Adirekta hvert år. Vil du lese svenskenes tips, klikker du her: Adirekta

Vi gir deg her en norsk guide til hva du bør huske hvis du skal selge din egen bolig.

Skaff deg kunnskap om boligen

Før du kan selge, må du vite hva du selger. Det holder ikke å vite at det er en tre-roms med sentral beliggenhet, og at du ga 500.000 kroner da du kjøpte den. Du må også skaffe deg kunnskap om formalitetene.

 • Oversikt over heftelser Du bør skaffe deg oversikt over alle heftelsene som er knyttet til boligen. Banken kan gi deg oversikt over hvor stort boliglån du har, og eventuelle andre lån som er tatt opp med sikkerhet i boligen.

  Artikkelen fortsetter under annonsen

  Helftelsene vil også være registrert i grunnboken.

 • Undersøk klausuler i grunnboken I tillegg til opplysninger om helftelser , vil eventuelle klausuler knyttet til boligen være registrert i grunnboken. En klausul kan for eksempel inneholde en bestemmelse om at naboen skal ha rett til å bruke hagen. Slike klausuler kan forringe boligens verdi.

  En utskrift fra grunnboken skaffer du deg ved å henvende seg til sorenskriveren eller byskriveren der du bor. En slik utskrift koster ca. 120 kroner.

 • Skaff deg oversikt over reguleringsplaner i området. Planlegges for eksempel motorvei forbi hagen din, vil de nye kjøperne ha interesse av å vite det. Og reguleringsplanen har stor betydning for verdien på boligen.

  For å få vite hvilke reguleringsplaner som gjelder i ditt område, tar du kontakt med kommuneadministrasjonen der du bor.

 • Planene i borettslaget eller sameiet Bor du i borettslag eller i et sameie, vil potensielle kjøpere være interesserte i å vite mest mulig om forholdene i borettslaget.

  Sørg for å få kopi av vedtekter, årsberetning, regnskap og budsjett. Kjøperne vil være spesielt interessert i å vite hvor stor boligens andel av fellesgjelden er, og om det foreligger planer om å øke fellesgjelden.

 • Sjekk ligningsverdien Ligningsverdien på boligen får du ved å henvende deg til ditt lokale ligningskontor.

Sett en pris

Du kan selvsagt sette en pris selv, ut fra prisene du kjenner til i markedet. Men det mest fornuftige er nok å få en takstmann til å gi en begrunnet oppfatning av verdien.

En takst av boligen vil vanligvis koste deg fra 1000 til 2000 kroner. Du vil få en rapport med opplysninger om boligen fra takstmannen. Du kan også bestille en grundigere tilstandsrapport. Disse koster fra 4000 kroner.

For å finne en takstmann som opererer i ditt område, kan du søke på disse sidene: i ditt område: Norges Takseringsforbund

Takstmannen vil spørre etter en rekke opplysninger når han kommer. For å finne ut hva du bør skaffe før han kommer, kan du gå inn og lese de komplette listene på disse sidene: Norsk Eiendomstaksering

Før du setter i gang med salget, gjør du lurt i å skaffe deg en eierskifteforsikring. Vil du lese mer om eierskifteforsikring, kan du klikke her: Forsikring mot krav fra kjøper

Annonsering

Med mindre du har mange interesserte kjøpere på hånden, må du finne en måte å annonsere boligen på. Du kan sette inn en tradisjonell boligannonse i Aftenposten, eller lokalpressen der du bor. En salgsannonse i Aftenposten koster oftest fra 10.000 kroner og oppover.

De trykte papirannonsene blir oftest publisert på Internett også. Du kan velge å bare annonsere på Internett. Det blir billigere. Noen velger også å henge opp papirlapper på den lokale butikken, der de annonserer boligen til salgs.

Uansett bør boligannonsen inneholde opplysninger om: Boligareal, bruttoareal, tomteareal, takst, prisantydning, fellesgjeld, husleie, antall rom, adresse, telefonnummer og eventuelle visningstidspunkt.

Visning

Du kan velge å ha fellesvisninger, eller la folk avtale sine private visninger. Før visningen, er det en fordel om du har laget en salgsoppgave. Du kan også bruke papirene du fikk ved takseringen.

Som selger har du opplysningsplikt. Det vil si at du plikter å beskrive feil og fordeler ved leiligheten så ærlig som mulig. Du har ansvar for å opplyse om alle feil og mangler du kjenner til.

Ikke glem å rydde leiligheten, vaske vindu og lufte før du holder visning.

Budrunde

Etter visningen kan budrunden begynne. Ikke la deg psyke ut av budgivernes taktiske spill, men slå til først når du har fått en pris som du mener du skal ha.

Husk at det bare er skriftlige bud som gjelder. Du bør altså ha tilgang til en faks for å motta budene rakst.

Kontrakt og oppgjør

Når du har funnet frem til en kjøper, og dere er blitt enige om pris, er det på tide å kontakte en tredjemann. Denne tredjemannen er en advokat eller en megler som kan sette opp kontrakten og ta hånd om oppgjøret.

Hjelpen fra tredjemann koster fra 5000 og oppover, vanligvis ikke mer enn 10.000 kroner.

For å lese mer om hvem som kan ta oppgjøret, hva det koster, og hva tjenesten innbærer, kan du lese vår tidligere artikkel om dette. Artikkelen finner du ved å klikke på denne linken: De tar oppgjøret

Hva har du spart?

Når salget så er i boks, kan du sette deg ned og regne ut hvor mye du har spart. Hadde du hatt en megler som krevde 40.000 kroner, ville du uansett måtte betale ekstra for annonsering og taksering.

Si at du betaler 8000 for oppgjøret, så har du spart 32.000 kroner på å selge boligen sjøl.