Slik overlever du holkesesongen

Når du er lei av knall og fall, enten du er til bens eller på to hjul.

<b>GLATT?</b> Varmtvann og grus er et av triksene som kan hjelpe å holde deg på beina gjennom hele holke-sesongen. Foto: ALL OVER PRESS
GLATT? Varmtvann og grus er et av triksene som kan hjelpe å holde deg på beina gjennom hele holke-sesongen. Foto: ALL OVER PRESS Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det kan tidvis være en risikosport å bevege seg utendørs i vintermånedene. Kulde og snø avløses av regnvær. Så faller temperaturen, det fryser til, og voilà: Gater og fortau er vilkårlig forvandlet til skøyteis. Som selvsagt ikke er i vater.

Vi kan le av Bambi-klonene som drister seg ut på landets glatte veier, men det å falle på isen kan få lite hyggelige konsekvenser.

Dingsene som gjør snømåkingen enkel

Boligeiere: Hvem sitt ansvar er det å måke og strø?

Som boligeier har du en rekke plikter utover det som gagner akkurat deg selv. Det gjelder for eksempel å fjerne istapper eller snø og is fra tak, slik at det ikke kan skade noen som går forbi på fortauet.

Men visste du at du også kan ha ansvar for å strø på fortauet utenfor boligen din?


I hovedsak er det grunneiers ansvar å sørge for at fortau er måket og strødd i byen, men dette kan variere litt fra kommune til kommune.

Som hoveregel har kommunen ansvar langs kommunale veier. Går fortauet langs fylkesvei er det fylkets ansvar, og det samme dersom det ikke er fysisk skille mellom vei og gangvei/sykkelvei. Med skille her er det kommunens ansvar.

Sjekk nettsidene til din lokale kommune om du er i tvil. Det bør uansett ringe en varselklokke dersom det eneste stedet fortauet ikke er strødd er utenfor boligen din.

Og uansett plikt eller ei. Fornuft er det lov å bruke.

Bor du på en ufrivillig skøytebane, kan du forsøke deg på Vegvesenets knep. Bland grus og varmt vann.

Selv om det kan høres skummelt ut å helle vann på isen (fare for mer isdannelse), vil varmen sørge for at grusen fester seg bedre, og gir mer hold til den som går der etterpå.

Synes du det er mye å holde styr på? Som boligeier har du ansvar for mye, mye mer ...

Fotgjenger: Ta ansvar for egen sikkerhet

TESTVINNER: Fem doble pigger, 599 kroner per par på G-sport. Foto: KRISTIN SØRDAL
TESTVINNER: Fem doble pigger, 599 kroner per par på G-sport. Foto: KRISTIN SØRDAL Vis mer


Én ting er at noen har ansvar for å strø. Men noen slurver, og andre er ikke raske nok til å rekke over alt.

Vil du gå trygt er det pigger eller brodder som gjelder. Dinside har testet ti ulike par, og forskjellene er store: De beste kan du bruke om du går mye i hverdagen, mens det holder sikkert med et par nødpigger for å komme seg hjem fra fest i ny og ne.

Som hovedregel gjelder: Jo flere pigger, jo bedre grep, og Snowline Spikes Chainsen Light fikk best i test og terningkast seks i vår test.

- Gir euforisk godt grep, både på snø og is. Det er rett og slett ingen over, og ingen ved siden!, var testernes dom. Det var også testens dyreste brodder, og nummer to, Nordic Grip Walking til 119 kroner fra Enklere Liv kan også anbefales.

Jogge ute hele året? I fjor testet Dinside ulike brodder og oppiggede løpesko.

Syklist: Invester i gode piggdekk

BEST I TEST: Marathon Winter fra Schwalbe koster 350 kroner per stykk på XXL. Foto: XXL
BEST I TEST: Marathon Winter fra Schwalbe koster 350 kroner per stykk på XXL. Foto: XXL Vis mer


Sykling blir stadig mer populært, også vinterstid. I Alta har kommunen satt inn tiltak for å få folk til å sykle på veier med is og snø.

Men uansett tiltak, tohjulinger bør ha piggdekk nå.

Det svenske forbrukernettstedet Testfakta.se har foretatt en test som viser forskjellene i bremselengde, rullemotstand og veigrep, og best i test ble Marathon Winter fra Schwalbe.

Vintersyklist? Det verste føret er ikke is