<strong><b>GRISETE:</strong></b> Ingen har lyst til å legge maten sin på en slik grillrist, men heldigvis er det enkelt å fikse. Foto: STINE OKKELMO
GRISETE: Ingen har lyst til å legge maten sin på en slik grillrist, men heldigvis er det enkelt å fikse. Foto: STINE OKKELMO Vis mer

Slik renser du grillristen

Geniale vasketips gjør det enklere å bli kvitt gamle fastsvidde matrester.

Publisert
Sist oppdatert

Har du ikke funnet frem grillen ennå, er sjansen stor for at du gjør det i helgen.

Har du orden på alt, rengjorde du grillen etter du brukte den sist, men det er dessverre ofte man blir møtt av synet over.

Heldigvis er det enkelt å fikse.

Grille i helgen? Vi har testet grillpølser og det beste burger- og pølsefølget: ketsjuper

Brenn det bort

Det enkleste er ofte det beste, og rådet vi tidligere har fått fra Bjørn Tore Teigen, kjøttfaglig ansvarlig i Matprat.no og verdensmester i grilling, står fortsatt som vår favoritt: Brenn det bort.

Jo før du gjør det, jo enklere er jobben.

– Svi av grillristen med én gang du er ferdig med å grille maten, så slipper du alt styret i etterkant, sier Teigen til DinSide.

Metoden er uansett den samme:

<strong><b>BØRST:</strong></b> Etter du har brent matrestene godt, børster du bort siste rest av forrige grillmiddag med en metallbørste.  Foto: ELISABETH DALSEG
BØRST: Etter du har brent matrestene godt, børster du bort siste rest av forrige grillmiddag med en metallbørste. Foto: ELISABETH DALSEG Vis mer


Legg risten ned på glødende kull, og la varmen gjøre jobben. Har du gassgrill, er det bare å fyre opp gassblussene, og svi av risten.

Etterpå børster du av de forkullede restene med en god metallbørste.

Tips: Bruk en børste med langt skaft, da får du lagt mer tyngde på den, og vaskejobben blir ikke så hard.

Sliter du med å få til grillingen? Disse to triksene gjør det mye lettere å få til: vent før du legger på maten og bruk steketermometer.

Effektiv grillrens?

Vi har lagt grillristen i bløt over natten i krystallsoda og grønnsåpe, men ingen av vaskemidlene fungerte særlig bra. Foto: Kristin Sørdal
Vi har lagt grillristen i bløt over natten i krystallsoda og grønnsåpe, men ingen av vaskemidlene fungerte særlig bra. Foto: Kristin Sørdal Vis mer


Har gamle fastbrente fett- og matrester fått sitte på grillen en stund, er det langt vanskeligere å få bort. Det finnes mange råd om hvordan du kan få det bort, uten å skrubbe vettet av deg, og vi har testet flere av dem.

Mange har tipset oss om å bruke Krystallsoda som grillrens. La risten ligge i bløt i vann og krystallsoda over natten, og all skitten skal være enkel å børste av morgenen etter.

Vi har testet, men lot oss ikke imponere av dette trikset: Test: Rens grillen med krystallsoda

Fast grønnsåpe dukker også opp som en annen mirakelkur, og vi har testet. Heller ikke dette var spesielt vellykket.

Test: Rens grillen med grønnsåpe

Det vi vil anbefale er universalrens. Vi har testet tre merker som alle klarte brasene, men ett merke utmerket seg hakket mer enn de andre. Men orker du ikke det, kan du bruke Teigens triks, selv om du må slåss med restene av fjorårets flintstek.

Teigen er forøvrig eier av alle grillers mor (eller far, den heter Helge): Sjekk den kjempegrillen

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer