Slik maler du med kalkmaling

Matte vegger og rustikk stemning med noen kjappe penselstrøk.

For den fine litt røffe effekten er det ikke noe poeng å leke petimeter med kalkmalingen. Denne veggen er malt med Pure & Original Fresco i fargen African Hut. Foto: Kristian Owren / Ifi.no
For den fine litt røffe effekten er det ikke noe poeng å leke petimeter med kalkmalingen. Denne veggen er malt med Pure & Original Fresco i fargen African Hut. Foto: Kristian Owren / Ifi.no Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Interiørbloggfølgere kjenner nok til kalkmalingen Pure & Original-malingen allerede. En rekke interiørbloggere har trykket den til sitt bryst, og du ser den ofte i kombinasjon med håndlagete marokkanske fliser, fra for eksempel Far-far eller Ulfven.

Den mettede malingen med det matte utseende kan imidlertid brukes i en rekke andre kombinasjoner. Kalkete vegger er rålekkert i kombinasjon med for eksempel en teglsteinsvegg, eller med støpejern eller aluminium for den røffe industrielle looken. Og det er langt lettere å få et pent resultat med slik maling enn med vanlig matt interiørmaling: For her gjør det ikke noe om du får en helligdag eller to.

Les også: Slik maler du med den nye interiørmalingen.

Unikt resultat

Og her i fargen Slate Grey. Foto: Kristian Owren / Ifi.no
Og her i fargen Slate Grey. Foto: Kristian Owren / Ifi.no Vis mer


Det spesielle med Pure & Originals kalkmaling Fresco er at blandingen av kalk og naturlige fargepigmenter gir en unik struktur og fargespill på veggen. Den belgiske trendmalingen finnes i over 100 ulike farger, men ifølge daglig leder i Edda Interiør, Idar Stensvold, går det mye i grått og mørke farger.

– Bestselgeren vår er den varme grånyansen Potato Skin, etterfulgt av den grå betongfargen River Silt. Ellers selger vi mye av de helt mørke, nesten sorte fargene, som Cloudy Concrete og Black Smoke. Noen ønsker også helt hvite vegger, og da er Mineral White et populært alternativ, sier han til Ifi.no.

Du kan også få fargen brukket i den fargen du ønsker, i tillegg til de gitte fargene i fargekartet, kan du få den blandet i ønsket farge fra NCS-systemet. Og ifølge Stensvold lønner det seg å se mørkt på det:

– Jo mørkere farge man velger, jo mer effekt får man av uttrykket, forteller Stensvold.

Alt om oppussing på DinSide Bolig.

Slik gjør du:

Her i fargen River Silt. Foto: Kristian Owren / Ifi.no
Her i fargen River Silt. Foto: Kristian Owren / Ifi.no Vis mer


Glem alt du kan om påføring av maling av vegg. Med Pure & Original Fresco er det helt andre regler som gjelder. Heldigvis er det ikke vanskelig.

Underlag:
Du kan bruke kalkmalingen på de aller fleste underlag. Den tåler varme godt, og kan derfor brukes med hell på peiser og brannmurer, og det gjør ingen ting om det er struktur i underlaget.

Det som er viktig er at underlaget er likt. En sparklet gipsvegg eller en teglsteinsvegg med mur bør derfor grunnes med en vanntynnbar grunning før du går i gang. Er veggen malt fra før, er det ikke nødvendig å grunne først, men vi anbefaler at du vasker og mattsliper før du setter i gang.

Verktøy:
Bruk en stor og myk pensel med mye bust. Du kan bruke pensel med både syntetisk og naturlig bust, det viktigste er at penselen ikke er for stiv. Da vil du kunne få skjemmende striper. Du får kjøpt spesialtilpassete pensler til malingen, men ifølge Ifi.no kan du fint bruke en kraftig utendørspensel.

Før du setter i gang:
Kalkmalingen er relativt tykk. Det blir litt enklere å jobbe med den om du blander den ut. Det er ikke avgjørende for resultatet, men det kan gjøre jobben lettere. Du kan tynne med opp til ti prosent vann.

Fremgangsmåte:
Begynn i et hjørne og arbeid deg bortover veggen. Og det er her det blir gøy. Du trenger ikke være nøye og jobbe deg metodisk oppover og nedover - du bør snarere unngå å jobbe direkte horisontalt eller vertikalt. I stedet for skal du "klæsje" malingen på: Påfør den på kryss og tvers - slik du kan se i bildespesialen under. Vær raus med maling og la det bli uthevinger og nivåforskjeller i malingen. Så lenge malingen ikke renner, kan du ikke legge på for mye, og jo mer struktur du lager, jo finere blir det når malingen tørker.

NB Malingen tørker forholdsvis fort, så du bør derfor gjøre deg ferdig med hele veggen før du tar pause.

Merk også at malingen ser mørkere ut når den er våt enn når den er herdet. Dette ser du spesielt godt når den tørker, da veggen vil se skjoldete ut. Men ikke la deg skremme, det skal være slik. Gitt normale temperatur og fuktforhold skal malingen være helt tørr etter åtte timer.

Synes du malingen er litt tykk å jobbe med kan du vanne den ut med inntil 10 prosent vann. Foto: Kristian Owren
Begynn nær et hjørne, men du trenger ikke starte helt i hjørnet. Foto: Kristian Owren / Ifi.no
Så er det bare å klæsje på malingen. Foto: Kristian Owren / Ifi.no
Male ferdig en vegg, feste en list, skjule en ledning: Her er jobbene vi irriterer oss over at vi ikke gidder å gjøre. Foto: Kristian Owren / Ifi.no
Malingen skal påføres på kryss ... Foto: Kristian Owren / Ifi.no
... og tvers. Foto: Kristian Owren / Ifi.no
Når malingen tørker vil det se ekstra skjoldete ut, når noe av malingen fortsatt er blank, mens resten er supermatt. Foto: Kristian Owren / Ifi.no
For den fine litt røffe effekten er det ikke noe poeng å leke petimeter med kalkmalingen. Denne veggen er malt med Pure & Original Fresco i fargen African Hut. Foto: Kristian Owren / Ifi.no
Her i fargen River Silt. Foto: Kristian Owren / Ifi.no
Og her i fargen Slate Grey. Foto: Kristian Owren / Ifi.no
Foto: Kristian Owren / Ifi.no


Ett eller flere strøk?
Påfører du malingen riktig, skal det holde med ett strøk - da får du også finest effekt. Er du ikke fornøyd, eller ønsker en jevnere utseende vegg, kan du male ett strøk til.

Etterbehandling
Vanligvis er det ikke nødvendig å etterbehandle veggmaling. Men velger du kalkmaling på møbler, veggen bak stekesonen på kjøkkenet eller andre flater som vil trenge hyppigere rengjøring, kan det lønne seg å påføre et beskyttende lag. Produsenten har en egen forsegler, Pure & Originals Sealer, som lar malingen beholde sin matte overflate, samtidig som den vil bli mer vaskbar.

Du får kjøpt Pure & Original kalkmaling hos en rekke interiørbutikker og fargehandlere i landet. Du kan også kjøpe på nett fra Edda Interiør, og her finner du også en fullstendig forhandleroversikt.

Pris: 499 kroner for 1 liter.

Kilde: Ifi.no

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!