Slik maler du panel med den nye miljømalingen

Den nye miljømalingen krever nytt verktøy og ny teknikk.

Påfør malingen på panelbordene med en liten rull, ikke pensel. Foto: Frode Larsen/Ifi.no
Påfør malingen på panelbordene med en liten rull, ikke pensel. Foto: Frode Larsen/Ifi.no Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Overgangen til ny og mer miljøvennlig maling har gått relativt smertefritt. Maling med skadelige løsemidler forsvinner ut av markedet, og erstattes av ny og mer miljøvennlig maling.

Det er det imidlertid ikke alle som tenker på når de er i butikk og handler. Ber du om å få maling til panel eller list, bør du spesifisere at du ikke har brukt slik maling før, slik at du får med deg det riktige utstyret hjem. For dersom du maler slik du er vant til med oljemaling, vil du nok kunne bli skuffet over resultatet. For den nye malingen stiller litt andre krav til teknikk og verktøy.

Skal du male panel innendørs? Da bør du gjøre det nå!

Vær kjapp på hånden

Vanntynnet maling tørker langt raskere enn løsemiddelbasert maling. Dette er godt for inneklimaet, fordi det ikke avgir usunne gasser når overflaten har tørket. Det gjør imidlertid jobben litt vanskeligere, fordi du må være mer nøyaktig, og arbeide raskere enn med gammeldags oljemaling.


For der der oljemalingen pent fordelte seg utover og laget en fin blank overflate uten skjemmende penselstrøk, nesten helt av seg selv, må du her sørge for å hjelpe malingen litt. Du anbefales å jobbe med små områder av gangen, når du skal male panel, er det smart å jobbe med to og to lengder, eventuelt ett og ett, for penest resultat.

Og skal du ta en kaffepause, gjør deg helt ferdig med prosessen på ett panel, før du stopper. Du trenger ikke male hele veggen, men sørg for at du ikke stopper midt i en lengde eller i prosessen, for eksempel før du drar over med fordriveren.

Slik maler du, trinn for trinn:

Begynn med sprekkene. Vi anbefaler at du velger en liten pensel, men du kan også bruke fordriveren, den brede, tynne penselen, slik som på dette bildet. Men merk at dersom ikke panelet er helt jevnt og fint pusset, kan kosten flise seg opp og da ikke være så god å bruke senere. Fordi vanntynnet maling tørker fort, lønner det seg å arbeide med to og to bord om gangen, for best mulig resultat. Foto: Frode Larsen/Ifi.no
Påfør malingen på panelbordene med en liten rull, ikke pensel. Foto: Frode Larsen/Ifi.no
Foto: Frode Larsen/Ifi.no
Gjenta prosessen, men denne gangen nedenfra og opp. Foto: Frode Larsen/Ifi.no
Tynn ut malingen med litt vann, cirka 5-10 prosent. Da blir den lettere å jobbe med og flyter bedre ut. Foto: Frode Larsen/Ifi.no
Bruk en bred pensel (fordriver) og stryk ut malingen slik at rullestrukturen blir borte. Begynn øverst og stryk nedover. Foto: Frode Larsen/Ifi.no
Gjør det samme mellom bordene med en liten, tynn strekpensel/fordriver. Først ovenfra og ned, så nedenfra og opp. Foto: Frode Larsen/Ifi.no


Bare to av ti tenker miljø og inneklima når de pusser opp

Tips: For et enda glattere og jevnere, og mer holdbart, resultat: dra over panelet med et fint slipepapir mellom strøkene.

Utstyrslisten:

  • Interiørmaling for treverk (vanntynnet)
  • Smal malingsrull, gjerne tilnærmet samme bredde som panelbordene
  • Malerbrett, tilpasset str på malingsrull
  • Strekpensel
  • Fordriver (bred, tynn pensel)
  • Evt: Liten pensel til å male mellom bordene
  • Evt: Fint sandpapir til å dra over panelet mellom strøkene.
Kilde: DinSide.no, Jotun, Nordsjö og Ifi.no

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!