Slik lysner du gule furuvegger

Ifi har testet åtte ulike behandlinger, sjekk hvilken som passer for deg.

Gulnet panel ser trist ut. Hvilken av disse behandlingene ville du valgt? Foto: Chera Westman / Ifi.no
Gulnet panel ser trist ut. Hvilken av disse behandlingene ville du valgt? Foto: Chera Westman / Ifi.no Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ubehandlet panel er rustikt og dekorativt, og ikke minst superenkelt å vedlikeholde. Dessverre gjør dagslyset det motsatte av det en kanskje skulle tro med panel: Det blir ikke lysere, men mørkere med årene. Det vil si gulere.

Heldigvis står ikke valget mellom gult treverk eller malt panel. Det finnes mye i mellom, blant annet ulike lasurmalinger og beis.

Informasjonskontoret for farge og interiør, Ifi.no, har testet åtte ulike behandlinger for gulnet panel. Resultatet kan du se over - og i fotoalbumet under kan du se hvilke midler de har brukt:

Ubesudlet og gunlnet planke - før test. Foto: Chera Westman / Ifi.no
Jotun panellakk hvit Foto: Chera Westman / Ifi.no
Hvit panellakk fra Flügger. Foto: Chera Westman / Ifi.no
IBG Woca panelhvit hvit Foto: Chera Westman / Ifi.no
Nordsjö CelcoV klar hvit Foto: Chera Westman / Ifi.no
IBG Woca panelhvit ekstra hvit Foto: Chera Westman / ifi.no
Herdins takpanelhvit ekstra hvit Foto: Chera Westman / Ifi.no
Alanor Bloom Panelvoks i ett (nederst) og to (øverst) lag. Foto: Chera Westman / ifi.no
Scannox Panellut Foto: Chera Westman / Ifi.no
Gulnet panel ser trist ut. Hvilken av disse behandlingene ville du valgt? Foto: Chera Westman / Ifi.no


Hele testen finner du på Ifi.no

Dette kan du velge mellom:

Panellakk: Gir et matt eller halvmalt hvitkalket og transparent utseende. Vanntynnet med UV-filter, som også skal virke preventivt mot videre gulning. Beskytter treverket mot smuss og fingermerker.

Pigmentert lakk: Vanntynnet lakk som påføres i flere strøk, til du får ønsket resultat. Begynn med klar lakk. Fås med lysfilter, som skal utsette videre gulning.

Lasur - tak og panelhvitt: Lasur, ekstra tynn maling, finnes gjerne i ulike pigmenteringsgrader, velg en lys variant for å få bort det gule. Skal lysne gammelt treverk, og utsette videre gulning, samt stagge gjennomblødning fra kvister. Kan brukes på både ubehandlede og tidligere lakkerte plater.

Panelvoks: Navnet her er litt misvisende, panelvoks er gelélignende, og drypper ikke. Det beskytter treverket, og du får en matt og slitesterk overflate. Velger du en hvitpingmentert panelvoks blir treverket lysere. Du kan også bruke panelvoks på treverk som tidligere har vært malt eller lakkert.

Luting: Syrevasking, luting, syreluting ... teknikken var elsket på 80- og 90-tallet, latterliggjort på 90-tallet. Lut bleker treet, men merk at dette ikke er en beskyttende overflatebehandling. Etterpå bør du såpe eller olje panelet, og denne prosessen bør gjentas jevnlig. Både såpen og oljen kan fås med hvite pigmenter.

Merk at dette ikke kan utføres dersom panelet tidligere har vært lakkert eller malt, med mindre alt slipes vekk først.

Se også: Kan jeg lute gulvet lyst? Se også vår store guide til tregulv.

Før du går i gang

Uansett hvilken metode du velger, er det viktig å gjøre grundig forarbeid. Er du vant til å pusse opp, kjenner du nok til dette, men en god ting kan ikke gjentas for ofte. Slurver du med forarbeidet blir resulatet deretter.

Når du skal behandle panelet er det viktig at plankene er rene og tørre. Vask og skyll nøye med et rensemiddel eller spesialvaskemiddel for tre som trerens, panelrens eller lignende. Har palenet vært eksponert for mye peisbrenning, stearinlys eller sigarettrøyking, anbefaler vi at du er ekstra nøye.

Spesialrensemidlene vil også sette noe preg på treet, så Ifi anbefaler at du arbeider med et par bord om gangen. – Avslutt aldri midt på et bord, da det kan gi uønskede overlappingseffekter.

Det lille under: Grunnarbeidet er det aller viktigste når du pusser opp.

Bort med treverket!

Blir det ikke lyst nok? Ønsker du å bli kvitt panelets kjennetegn, kvister og årringer helt, bør du gå for en heldekkende maling. Det aller viktigste du gjør er å være grundig med kvistlakk, eventuelt med en grunning med kvistforsegling.

Det har skjedd en aldri så liten revolusjon på malingsmarkedet de siste par årene, så er det lenge siden du har malt, bør du være klar over at produktene har forandret seg: Både malingen du bruker, og malerverktøyet.

Ny og mer miljøvennlig maling er vannløst, og tørker langt raskere enn den gammeldagse "oljemalingen".

Tips og råd om hvordan du maler panel med den nye miljømalingen.

Kilde: Ifi.no

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!