Slik maler du med den nye malingen

Det er ikke vanskelig, men du må tenke litt nytt om du skal male huset i sommer.

<b>MAL SMART:</b> Du kan fint bruke pensel til hele malerjobben, men du får jevnere resultat om du maler med en rulle og stryker over med en pensel etterpå.  Foto: Nordsjö
MAL SMART: Du kan fint bruke pensel til hele malerjobben, men du får jevnere resultat om du maler med en rulle og stryker over med en pensel etterpå. Foto: Nordsjö Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Lenge siden du har malt? De siste årene har maling vært igjennom en aldri så liten revolusjon, etter at EUs miljødirektiv satte maling på vannvognen på 2000-tallet.

Etter noen år med ny maling av varierende kvalitet, er det nå vanskelig å se forskjell på ny og gammel maling. Men forskjellen er der.

Vannløselig maling tørker blant annet mye fortere, og det gir noen utfordringer når du skal male.

Det er ikke vanskeligere enn å male med gammeldags «oljemaling», bare du vet hvordan. Dagens maling krever en litt annen teknikk, og litt andre malerverktøy enn det vi tradisjonelt er vant med.

Heldigvis er det veldig enkelt, og fremgangsmåten er den samme for utendørspanel som for innendørs. Se trinn for trinn bilder her.

Vær kjapp på hånden

SMART VERKTØY: Bruker du forlengerskaft, slipper du å stå på stige, og jobben går mye fortere.  Foto: KRISTIAN OWREN / IFI.NO
SMART VERKTØY: Bruker du forlengerskaft, slipper du å stå på stige, og jobben går mye fortere. Foto: KRISTIAN OWREN / IFI.NO Vis mer


Vanntynnet maling tørker raskere enn løsemiddelbasert maling. Du vær derfor være mer nøyaktig, og arbeide raskere enn med den gamle malingen.

For der der oljemalingen pent fordelte seg utover og laget en fin blank overflate uten skjemmende penselstrøk, nesten helt av seg selv, må du her sørge for å hjelpe malingen litt. Du anbefales å jobbe med små områder av gangen, når du skal male panel, er det smart å jobbe med to og to lengder, eventuelt ett og ett, for penest resultat.

Det er også viktig å ha utstyret i orden. Bruk en rulle for å raskt fordele malingen, og stryk ut overflødig maling med en bredere pensel. Det kan også være smart å ha en smal pensel som lar deg komme til i kriker og kroker.

Skal du ta deg en kaffepause, gjør deg helt ferdig med prosessen på ett panel, før du stopper. Du trenger ikke male hele veggen, men sørg for at du ikke stopper midt i en lengde eller i prosessen, for eksempel før du drar over med fordriveren.

NB: Når du maler utendørspanel er det ekstra viktig å sørge for at malingen dekker godt nederst og ved hushjørnene, da disse områdene er mest usatt for vinn og vær.

Ikke glem underlaget

TIPS: Test om du bør skrape med en tape: Fest et lite stykke maskeringstape til den malte flaten, og dra den deretter vekk. Følger malingsflak med, er vedheften for dårlig. Foto: KRISTIAN OWREN / IFI.NO
TIPS: Test om du bør skrape med en tape: Fest et lite stykke maskeringstape til den malte flaten, og dra den deretter vekk. Følger malingsflak med, er vedheften for dårlig. Foto: KRISTIAN OWREN / IFI.NO Vis mer


Det første du bør gjøre når du skal male huset er å sørge for at du har et rent, tørt og helt underlag.

Rent: Boligen må vaskes ren for svertesopp og forurensning før du maler. Vasker du huset med kraftvask eller andre spesialmidler får du mattet ned malingen og godt feste til den nye malingen, men du kan fint bruke oppvaskmiddel også.

Tips: Slik vasker du huset.

Tørt: Det er viktig at huset er tørt før du maler. Kledningen bør ikke ha mer enn 18 prosent fuktighet når du begynner å male. I tørt og varmt sommervær er det greit å vente et døgn etter du har vasket, før du kan begynne å male.

Helt: Flasser malingen? Er treverket skadet? Skrap eller børst med en metallbørste, slik at du har et fast og fint underlag når du skal male.

Flere malertips til deg som skal ta huset:


Skal du male huset i sommer? Det er mye å ta hensyn til. Skal du beise eller male? Og hvilket merke bør du velge? Skal du male opp den gamle fargen, eller velge en ny? Er det tørt nok? Passer været? Og har klokken blitt for mye? (Ja, det finnes mange unnskyldninger for å utsette prosjektet.)

Les også: Derfor blærer malingen

Er husmalingen et uendelig ork, kan det imidlertid hende du kan slippe litt lettere unna. En husvask eller to i året, forlenger malingens levetid.

Hvilken farge skal du velge? Den store trenden er mørk og grå, men langt fra trist.

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!