<strong><b>SLIK GJØR DU DET:</strong></b> En tørr eller lett fuktet mikrofiberklut er som regel nok hvis du vil ha en skinnende ren TV. Foto: AKSEL RYNNING
SLIK GJØR DU DET: En tørr eller lett fuktet mikrofiberklut er som regel nok hvis du vil ha en skinnende ren TV. Foto: AKSEL RYNNING Vis mer

Slik rengjør du TV-en din

La vaskemiddelet bli igjen på kjøkkenet.

Publisert
Sist oppdatert

For å få et best mulig bilde er det klart at TV-en av og til må rengjøres, enten den bare er støvete eller full av fingermerker fra ivrige barn.

Hvis du er en av dem som ikke har endret TV-vaskevaner de siste 20 årene, så er det kanskje på tide å oppdatere seg - spesielt hvis du vil unngå riper på skjermen!

LES OGSÅ: Så stor TV trenger du egentlig

1. La den kjøle seg ned

Selv om TV-ene som selges over disk i dag ikke blir like varme som de gamle bilderør-TV-ene, så er det likevel lurt å skru den av og la den kjøle seg ned før du setter i gang med rengjøringen.

- Pass på at TV-en er kald når du rengjør den. Hvis du skrur den av fem-ti minutter før du begynner, så skal det holde, anbefaler produktspesialist hos TP Vision/Philips, Daniel Eriksson.

På en kald og avslått TV vil gjerne smusset bli lettere å tørke vekk, samtidig vil den statiske elektrisiteten forsvinne, slik at en del støv løsner.

LES OGSÅ: Trenger du å dra ut støpselet til TV-en når det lyner?

2. Bruk mikrofiber

<strong><b>BRUK DENNE:</strong></b> Mikrofiberkluten passer ypperlig til TV-vasken. Foto: COLOURBOX
BRUK DENNE: Mikrofiberkluten passer ypperlig til TV-vasken. Foto: COLOURBOX Vis mer


For 20 år siden var det kanskje greit å bruke avispapir og vann for å gni vekk smusset på de robuste glasskjermene til bilderør-TV-er, men i dag bør du være litt mer skånsom.

– Du skal aldri vaske med papir og vann! Da blir det fort veldig mange riper. Bruk heller en mikrofiberklut, og gjerne den som følger med TV-en, sier Eriksson.

Mikrofiberkluten altså, som med sine ypperlige støv- og smussfjerningsegenskaper trygt kan sies å ha startet en rengjøringsrevolusjon. Den behandler de tynnere og mer delikate panelene ytterst på TV-skjermen slik de fortjener.

Hvis du har mistet kluten som fulgte med TV-en, er det bare å kjøpe en av det billige slaget - uten skrapeoverflate - i dagligvarebutikken.

LES OGSÅ: Velg riktig mikrofiberklut

3. Trenger ikke vaskemiddel

Hvordan rengjør du TV-en din? (Avsluttet)
En lett fuktet mikrofiberklut.(32%) 1064
Kun det beste er godt nok. Skjermrens og kluten som fulgte med TV-en.(28%) 935
Tørker bare støv med en tørr klut eller en annen støvtørker.(18%) 597
Rengjør aldri TV-en.(11%) 352
Holder meg til avispapir med vann eller vindusrens. (6%) 203
Gjør noe helt annet, jeg.(5%) 168
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


Hvis du bare vil ha vekk støvet, så holder det å bruke en tørr mikrofiberklut eller en annen støvtørker.

Er det fingermerker som er problemet, så kommer du langt med litt vann.

- Rengjør produktet med en myk klut fuktet med en liten mengde vann. Ikke gjennombløt den eller spray vann direkte på produktet. Væsken som eventuelt går inn i TV-en kan forårsake feil, brann eller elektriske støt, advarer Knut-Eirik Rørnes, produktansvarlig for TV- og lydprodukter hos Samsung Norge.

Ta for eksempel litt vann på det ene hjørnet av kluten, gå over TV-en og tørk over med den tørre delen av mikrofiberkluten.

Hvis ikke det gjør nytten, så anbefaler Daniel Eriksson å gå til innkjøp av en skjermrens, som selges hos de fleste elvare-forretninger.

– Mange tror det er lureri, men det er faktisk veldig bra, sier han.

LES OGSÅ: Derfor bør du tømme cola i toalettet

4. Ikke trykk for hardt!

Hvis du ikke får vekk den siste fettflekken kan det nok være fristende å klemme til, men da bør du vokte deg. Trykker du for hardt kan det resultere i døde piksler i deler av skjermen.

- Du må for all del ikke trykke for hardt når du rengjør. Det kan føre til at krystallene i skjermen ikke flyter tilbake etter at presset er sluppet, og rett og slett ødelegge panelet. Slike trykkskader er ikke dekket av garantien, sier Eriksson og fortsetter:

- Tørk heller bare fint over og se om merkene forsvinner, hvis ikke må man pusse lett eller kjøpe en skjermrens.

LES OGSÅ: TEST: En av Samsungs mest populære TV-er

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer