Slik pusser du opp peisen

Et par strøk maling, og den gamle peisen er god som ny.

Synes du den gamle teglsteinspeisen blir for tung og mørk, kan du lysne den med et par strøk maling. Foto: KRISTIAN OWREN/IFI
Synes du den gamle teglsteinspeisen blir for tung og mørk, kan du lysne den med et par strøk maling. Foto: KRISTIAN OWREN/IFI Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ingen ting vondt om teglstein, men en stor, rødbrun peis, stjeler relativt mye oppmerksomhet om du er av dem som har valgt å male stuen i en eller annen shade of grey - eller en av de mange hvitnyansene.

LES OGSÅ:

Heldigvis er det ikke vanskelig å rette opp. Med riktig forbehandling og et par strøk maling, blir peisen god som ny.

Er peisen allerede hvit, men sotete og skitten? Slik blir peisen fin igjen

Gangen i det er omtrent som når du skal male veggen, men du må bruke litt annet utstyr på grunn av alle krikene og krokene.

Slik gjør du

Aller først må du sørge for at peisen er ren og tørr. Den må vaskes, og bruk gjerne et spesialmiddel med lut, eller plumbospray som skal være så effektiv at den til og med tar heksesot, og rengjør godt.

Så skal underlaget tørke, og du kan sette på malingstape langs gulv og vegger, og dekke gulvet med malingsfilt, plast eller gamle aviser, for å forhindre søl.

Lei av at penselen drypper? Mindre søl med smart knep

Du kan fint male hele peisen med én kost, men vår erfaring sier at den blir veldig fort slitt når du drar den i sprekkene, så vi anbefaler en bred til de store flatene, og mindre som du kan bruke i sprekkene.  Foto: Kristian Owren / Ifi.no
Du kan fint male hele peisen med én kost, men vår erfaring sier at den blir veldig fort slitt når du drar den i sprekkene, så vi anbefaler en bred til de store flatene, og mindre som du kan bruke i sprekkene. Foto: Kristian Owren / Ifi.no Vis mer

Så maler du på vanlig måte: Et lag med heftgrunn, og et lag eller to med maling. Du trenger ikke bruke spesialmaling, du kan fint bruke en vanlig akryl- eller lateksmaling. Noen liker å starte med tynn pensel i sprekkene, andre foretrekker å male over steinene først, og ta sprekkene etterpå. Gjør det du synes passer best.

NB! Strukturen i muren og steinene gjør at du vil slite langt mer på penslene enn normalt. Vær derfor obs på løsrevne penselhår - og ha gjerne noen ekstra pensler eller ruller i bakhånd, om de skulle bli helt ødelagt.

Vi har testet ulike vaskemetoder for skitne peisvinduer: Slik blir peisglasset renest.

En mørk peis i et lyst rom vil suge til seg mye av lyset, og virke dominerende. Foto: Kristian Owren / Ifi.no
I hvitt er peisen fortsatt et stort element i rommet, men uten å ta all oppmerksomheten. Foto: Kristian Owren / Ifi.no
Foto: Kristian Owren / Ifi.no

Men hva hvis du vil ha bort strukturen?

Det er litt mer arbeid, men det er mulig å fjerne strukturen i teglsteinsmuren. Du må sparkle igjen fuger, og slette ut steinen med en sparkelmasse som er beregnet for mur.

Dette prosjektet vil ta ganske mye mer tid - ikke nødvendigvis i rene arbeidstimer - men fordi sparkelmassen må tørke mellom hvert lag. Noen typer sparkel sitter best på porøse overflater om de er lett fuktet, sjekk med forhandler.

Påfør sparkelmasse som vanlig, med sparkel i sprekker, og la det tørke godt mellom hvert lag. Følg tørketiden som angitt på pakken, men merk at denne gjerne kan øke noe for lag to- og tre - og fire, akkurat som maling gjerne tar lenger tid å tørke per lag når du har flere lag maling oppå hverandre.

Til slutt kan du gjerne rullesparkle over, før du stryker ut, for best mulig effekt.

Når sparkelen er helt tørr, sliper du den med et fint slipepapir, før du maler over med en vanlig vannbasert akryl- eller lateksmaling, som beskrevet over.

Kilde: Informasjonskontoret for farge og interiør

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!