Jan Einar Støland fra Viasat har gjort det før. Den gode nyheten er at det er så lett at også du kan gjøre det. Foto: & video: Per Ervland
Jan Einar Støland fra Viasat har gjort det før. Den gode nyheten er at det er så lett at også du kan gjøre det. Foto: & video: Per ErvlandVis mer

Slik monterer du parabol selv

Det er gratis, det er lett og her ser du hvordan.

Jeg har fortsatt mareritt fra mitt første forsøk på å montere parabolen selv. En ting var at min (u)atletiske kropp balanserte på toppen av en fem-meter lang stige i timesvis. Den største nedturen var imidlertid at uansett hvor mye jeg vred og vrengte på rakkelverket, så ble det fortsatt ikke noe TV-bilde i stua.

To dager senere kom parabolmontøren med proffutstyr, smilte hånlig, flyttet parabolen 7 meter, gjorde hele jobben på 30 minutter og sendte regningen i posten...

Men det var den gang, for nå kan faktisk alle gjøre jobben selv - noe som er spesielt praktisk for deg som skal flytte og ta med parabolen, eller vil montere den på hytta.

Parabolmontering for dummies?

Vi fikk Jan Einar Støland fra Viasat til å demonstrere hvordan man monterer og stiller inn parabolen selv, og han forteller:

- Ja, det har faktisk blitt langt enklere enn før. Proffe montører bruker fortsatt et avansert måleinstrument for å gjøre jobben, men et slikt måleinstrument koster såpass mye penger at det har liten interesse for privatpersoner.

- Da er det godt å vite at et kjapt internettsøk eller en iPhone-applikasjon fra Dishpointer faktisk gir deg all den informasjonen du trenger for å stille inn parabolen, sier Støland.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- På nettsiden til Dishpointer trenger du bare å legge inn adressen din, og å velge hvilken satelitt du skal hente TV-signalene fra. Er du Viasatkunde skal du velge Sirius-satelitten, mens Canal Digital-kunder skal velge Thor-satellitten.

Dishpointer og framgangsmåten som følger videre kan altså bruke for både Viasat og Canal Digital-kunder

- Og det er her du får all informasjonen du trenger, fortsetter Støland: Straks adresse og satelitt er lagt inn får du nemlig opp et kart som viser huset ditt og hvilken retning parabolhodet skal stå. I tillegg får du alle detaljene du trenger for den nødvendige fininnstillingen. Dette arket er det bare å printe ut før du setter igang. (NB: Du kan også få informasjonen rett på iPhonen din, mer om dette helt nederst i saken).

Fortsatt usikker? I videoen under viser Støland deg framgangsmåten fra A til Å, og gir deg også praktiske tips om hvilket verktøy du trenger for jobben. Vi legger ikke skjul på at vi var litt skeptiske, men gir Viasat rett: Parabolmontering har blitt enkelt.
Snurr film og bli overbevist du også:


I videoen over viser Støland fram en utskrift fra nettsiden til Dishpointer. Hvis du heller vil ha dette rett på mobilen din, kan du også laste ned en iPhone-applikasjon som gir deg det du trenger rett i hånden. Nå kan du også laste ned Dishpointer til Android-mobiler.

Se video av Dishpointer for iPhone:


Artikkelen ble først publisert i september 2009, og oppdatert juli 2010.