Stoffpose til bunaden, syrefri plastpose til sølvet, er rådet fra Cecilie Eskild i Heimen Husflid. Foto: Privat
Stoffpose til bunaden, syrefri plastpose til sølvet, er rådet fra Cecilie Eskild i Heimen Husflid. Foto: Privat Vis mer

Slik pakker du bort bunaden

Hold bunaden langt unna plastposene, men bruk spesialplast til søljene.

Publisert
Sist oppdatert

En vel overstått 17. mai, betyr for de aller fleste bunadsbærere at den skal pakkes pent bort til neste barnedåp, konfirmasjon eller grunnlovsfeiring.

Det er ikke vanskelig å pakke den bort, men om du ønsker at den skal holde seg fin - lenge, og at du skal ha minst mulig arbeid neste gang du skal bruke den, bør du følge disse rådene.

Slik blir du kvitt 17. maiflekkene

Vask og tørk eller rens - men ikke stryk

<strong>Ser du tomatsausflekken? Det gjør ikke vi, vi bleket den bort ved å henge den i sollys! Foto:</strong> Berit B. Njarga
Ser du tomatsausflekken? Det gjør ikke vi, vi bleket den bort ved å henge den i sollys! Foto: Berit B. Njarga Vis mer


Før bunaden skal pakkes ned etter den er brukt bør man sørge for at den er ren og tørr. Gå over bunaden og sjekk at alle deler er flekkfrie og fine. Ullbunader bør helst renses om er skitne, men det holder stort sett å henge dem til lufting. Har du kun en liten flekk, kan du vaske lett på flekken med litt vann og ullvaskemiddel, eventuelt sjampo om du ikke har spesialvaskemiddel.

Bunadsskjorten bør vaskes og tørkes. Styr unna klor og vaskemidler med blekemiddel, spesielt om du har linskjorte. Dette vil ødelegge fibrene.

– Det er lettere å fjerne nye flekker, enn gamle. Vask skjorta, men ikke stryk den, for da gulner den fortere, har Eskild i Heimen Husflid tidligere rådet DinSides lesere.

Flekker på skjorten som ikke vil vekk? Sol dem bort!

Bruk stoffposer til bunaden

Det kan være fristende å pakke bunaden inn i plast - enten plastpose, eller i renseriplasten, om du har fått den renset etter 17. mai. Dette er det verste du gjør med bunaden din!

Ifølge Eskil bør både bunad og skjorte bør oppbevares i bunadposer av bomull.

– Bunadposen skal holde møll unna, og samtidig være luftig. Ikke bruk plastposer til oppbevaring av tekstiler.

Årsaken til det er den samme som at du ikke bør pakke dynen inn i plast. Du vil beskytte mot møll og insekter, samtidig som tekstilene skal få puste. Og du vil heller ikke stenge eventuell fukt inne i en plastpose over lenger tid - da kan det i verste fall gå jordslag i tøyet. Har du ikke en bunadspose kan du fint lage en av et gammelt laken, eller pakke bunaden inn i stoff, og legge den i en kartong - eller i en kurv - på et tørt sted.

Pakk sølvet i plast

<strong><b>Smertefri sølvpuss:</strong></b> vi dyppet søljene våre i varmt vann med litt zalo, salt og salimakk for å gi det en kjapp rens og fjerne fett og fingerrester, før vi skylte det godt. Våre søljer er oksiderte, så de bør ikke ligge for lenge, men du kan også "pusse" dem på denne måten, La dem da ligge i en halvtimes tid, før du børster lett, skyller godt og polerer.  Foto: Elisabeth Dalseg
Smertefri sølvpuss: vi dyppet søljene våre i varmt vann med litt zalo, salt og salimakk for å gi det en kjapp rens og fjerne fett og fingerrester, før vi skylte det godt. Våre søljer er oksiderte, så de bør ikke ligge for lenge, men du kan også "pusse" dem på denne måten, La dem da ligge i en halvtimes tid, før du børster lett, skyller godt og polerer. Foto: Elisabeth Dalseg Vis mer


Bunadssølvet derimot, holder seg best om du pakker det inn i plast. Før du pakker inn er det smart å gå over sølvet med en pusseklut for å fjerne fingeravtrykk.

– Bunadsølvet holder seg best hvis det er fritt for fingermerker, sier Eskild , og understreker at det er lurt å pakke sølvet i plast.

Du bør helst ha en syrefri plastpose, som du får kjøpt hos gullsmeden. Alternativt kan du pakke inn søljene i et stoffstykke, og så ha en vanlig plastpose rundt.

Det som er viktig er at sølvet oppbevares helt lufttett. Da unngår du at det oksiderer, og du slipper å pusse det på nytt, neste gang du pakker ut søljene.

Sjekk disse tipsene: Slik fjerner du 17. mai-flekkene

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer