Slik lykkes du med sommerullene

Det er lett å gjøre feil, men det er like lett å få det til, om du følger kokkens fremgangsmåte.

<b>KRØLL:</b> Noen ganger krøller den seg før du får lagt på fyll. Andre ganger klistrer den seg fast til skjærebrettet.  Foto: ELISABETH DALSEG
KRØLL: Noen ganger krøller den seg før du får lagt på fyll. Andre ganger klistrer den seg fast til skjærebrettet. Foto: ELISABETH DALSEG Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Noe av det mest magiske med sommerruller, eller ferske vårruller om du vil, er hvordan det harde, sprø, rispapiret blir et mykt, gjennomsiktig skall, når du dypper det i vann.

Det er ikke vanskelig å få til om du vet hvordan, selv om det er små marginer du har å jobbe med.

For lite vann, og rispapiret går i tusen knas. For mye, og papiret klistrer seg til tallerkenen og du sitter igjen med legendarisk uapetittelig mat.

Ny vri på tacoen? Denne sure frukten setter en ekstra spiss på maten

Bedre med for lite enn for mye vann

MISE EN PLACE: Har du alle de ulike råvarene klare, kan du fint lage opp to-tre sommerruller i slengen. Foto: ELISABETH DALSEG
MISE EN PLACE: Har du alle de ulike råvarene klare, kan du fint lage opp to-tre sommerruller i slengen. Foto: ELISABETH DALSEG Vis mer


Trikset, ifølge Jostein Medhus ved Kulinarisk Akademi og kaptein for det norske kokkelandslaget, er å ikke ha papiret for lenge i vann. Det skal fortsatt være stivt når du legger det ned for å ta på fyllet.

Dyppeteknikken Medhus bruker er ny for oss: Han snurrer på rispapiret ned i en bolle kaldt vann.

- Slik har jeg full kontroll, og unngår at rispapiret blir for bløtt, sier Medhus til Dinside.

I løpet av den tiden det tar en ikke helt trent rispapirruller å legge på fyllet skal papiret ha blitt mer enn bløtt nok, og du kan begynne å rulle.

Det vil si, Medhus anbefaler faktisk å brette inn fra sidene først, før du ruller sammen sommerrullen.

Se hvordan han gjør det her:

 


Start med én om gangen

ENKELT OG GODT: Sild, salat, krydderurter og chilimajones. Foto: ELISABETH DALSEG
ENKELT OG GODT: Sild, salat, krydderurter og chilimajones. Foto: ELISABETH DALSEG Vis mer


Før du har fått det helt i fingrene anbefaler Medhus at du lager én og én rull av gangen. Rett og slett for at ikke rispapiret skal bli for mykt.

Når du har fått litt mer trening kan du lage flere om gangen, men Medhus anbefaler uansett at du ikke lager mer enn tre.

Skal du ha selskap kan du fint lage rullene opp noen timer i forkant, men husk at jo våtere fyllet er, jo kortere tid holder rispapiret. Her lønner det seg å være ekstra ivrig med salatslyngen.

TIPS: Server i selskap og la gjestene lage maten selv, litt som taco. Det krever litt arbeid i forkant, men du slipper å tilbringe noe særlig tid på kjøkkenet mens du har gjester.

Alt du trenger å gjøre er å kutte grønnsaker i fine strimler (et juliennejern er uvurderlig her!) og legge på fat, skylle av friske urter og sette dem i glass utover bordet, steke opp svinekjøtt, kylling, biff eller reker, og selvfølgelig: Sette frem noen store boller med vann.

Ønsker du å gjøre det ekstra enkelt går du for ferske norske reker, som gjestene kan skrelle selv.

Hva har du i sommerullen?

PULLED PORK: Rester av nordmenns nye livrett, plukksvin, egner seg også perfekt til ferske vårruller. Her, á la Ole Martin Alfsen. Foto: ELISABETH DALSEG
PULLED PORK: Rester av nordmenns nye livrett, plukksvin, egner seg også perfekt til ferske vårruller. Her, á la Ole Martin Alfsen. Foto: ELISABETH DALSEG Vis mer


Rullene som ble laget i videoen over har isbergsalat, koriander, agurk, ingefærsild, syltet ingefær og chilimajones. Uvante, men absolutt spennende smaker, selv for oss ikke-akkurat-ihuga sildeentusiaster.

Du kan forøvrig ha nesten hva som helst i sommerullen, her er det egentlig bare fantasien som setter grenser. Vi lager det ofte med restemat, det er en fin måte å få litt kjøtt- fisk- eller skalldyrsrester til å mette mange. Et vanlig triks er også å drøye fyllet ved å putte i kokte (og avkjølte glassnudler).

En klassisk sommerrull har gjerne både lyst kjøtt (stekt svinekjøtt eller kylling) og skalldyr (scampi) i kombinasjon med finstrimlet gulrot og agurk, litt salat, glassnudler, blancherte bønnespirer (altså spirer som har fått et kjapt opphold i kokende vann) og friske urter som thaibasilikum, mynte, koriander og kinesisk vårløk.

Server med ulike dippsauser som sweet chili sauce, soyasaus, eller hoi sin-saus, gjerne iblandet peanøttsmør.

Se også serveringstips fra Ole Martin Alfsen og Godtlevert: Sommerrull med pulled pork, kimchi og srirachamajones. Han har tilberedt rullene litt annerledes, så her er det bare å eksperimentere seg frem til du finner en måte som passer for deg.