<strong>STRØKENT:</strong> Enten du har stor eller liten garasje proppfull av rot - du kan få plass til bilen igjen hvis du orker å gjøre noen enkle grep. Få ryddetipsene i artikkelen under! Illustrasjon: NTB Scanpix.
STRØKENT: Enten du har stor eller liten garasje proppfull av rot - du kan få plass til bilen igjen hvis du orker å gjøre noen enkle grep. Få ryddetipsene i artikkelen under! Illustrasjon: NTB Scanpix. Vis mer

Lagringsløsning i garasje

Slik rydder du garasjen

Flyter rotet i garasjen? Det kan du enkelt fikse opp i. Eksperttipsene får du her!

Publisert
Sist oppdatert

Er det lenge siden du har brukt garasjen til det den egentlig er ment for, altså til å parkere bilen i? Det er du i så fall ikke alene om. Mange kjenner seg igjen i det klassiske hverdagsproblemet: det flyter av rot i garasjen.

Akk, så tilfredsstillende det hadde vært å få garasjen ryddig igjen!

Den dårlige nyheten for deg som hater å rydde, er at du rett og slett må bite i det sure eplet og sette i gang med skippertaket.

Den gode nyheten: oppgaven er slett ikke umulig, og følelsen du får etter opprydningen er verdt slitet.

Her får du noen knallgode tips!

Slik starter du opprydningen

- Jeg ville først ha begynt med å se over alt som du har liggende i garasjen, og sjekke hva som kan gis bort eller kastes, tipser Magnus Ørbeck-Nilssen, daglig leder i firmaet Enklere Bolig AS.

<strong>ALT SKAL BORT:</strong> Sett av søndagen til å starte opprydningen i garasjen, oppfordrer ryddeeksperten. Det kan virke håpløst i starten, men det er verdt tiden til slutt! Foto: NTB Scanpix.
ALT SKAL BORT: Sett av søndagen til å starte opprydningen i garasjen, oppfordrer ryddeeksperten. Det kan virke håpløst i starten, men det er verdt tiden til slutt! Foto: NTB Scanpix. Vis mer

Dette blir enklere om du gjør det steg for steg etter at du har tatt ut alle tingene fra garasjen: først starter du med de mindre kategoriene som bilvaskmidler, kjemikalier og elektriske produkter.

Det råder Silje Bjørnbeth Gaarder hos Rydd Hjemme, selskapet som tilbyr profesjonell organisering og ryddehjelp:

- Så kan du samle alt du har i disse kategoriene og se om det er noe som er ødelagt, gammelt og som du ikke bruker eller trenger lenger. Ha hver kategori i sin egen boks og merk dem, sier Gaarder.

Har du mye du kan kvitte deg med men vet ikke hvordan?

- Mange firmaer tilbyr å kjøre bort tingene dine rimelig, enten det er søppel eller ting til gjenbruk, tipser hun.

Monica Marie David-Andersen, ansvarlig for boligprosjekter hos Ramsøskar, mener også at det er lurt å levere ting som har blitt stående i garasjen til loppemarked eller en gjenbruksstasjon

- Benytt anledningen når det arrangeres loppemarked i nærområdet. Om du er riktig heldig kan det være at noen også henter det du vil gi videre, tipser David-Andersen.

Neste steg

Når du har fjernet det verste rotet fra garasjen, handler neste steg om å skaffe seg full oversikt: Se over alt du oppbevare i garasjen, og legg dette til sides.

Etter dette, er det to viktige ting som gjelder.

Den første er oppbevaringsløsninger.

Gaarder har følgende råd:

<strong>HENG FRA TAKET:</strong> Disse krokene er festet i taket i garasjen slik at skiboksen kan henge her i et tau med festelås. Foto: Linn Merete Rognø.
HENG FRA TAKET: Disse krokene er festet i taket i garasjen slik at skiboksen kan henge her i et tau med festelås. Foto: Linn Merete Rognø. Vis mer
 • Utnytt vegger og høyden i garasjen. Heng hyller på veggene, prøv å ikke ha noe stående på gulvet.
 • Plassere dype hyller som er beregnet for tung vekt slik at du kan plassere flere oppbevaringsbokser oppå disse.
 • Boksene fungerer som skuffer -du kan ta ut hele boksen og på den måten nå det som står bakerst. Bruk flere mindre bokser enn få store.
 • Smal plass ved siden av bilen? Heng opp kroker, knagger og smale hyller på veggen til oppbevaring av de mindre tingene.
 • Dekk kan også henges på veggen for å spare plass, det samme med sykler.
 • Har du leker til barna, bør disse oppbevares i deres høyde slik at de når det og kan legge det tilbake etter bruk.
 • Er det høyt nok under taket, kan enkelte ting også henges i taket, for eksempel ski. Det finnes også fine løsninger for å heise opp både takboks og kano.
<strong>LITEN GARASJE:</strong> I denne garasjen var det så fullt av rot at det ikke var mulig å parkere bilen her. Vi tok dermed grep og fikk ryddet ut det som ikke trenger å stå her. Men helt strøken er garasjen fremdeles ikke. Rommet er lite, så her bør veggplassen utnyttes mer, og dekkene kan gjerne henges opp. I tillegg bør vi rydde ut fra hyllene, kategorisere tingene i ulike bokser, og organisere før vi setter boksene på plass igjen - blant annet. Foto: Linn Merete Rognø.
LITEN GARASJE: I denne garasjen var det så fullt av rot at det ikke var mulig å parkere bilen her. Vi tok dermed grep og fikk ryddet ut det som ikke trenger å stå her. Men helt strøken er garasjen fremdeles ikke. Rommet er lite, så her bør veggplassen utnyttes mer, og dekkene kan gjerne henges opp. I tillegg bør vi rydde ut fra hyllene, kategorisere tingene i ulike bokser, og organisere før vi setter boksene på plass igjen - blant annet. Foto: Linn Merete Rognø. Vis mer

