Slik oppbevarer du sitrusfrukten

Appelsiner og klementiner er pen pynt i førjulstiden, men bør egentlig bo i kjøleskapet.

Mandariner, klementiner, appelsiner og jul hører sammen, men du bør ikke ta ut flere av kjøleskapet enn du spiser i løpet av en dag eller to.  Foto: PantherMedia / marilyn barbone
Mandariner, klementiner, appelsiner og jul hører sammen, men du bør ikke ta ut flere av kjøleskapet enn du spiser i løpet av en dag eller to. Foto: PantherMedia / marilyn barbone Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Glem julemarsipanen. Det er når klementinene kommer i butikk at vi får den ordentlige julestemningen. Klementiner og appelsiner. Ikke bare er de gode å spise, men bugnende fat og boller med mandariner og klementiner, gjerne med noen nellikspiker stukket inn i et par for pynt og god lukt, er for mange synonymt med julepynt.

Det er også høysesong for granatepler: Se hvordan du får juicen ut - uten å søle.

Pent er det, men ønsker du at frukten skal vare lenge, bør du begrense hvor mange du setter frem på stuebordet.

Frukten skal være myk, men fast, ifølge Henrik Svees, sjef for ferskvareavdelingen til Ultra Bryn. Foto: Per Ervland
Frukten skal være myk, men fast, ifølge Henrik Svees, sjef for ferskvareavdelingen til Ultra Bryn. Foto: Per Ervland Vis mer


– Appelsiner, mandariner og klementiner bør oppbevares kjølig for å vare lengst mulig, sier Henrik Svees, ferskvaresjef i Ultra på Bryn til DinSide.

Ifølge Opplysningskontoret for frukt og grønt (frukt.no) er ideell temperatur er et par grader, så svaret blir gjerne kjøleskap, men du kan også fint sette dem på et kaldt vaskerom, eller i en kaldt kjeller om kjøleskapet er fullt i førjulstiden.

Tips: Legger du appelsinen i varmt vann i et par minutter, løsner skallet lettere.

Les også: Slik oppbevarer du frukt, bær og grønnsaker

Søtt inne, surt ute

Nellikmandariner du ikke skal spise, er det bare å spre rundt i boligen, for god juleduft. Og legger du en kanelstang og litt stjerneanis i fruktskålen dufter det ekstra godt.  Foto: PANTHERMEDIA / MONKEYBUSINESS IMAGES
Nellikmandariner du ikke skal spise, er det bare å spre rundt i boligen, for god juleduft. Og legger du en kanelstang og litt stjerneanis i fruktskålen dufter det ekstra godt. Foto: PANTHERMEDIA / MONKEYBUSINESS IMAGES Vis mer


Sitron og grapefrukt bør du holde langt unna kjøleskapet, for de kan få frostlignende skader ved lav temperatur. Cirka 12 grader er rådet fra Frukt.no, sitron helst i ovekant, grapefrukt noe kjøligere.

Den bitre limen, derimot, trives best midt mellom det sure og det søte, og har en ideell oppbevaringstemperatur på 8-10 grader.

Dette kan jo høres komplett umulig ut, og det er klart at man ikke kan forholde seg til så detaljerte temperaturkrav. Nye kjøleskap har gjerne ulike temperatursoner, så det kan være verdt å sjekke - men ellers liker vi tommelfingerregelen fra hvitevareprodusenten Gorenje: De søte i familien inviterer vi inn (i kjøleskapet), de sure lar vi stå utenfor på kjøkkenbordet. Og har du gamle og trekkfulle vinduer, kan du kanskje legge limen og grapefrukten i vinduskarmen.

Tenk på dette før du kjøper

Hvor moden frukt du kjøper har også noe å si for hvor lenge den holder seg. I videoen under kan du se Henrik Svees, sjef for ferskvareavdelingen til Ultra Bryn, vise hvordan du kan kjenne på de ulike sitrustypene i butikken, for å kjenne at de er modne:


Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer