Slik oppgraderer Canal Digital nettet for 2023

Men først bør du sjekke den trådløse ruteren din.

<B>ØKER KAPASITETEN:</B> Krevende nettspill og stadig høyere oppløsning på film gjør at Canal Digital ruster seg for en ny, digital framtid fram mot 2023. Foto: TORE NESET
ØKER KAPASITETEN: Krevende nettspill og stadig høyere oppløsning på film gjør at Canal Digital ruster seg for en ny, digital framtid fram mot 2023. Foto: TORE NESETVis mer

Så langt har du og kjæresten stort sett sjekket Facebook, surfet litt på nettavisene, sett en og annen familiefilm på Netflix i helgene, og svart på en jobbmail eller tre i uka.

Men så er barna plutselig tenåringer. De spiller dataspill med tung grafikk og krevende nettforbindelse, de ser YouTube i HD-kvalitet og de utveksler videosnutter med venner i ett sett.

Ting går tregere, og dere føler behov for det som ofte kalles «raskere internett».

Men stopp litt. Her snakker vi egentlig ikke om hastighet, men om å utnytte den hastigheten du allerede har bedre.

LES OGSÅ: Sjekk om din kommune får bedre bredbånd

- Klarer ikke utnytte det vi har

- Hastigheten er allerede så høy at ingen klarer å utnytte den. Det finnes rett og slett ikke noe utstyr i private hjem som kan utnytte noe mer enn 100 megabit per sekund på noen fornuftig måte. Problemet er heller hvordan vi bruker kapasiteten vi har, forklarer teknisk ansvarlig for bredbånd i Canal Digital Thomas André Larsen.

Canal Digital har trommet sammen pressen for å fortelle hvordan de ruster seg til en framtid der folk spiller langt mer krevende nettspill enn i dag og kanskje til og med ser strømmefilm i 8K-kvalitet.

TV-FRAMTID: Panasonic kunne allerede for tre år siden vise fram en 145 tommers 8K-TV under IFA-messa i Berlin. Foto: PER ERVLAND
TV-FRAMTID: Panasonic kunne allerede for tre år siden vise fram en 145 tommers 8K-TV under IFA-messa i Berlin. Foto: PER ERVLAND Vis mer


- Vi vet jo ikke hvilke tjenester folk vil benytte seg av i 2023. Men det vi vet er at mens 1 Megabit per sekund var normen i 2000, er 100 Megabit per sekund i ferd med å bli normen i dag, supplerer Canal Digitals daglige leder Gisle Pedersen.

LES OGSÅ: Er bredbånd for dyrt i Norge?

- Den gamle kabelen kan godt ligge

For 15 år siden ville det vært meningsløst å bygge ut nettet for dagens situasjon. Dels fordi man ikke viste hva som ville komme, og dels fordi teknologien som sto til rådighet den gangen var dyr og lite tilgjengelig.

- Situasjonen er ganske lik. Vi har de kablene vi har, og vi får ikke vesentlig gevinst med å for eksempel grave opp de gamle TV-kablene og erstatte dem med fibernett. Det er derfor teknologien vi bruker for å overføre data som vil være avgjørende, sier Pedersen.

DYRT: Å grave for å legge ned fiberkabel er kostbart i Norge. Dermed er det ofte et bedre alternativ å utnytte koaksialkabelen fra det gamle kabeltv-nettet bedre. Foto: TT NYHETSBYRÅN/NTB SCANPIX
DYRT: Å grave for å legge ned fiberkabel er kostbart i Norge. Dermed er det ofte et bedre alternativ å utnytte koaksialkabelen fra det gamle kabeltv-nettet bedre. Foto: TT NYHETSBYRÅN/NTB SCANPIX Vis mer


Og der har Canal Digital som sine konkurrenter flere nye teknologier i ermet som utnytter kapasiteten i det allerede eksisterende nettet bedre.

En nøkkelteknologi er DOCSIS (Data-Over-Cable Service Interface Specification), standarden som brukes for å gi bredbånd via kabel-TV. Versjon 3.1, som ble lansert i 2013, gir mulighet for hele 10 Gbit/s ned and 1 Gbit/s opp via kasbelmodem. Canal Digital vil ta den i bruk neste år.
En annen teknologi er FTTH (Fiber to the Home). Det vil si at man flytter fiberkabelen nærmere huset ditt, slik at signaltapet blir mindre.

Ved kortere strekk, som for eksempel internt i ei boligblokk, vil imidlertid valg av kabeltype ha mindre å si.

LES OGSÅ: Mange nøyer seg med tregt bredbånd

- Wifi er den store flaskehalsen

Thomas André Larsen vil heller trekke fram WiFi-ruteren som den store flaskehalsen hjemme hos folk flest.

SYNDEREN: WiFi-ruteren som sender bredbåndet trådløst rundt i huset er ofte den største flaskehalsen, mener Thomas André Larsen. Foto: TORE NESET
SYNDEREN: WiFi-ruteren som sender bredbåndet trådløst rundt i huset er ofte den største flaskehalsen, mener Thomas André Larsen. Foto: TORE NESET Vis mer


- Her er det et vell av problemer. Nye standarder som 802.11ac er fint så lenge du er den eneste i nabolaget som bruker den. Når andre kjøper seg nye rutere med samme teknologi, synker kapasiteten drastisk på grunn av konkurransen om frekvensene.

Plasseringen av ruteren er også kritisk, påpeker Larsen. Boligens høyeste punkt er som oftest å anbefale framfor et bord som står på gulvet for eksempel i en 1. etasje.

- Et bevisst forhold til hvordan du setter opp og belaster nettet hjemme hos deg selv er ofte viktigere enn den hastigheten du får fra oss eller en annen leverandør, mener Larsen.

LES OGSÅ:
Canal Digital må punge ut etter abonnementsendring

Er det mulig å måle den egentlige netthastigheten?
Da naboen flyttet, kunne hun endelig få internett