Det andre du bør ha klart for deg før du rydder på plass, er hva slags ting du bruker oftest.

- Plasser det som må være lett tilgjengelig fremst og det du ikke bruker så ofte bakerst, slik som sesongvarer, tipser Gaarder.

- Deretter rydder du på plass tingene etter kategori én, to, tre og så videre, legger Ørbeck-Nilssen til.

Ting i garasjen

I garasje bør man hovedsakelig oppbevare saker som tåler variasjon i temperatur og luftfuktighet, mener Monica Marie David-Andersen:

 • Ski, dekk, sykler, verktøy, materialer etc.
 • Klær, sko, papirer har det nok bedre i en bod. Om dette likevel må oppbevares i garasjen kan vet være lurt å putte det i lufttette plastkasser.
<strong>RYDDIG UTGANGSPUNKT:</strong> Når du først har fjernet alt fra garasjen, er det også enklere å se hvor du kan lage til ny lagringsplass, for eksempel med hyller langs begge veggene. Foto: NTB Scanpix.
RYDDIG UTGANGSPUNKT: Når du først har fjernet alt fra garasjen, er det også enklere å se hvor du kan lage til ny lagringsplass, for eksempel med hyller langs begge veggene. Foto: NTB Scanpix. Vis mer

Dette trenger du ikke ha i garasjen

En typisk årsak til at det lett blir rotete i garasjen, er at vi legger fra oss ting og tang som egentlig ikke trenger å oppbevares der. Samtidig kommer hvilke ting vi plasserer i garasjen an på husholdningen, vedgår Ørbeck-Nilssen:

Hold garasjen ryddig

Nøkkeltips fra de tre ekspertene:

 • Ha en god innredning som er oversiktlig og praktisk. Gi alle tingene et hjem, ha en fast plass for de forskjellige tingene.
 • Sorter saker i gjennomsiktige plastkasser som merkes med hva de inneholder. Står det «bilvaskemidler» på en boks, legger du ikke en ledning i den.
 • Legg ting tilbake der de hører hjemme med en gang. Da blir det ikke rotete og du finner tingene når du trenger de.
 • Når du kjøper eller bygger hyller tenk gjennom hva som skal oppbevares der. Lag hyllene dype og brede nok til å romme ulike kasser.
 • Ikke lag hauger som du tenker at du skal rydde opp etter hvert - ofte ligger haugene der flere år senere og du ender opp med å kjøpe nytt fordi du ikke finner tingene.
 • Se over med jevne mellomrom, og kvitt deg med ting du aldri bruker.
 • Kanskje du kan selge noe du ikke bruker lenger også?

- Det handler om bodplass kontra garasjeplass, eller om temperatur - om enkelte ting må stå kjølig i garasjen, for eksempel, sier han.

Men temperatur er en vesentlig faktor å ta hensyn til i sammenheng med hva som ikke bør oppbevares i garasjen, understreker Gaarder.

- Dersom garasjen ikke er tørr eller oppvarmet, bør du ikke oppbevare klær, bøker, bilder og andre ting som ikke tåler fukt og større temperatursvingninger her, sier hun.

- Kjemikalier, slik som bilvaskemidler og maling, tåler heller ikke store temperaturforandringer, så dette bør oppbevares i et tørrere rom, legger hun til.

En annen ting er hagemøbler. Gaarder råder å heller kjøpe trekk til hagemøblene og oppbevare dem ute i stedet for i garasjen i vinterhalvåret. Bare husk at putene bør oppbevares tørt.

Selv om bildekk kan henges på veggen i garasjen, sparer du selvsagt mer plass om du legger disse i boden, hvis du har det.

- Spesielt med tanke på at du bare trenger å bytte bildekk to ganger i året, tipser Gaarder.

Grøsser du fremdeles av tanken på å rydde garasjen? Da har Gaarder følgende oppfordring:

- Sett av søndagen til å gå igjennom garasjen. Det går overraskende fort og du blir ferdig på få timer. Gjør jobben grundig første gang og du slipper å rydde igjen.

Og dessuten: tenk så deilig å starte våren med en plettfri garasje!

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer