<strong><b>SMART:</strong></B> Kjøkkenhagen på balkongen får rikelig med væske, selv på varme dager i solveggen.  Foto: PER ERVLAND
SMART: Kjøkkenhagen på balkongen får rikelig med væske, selv på varme dager i solveggen. Foto: PER ERVLAND Vis mer

Slik redder du plantene dine i sommer

Vår husfotograf har mekket sammen selv, i beste McGyver-stil, men det finnes også ferdigløsninger for deg med ti tommeltotter.

Publisert
Sist oppdatert

Få ting er så skummelt for plantene dine som at du tar ferie.

Varme dager, en ekstra god vanning før du drar, og så naboer som pliktskyldigst kommer innom en gang eller tre i løpet av ferien din ... reneste oppskriften på plantedrap.

Heldigvis finnes det masse smarte løsninger.

Gir plantene drypp

Dinsides fotograf og hushandymann Per Ervland har valgt å ta litt ekstra godt vare på plantene sine i sommer, og har laget et eget selvvanningssystem. Dette nyter plantene godt av også nå i forsommertiden, i varme dager i solveggen, mens han er på jobb.

Ervland har koblet en dusjpose og små vannslanger sammen til et relativt intrikat selvvanningssystem. Alt han trengte fant han på Biltema, og det kostet ikke mange hundrelappene.


Kort fortalt har Ervland koblet blomster og dusjen sammen med ledningene. De tynneste ledningene (9 mm) leder vannet til pottene og verandakassene, der de er koblet sammen med de tykkeste (12 mm). De tykkeste delene har han stukket noen hull i, slik at han for fordelt vannet i pottene, og så er de gravd ned i blomsterpottene og -kassene.

Valget av kabler var forøvrig ikke helt tilfeldig. Du må gjerne endre på størrelsen, men 9mm og 12mm-kablene passet perfekt inn i hverandre, slik at man ikke trenger en kobling.

Må tilpasses

Vurderer du å gjøre noe tilsvarende, anbefaler Ervland at du setter i gang en god stund før du drar på ferie. Det er smart å kunne tilpasse litt. Ulike planter trenger forskjellige mengder vann, og det kan hende du bør stikke litt større eller flere hull i fordelingsslangene - eller bytte ut slangen med en med litt fære hull i, om du har vært litt for ivrig med nålen.

- Her er det bare å prøve seg frem til det passer.

Selv fant han ut at i solsteiken sugde plantene til seg nesten en hel dusjsekk på to varme Oslo-dager, så nå har han seriekoblet to fritidsdusjer, for å sjekke hvor lenge det holder. (Se en kort videosnutt av systemet nederst i saken.)

I butikk

Det finnes smarte selvvanningspotter som tar krydderurtene og plantene over helgen. Du kan også lage det selv, ved å legge bleier i blomsterkassene, eller i bunnen av blomsterpotten. Dette fungerte forresten best på krydderurter innendørs, og var ikke like vellykket i verandakassene.

Vi har tidligere testet Fiskars Garden, med selvvanning og LED-lys for krydderplantene i de mørkeste månedene, og vist hvordan vår leser laget sitt eget minidrivhus med farget lys, ved hjelp av ulike deler han plukket opp på Ikea.

Hvitevareprodusenten Electrolux brygger forøvrig på en helt ny hvitevare: En krydderhage du kan bygge inn i kjøkkenbenken.

Ferievannere får du hos Mester Grønn. Pris: Fire stk til 30 kroner.  Foto: Mester Grønn
Ferievannere får du hos Mester Grønn. Pris: Fire stk til 30 kroner. Foto: Mester Grønn Vis mer


For deg som ønsker det helt enkelt, har Mester Grønn kommet med en smart Ferievanner: En tut som gjør helt vanlige plastflasker til selvvannere. Alt du trenger å gjøre er å fylle flasken med vann, skru på ferievanneren, og stikke det hele på hodet ned i en blomsterpotte.

Dette er en variant av trikset om å fylle en brusflaske med vann og sette den på hodet i potteplantene, noe som fortsatt virker, men som kan være litt vanskelig å få til å stå hele ferien. Med en spiss tut står flasken stødigere.

Tilsvarende løsninger har vi også sett på Designtorget, og ulike plantesentre.

Og her er videosnutte av selvvanningssystemet: