Slik maler du lister

Utstyr - teknikk - maling - farge - glansgrad. Se hva du bør velge.

Godt verktøy er halve jobben. Til de aller fleste lister anbefales det å velge en oval eller rundt pensel.  Foto: Jordan/Ifi.no
Godt verktøy er halve jobben. Til de aller fleste lister anbefales det å velge en oval eller rundt pensel. Foto: Jordan/Ifi.no Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

– Umalte trelister i kombinasjon med lyse tak og vegger kan gjøre at rommet rutes opp og virker mindre. Dette unngår man enkelt ved å male listverket, sier Bjørg Owren, administrerende direktør i Informasjonskontoret for farge og interiør, Ifi.no.

Maling, og montering, for den saks skyld, av lister er nok ikke uten grunn kjent for å være den delen av oppussingen man utsetter til man skal selge boligen sin. Det er det ingen grunn til, sier Owren:

– Når man først er i gang med malingen, er det ikke en veldig stor jobb. Men det er viktig å bruke riktig verktøy og fremgangsmåte for å unngå sig og dårlig dekk, sier hun.

Vær forsiktig når du maler taklister: Fall fra stiger og gardintrapper er den vanligste årsaken til ulykker i hjemmet

Vær gjerrig på malingen

Fagsjef i Jordan, Jostein Brekka, anbefaler at du velger oval pensel når du skal male lister.  Foto: Kristian Owren/Ifi.no
Fagsjef i Jordan, Jostein Brekka, anbefaler at du velger oval pensel når du skal male lister. Foto: Kristian Owren/Ifi.no Vis mer

Heller flere tynne lag, enn få tykke, er hovedregelen når du maler, om du ønsker best mulig resultat. Risikoen for at det skal renne er størst i hjørnene. Fagsjef i Jordan, Jostein Brekka, anbefaler å passe på at man har godt med maling på penselen, men ikke så mye at det drypper av den. Heller litt for lite enn litt for mye.

– Det blir fort litt søl hvis man drar med seg for mye maling opp. Derfor bør man være forsiktig i begynnelsen og prøve seg litt frem, sier han i en pressemelding.

For å være på den sikre siden er det smart å male seg inn i hjørnet. Start med penselen minst en meter fra hjørnet og mal innover.

Smart triks: Slik unngår du at det drypper av penselen

Ifølge malermester Erik Bryng i Jotun er det ikke nødvendigvis fordi malingen er i tykke lag at den renner, men også at det er ulik tykkelse på malingen forskjellige steder.

– Malingen vil bevege seg til områder der det er mindre, for å bli jevn, men så ender du opp med sig i stedet, har han tidligere sagt til DinSide.

Se også test av penselsett.

Velg oval pensel

Du får en fin effekt ved å velge samme farge på vegg og lister - men ulik glansgrad.  Foto: NORDSJÖ
Du får en fin effekt ved å velge samme farge på vegg og lister - men ulik glansgrad. Foto: NORDSJÖ Vis mer

Ifølge Brekka har du også mye å tjene på å velge riktig verktøy. Dersom du må kjøpe nytt malerverktøy, anbefaler han at du velger en oval pensel, for å unngå at det renner.

– En oval pensel har mye bedre oppsugingsevne og tar til seg dobbelt så mye maling som en pensel med flat bust. Den ovale penselen har et lite malingsreservoar inne i busten. Denne malingen slippes ut i passe mengder når man begynner å stryke, og sørger for god dekk også på kantene. Dermed vil det normalt holde med to strøk også når listene er profilerte, sier han.

I hjørner kan du også med fordel velge en pensel med skrå bust.

– Det er faktisk lettere å male rett når busten er skrå. Med en rett pensel har man lett for å vri hånden når man maler, og da får man skjeve og ujevne penselstriper, sier han.

Les også: Teknikk, triks og utstyr til den nye miljømalingen.

Tenk over fargevalg

Du må ikke ha samme farge på gulv, og dørlister. Trekker du veggfargen ned på listen, ser veggen større ut, mens en hvit list, gir en fin ramme til døren.  Foto: Frode Larsen/Ifi.no
Du må ikke ha samme farge på gulv, og dørlister. Trekker du veggfargen ned på listen, ser veggen større ut, mens en hvit list, gir en fin ramme til døren. Foto: Frode Larsen/Ifi.no Vis mer

Tradisjonelt er taklistene i samme farge som taket, gulvlistene i samme farge som gulvet, eller alle listene i samme farge. Men det er ingenting som hindrer deg i å velge utradisjonelt, eller lister i en kontrastfarge. Som vi nevnte innledningsvis kan mørke lister mot lyse vegger og tak gjøre rommet mindre. Det kan noen steder være et poeng.

Kontrastfarger på listene er også fint dersom du ønsker å fremheve spesielt pent eller forseggjort listverk. Dette er vanlig å bruke på takbjelker, men kan også brukes med fordel dersom du ønsker å dra oppmerksomhet til listverket eller om du har stukkatur. Det å veøge samme farge på list og vegg kan også gi en flott effekt.

Tips: Har du kjøpt ferdigmalte lister, og skal bare flekke over eventuelle spikerhull eller skjønnhetsflekker? De er ikke helt krittvite, så pass på at du får fargekode av forhandler, sånn at du kan få lik farge hos fargehandler. De aller fleste er i en farge som samsvarer med Ladys bomull (Jotun), men har du fargekoden kan du få blandet den ut hos de aller fleste produsentene. Skal du også male taket også kan du med fordel velge samme farge.

Usikker på hvilken farge du skal velge? Prøvemal. Her kan du bestille malingsprøver rett i posten.

Hvilken maling bør du velge?

Her har den ene dørlisten fått farge fra tapeten på fondveggen.  Foto: Frode Larsen/Ifi.no
Her har den ene dørlisten fått farge fra tapeten på fondveggen. Foto: Frode Larsen/Ifi.no Vis mer

Når du skal male lister er det viktig at malingen flyter godt ut, slik at du får en fin finish. Da bør du velge en maling i god penselkvalitet. De aller fleste produsenter har egne malingstyper beregnet på dører og listverk.

Lister, spesielt gulv- og dørlister, har en tendens til å bli støvete eller flekkete på en helt annen måte enn vegger, så det kan også lønne seg å velge en blank maling, eller en malingstype som er enkel å vaske.

Pass på at du velger en malingstype som er utviklet med tanke på å takle fingerfett. Fett fra fingertuppene kan nemlig løse opp enkelte typer maling. Det spiller ingen rolle om malingen er matt eller blank, det er løsemiddelet som er avgjørende. Det er spesielt viktig å sørge for at du har en god listmaling på steder du tar mye, for eksempel rundt dører eller vinduskarmen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer