Slik oppbevarer du frukt, bær og grønnsaker

Flere frukttyper, bær og grønnsaker holder seg best i posen.

Bær holder seg best i boksen før bruk. Behold gjerne stilken på - bær er ømtålige for all håndtering, og holder seg lenger om de får ligge i fred frem til bruk. Foto: frukt.no
Bær holder seg best i boksen før bruk. Behold gjerne stilken på - bær er ømtålige for all håndtering, og holder seg lenger om de får ligge i fred frem til bruk. Foto: frukt.no Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Flere typer ferskvare bør du ikke pakke opp før du faktisk skal bruke dem. Mange frukt og grønnsaker er pakket i fuktbevarende poser, og der bør de få lov til å bli. Enkelte typer, for eksempel ferdigvasket- og kuttet salat er i tillegg pakket i beskyttende atmosfære, som bidrar til å holde varene friske lengre.

Hvilke typer frukt, bær og grønt holder seg best i posen? Det gjelder for eksempel gulrøtter, brokkoli, salater og salatblader, paprika, sitrusfrukter, epler, pærer og bær.

Sopp bør også oppbevares i pose, men ikke for å bevare fukt. Bruk papirposer slik at soppen unngår kondensskader.

Både sopp og bær kan forøvrig gjerne oppbevares kaldt, ned mot null grader.

Ikke alle passer i kjøleskapet

Huskeliste, oppbevaring av grønnsaker

AGURK, 12 grader

ASPARGES, 7-10 grader

AUBERGINE, 7-10 grader

AVOKADO, 10-15 grader

BLOMKÅL, 0-2 grader

BROKKOLI, 0-2 grader

BØNNER, 0-2 grader

DILL, 0-2 grader

GRESSLØK, 0-2 grader

GRØNNKÅL, 0-2 grader

GULROT, 0-2 grader

INGEFÆR, 10-12 grader

ISBERG, 0-2 grader

KINAKÅL, 0-2 grader

KRUSPERSILLE, 0-2 grader

KÅL, 0-2 grader

KÅLROT, 0-2 grader

LØK, 0-2 grader

MAIS, 0-2 grader

PAPRIKA, 8-12 grader

POTETER, 4-6 grader

PURRE, 0-2 grader

REDDIKKER, 0-2 grader

ROSENKÅL, 0-2 grader

SALATER, 0-2 grader

SAVOYKÅL, 0-2 grader

SELLERIROT, 0-2 grader

SOPP, 0-2 grader

SPIRER, 0-2 grader

STANGSELLERI, 0-2 grader

SQUASH, 12-14 grader

TOMATER, 10-12 grader

Kilde: Bama
Gulrøtter blir fort slappe om de ikke ligger kjølig og i en pose eller annen fuktbevarende beholder. Foto: frukt.no
Gulrøtter blir fort slappe om de ikke ligger kjølig og i en pose eller annen fuktbevarende beholder. Foto: frukt.no Vis mer


Frukt høstes ofte mens den fortsatt er umoden. Det gjelder epler, pærer og enkelte andre. De bør derfor lagres i romtemperatur for å få fortsette modningen.

Noen frukter tar også skade av for kald lagring. Det gjelder blant annet melon, banan, papaya og umoden avokado. Men mens moden avokado kan oppbevares i kjøleskapet, kan for eksempel vannmelon og agurk ta skade av temperaturer under ti og åtte grader, skriver svenske Testfakta.se.

De fleste grønnsaker skal ikke modnes, men det finnes unntak som bør slippe kjøleskapet: Tomat, agurk, artisjokk, fersk ingefær, aubergine og squash. Noen av disse holder faktisk kortere i kjøleskap, mens andre taper smak.

Bær og steinfrukter som plomme, høstes som regel like før fullmodning, og kan gjerne stå i kjøleskap, råder Matportalen. Paprika tåler også kjøleskap i kortere perioder, men kan få kuldeskader ved fem grader over lengre tid. Den grønne tåler minst.

Kaster mat for 14 milliarder i året

Men kan de ligge sammen?

Frukt og grønnsaker som modnes lager etylen, et stoff som fremskynder modning og til sist forråtnelse. Men konsentrasjonen av stoffet er ulik, slik at ikke alle typer frukt og grønnsaker i like stor grad framskynder modningsprosessene hos andre. Tomater og epler er blant verstingene, og bør ikke oppbevares med andre modne frukt og grønnsaker.

Les også: Ikke gjør dette med tomaten

Pass på poteten

Poteter er ikke så solide som de kan virke. De bør lagres både tørt og kjølig. Mattilsynet anbefaler mellom tre og fem grader. I moderne boliger er lagringsmulighetene som regel begrenset til kjøleskapets grønnsakskuff, så ikke kjøp mer enn du får plass til.

Mattilsynet tipser forøvrig om at du får de beste potetene om du kjøper ferdigvaskede. Da kan du nemlig se skader på maten og styre unna de som ikke ser bra ut. Ferdigvaskede poteter skal holde seg like bra som uvaskede.

Unngå å utsette potetene for støt og lys, da slike skader kan føre til at potetene utvikler giftige glykoalkaloider (mest kjent er solanin). Disse giftene dannes naturlig i poteter og kan gi mageproblemer. Skjær bort grønnfargede områder på poteten, eller kast den om den har blitt mer eller mindre gjennomfarget.

Visste du at denne maten kan bli giftig?

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer