Slik omgår de 24-timersregelen

Møtt av solgt-skilt på visning.

En skuffet DinSide-leser ble møtt av "solgt"-skilt da hun kom på visning.  Foto: Colourbox.com
En skuffet DinSide-leser ble møtt av "solgt"-skilt da hun kom på visning. Foto: Colourbox.com Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Denne eiendommen ble annonsert i avisen med visning i dag, men tror du ikke vi ble møtt av SOLGT på døra da? Ufint, og vel ikke etter reglene heller ..., skriver en skuffet leser i en e-post til DinSide.

24-timersregelen

Regelen vår leser henviser til, er 24-timersregelen. Kort fortalt går den ut på at man ikke kan legge inn bud på en bolig med en frist som går ut før det har gått 24 timer etter siste annonserte visning.

Så hvordan har det seg at man kan selge boligen før alle visningene er holdt?

- Her var det en som tok direkte kontakt med selger, ba om en privat visning, og la inn et bud, uten at megler var involvert, sier Mikael Bolling Enger, megler i Poppe Eiendom til DinSide.

Les også: Vil endre 24-timersregelen

«Det er det som kan være litt vanskelig med den regelen regjeringen har satt:Vi har ikke en gang anledning til å ringe andre interessenter om vi har noen på blokken.Michael Bolling Enger»


- Det er klart at jeg ikke kan formidle et bud med kortere frist, sier Bolling Enger. Han forteller at da han hørte om den private visningen rådet han selger å insistere på at bud måtte vente til den offisielle visningen var over, fordi responsen på eiendommen hadde vært god. Dette valgte selgeren å ignorere.

- Det som er kjedelig er at jeg skulle ønske at jeg hadde hatt anledning til å forhandle med budgiver, og med min erfaring ville kunne klart å presse budet opp, fortsetter Enger.

les også: Boligselgernes største tabber

Mangelfullt regelverk

De nye reglene for kjøp og salg av eiendom er ment å virke dempende på budrunden, for å unngå korte frister og forhastede beslutninger. Men så lenge megler ikke er involvert, er det full avtalefrihet, og fullt mulig å selge boligen før budrunden er gjennomført.

Seksjonssjef i Forbrukerombudet Jo Gjedrem sier til DinSide at han har hørt at 24-timersfristen omgås ved at budet gis til eier og ikke til megler, men han kjenner ikke til at det har kommet inn noen konkrete klager. - Det kan være noe vi bør se på, for det er uheldig om dette omgås.

Han bekrefter at det er lov å gi bud direkte til selger, selv om det ikke er slik regelverket var ment. - Når man omgår en regel handler man i strid med intensjonene, sier han og legger til: - Kjenner megleren til dette, er det helt klart lovstridig.

Megleren på sin side, synes smutthullet er like håpløst.

- Dette er en stor svakhet med regelverket. Man kan fortsatt kuppe budrunder, men da omgår man megler, sier Bolling Enger. - Det er det som kan være litt vanskelig med den regelen regjeringen har satt: Vi har ikke en gang anledning til å ringe andre interessenter om vi har noen på blokken.

Og i samme vending utelukker man også fagpersonen fra prosessen.

Usikkert marked

Selv om boligprisene har steget litt i vår, er boligmarkedet langt fra friskmeldt. Det kan derfor være fristende som selger å slå til på bud som kommer før visningene er avholdt.

- I et marked som har vært uforutsigbart er det ikke så lett for selger å ha is nok i magen til å vente til visningene er ferdig, dersom de får inn et godt bud, sier Bolling Enger.

Men både megler og vi i DinSide Bolig anbefaler likevel deg å vente, dersom du skal selge boligen din og får et bud med kort akseptfrist før visning. Er de så interessert i å kjøpe boligen en fredag, er de nok fortsatt interessert på mandag. Og sjansen er stor for at de ikke er de eneste. Ikke glem at gode boliger går fortsatt over takst.

Boligprisene i mai: Markedet fortsetter å overraske