Slik maler du kjøkkenskapene

Du trenger ikke skru for at kjøkkenet skal bli nytt.

Du kan gjøre mye med et par strøk maling. her er det brukt halvblank Lady Supreme Finish i farge Kalk på fronter, silkematt Lady Wonderwall i Lys antikk på veggene og tak og listverk er malt med halvblank Lady Supreme Finish i Eggehvitt. Foto: KRISTIAN OWREN / IFI.NO
Du kan gjøre mye med et par strøk maling. her er det brukt halvblank Lady Supreme Finish i farge Kalk på fronter, silkematt Lady Wonderwall i Lys antikk på veggene og tak og listverk er malt med halvblank Lady Supreme Finish i Eggehvitt. Foto: KRISTIAN OWREN / IFI.NO Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Lei av kjøkkenet? Forandring fryder, men det er ikke sikkert du trenger å gå drastisk til verks, selv om du ønsker ny kjøkkeninnredning. Er selve kjøkkenet greit og velfungerende, kan mye gjøres med et par strøk maling.

Det er ikke vanskelig, men det er viktig å være nøyaktig. Her viser vi hvordan.

Ikke klar for å male? Slik klistrer du kjøkkenet nytt

Hvilken maling bør du velge?

Slik finner du riktig glansgrad:

Glansgrad oppgis i en skala fra en til 100, der 100 er så blankt det blir. Glansgraden oppgis stort sett med følgende nummer:
Matt: 02, 03, 05
Silkematt: 07, 10, 15, 20
Halvblank: 25, 30, 35, 40
Helblank: 70, 80, 90.


Du bør velge en slitesterk interiørmaling som tåler å bli vasket. Velger du også å male kjøkkenveggen bak kjøkkenbenken, som er ekstra utsatt for søl, bør du i tillegg gå for en veggmaling som er lett å vaske, for eksempel Lady Easy Clean.

Vi anbefaler uansett at du snakker med fargehandel eller byggevarehuset ditt, slik at du får en maling som er egnet til akkurat ditt underlag.

For kjøkkenfronter i heltre vil panelmaling passe best, men er frontene i andre materialer kan det hende du finner malingstyper som passer bedre. Vi anbefaler også at du velger heftgrunn og maling fra samme produsent, ettersom disse er laget for å utfylle hverandre.

Høyglansete kjøkkenfronter har vært populært i flere år, men et egenmalt kjøkken vil ikke få like blank overflate som de folierte, selv om du velger høy glansgrad. Høyglanstrenden er på vei ut, men det er verdt å ta med seg at jo glattere overflatene er, jo enklere er det å rengjøre dem.

Vi anbefaler derfor at du går for en blank eller halvblank maling, og dette er også grunnen til at man gjerne anbefaler blank maling på dører, lister og vinduskarmer.

Sjekk disse smarte triksene for deg som skal male

Slik gjør du:

Vask ekstra godt for å sørge for at alt fettet forsvinner. Foto: KRISTIAN OWREN / IFI.NO
Vask ekstra godt for å sørge for at alt fettet forsvinner. Foto: KRISTIAN OWREN / IFI.NO Vis mer


Fremgangsmåten er omtrent den samme som når du maler panel. Det du bør være ekstra observant på er at det er ordentlig rent før du setter i gang.

Overflatene på kjøkkenet har nemlig en tendens til å bli ekstra fettete, og da vil ikke malingen feste ordentlig.

 • Vask:
  Det er alltid viktig å vaske overflater som skal males godt. Velg et vaskemiddel med gode fettløsende egenskaper. La det tørke godt, slik at det er helt tørt før du begynner å male.
 • Slip:
  Puss over overflaten med et finkornet slipepapir eller slipekloss, 150 eller finere, for å få bedre heft. Sørg for å fjerne alt støv, med en swiffer, støvsuger eller en tørr mikrofiberklut.
 • Grunn:
  Mal et strøk heftgrunn. Til glatte skap holder det med en bred rulle, har du profilerte skap kan du velge ruller i ulike bredder, samt gjerne en pensel til detaljene. Rull først, jevn ut overganger med pensel. Det er smart å grunne så tynt som mulig. La det tørke godt.
 • Lenge siden du har malt? Ny maling krever nye teknikker, her ser du hvordan du behersker den nye vannbaserte malingen

 • Sparkle?
  Er det hakk, ujevnheter eller dype riper i skapene, kan du jevne det ut med sparkel. Dette er det stadiet i prosessen det er smartest å sparkle.
 • Bruk rulle for å få grunning og maling fort og jevnt utover. Foto: IFI.NO
  Bruk rulle for å få grunning og maling fort og jevnt utover. Foto: IFI.NO Vis mer

 • Slip:

  Puss lett over overflaten for å pusse ned fiberreisning (fiber i treverket som har utvidet seg når de blir fuktige av malingen) og eventuelt ujevn malingstykkelse. Det er kjedelig, men jo flinkere du er til dette, jo penere blir resultatet.
 • Mal:
  Her kan du bruke samme frengangsmåte og verktøy som når du grunner. Husk at den nye vannbaserte malingen tørker kjappere enn den gamle "oljemalingen" mange av oss er vant til, så jobb med små områder om gangen. Avslutt med en etterstryker for å få en så glatt og fin overflate som mulig, og la det tørke godt.
 • NB! Husk at jo flere lag maling du legger oppå hverandre, jo lenger blir tørketiden

 • Puss og mal
  Vi anbefaler at du maler minst to strøk i tillegg til grunningen, men du kan se det an i forhold til resultatet. Puss lett over med finkornet slipepapir mellom strøkene.
 • Har du malt kjøkkenet ditt? Da vil vi gjerne se hvor fint det har blitt! Send før- og etterbilder til journalisten

  Se også: Nymalt peis gir stuen et løft

  Kilde: Ifi.no, DinSide

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer