Slik lykkes du med kremen i de varmeste månedene

Smarte triks når du ønsker at kaken skal holde seg fin, hele dagen.

<strong><b>KREM TIL FESTKAKER:</strong></b> kan være vanskelig å få kremen til å holde seg stabil på varme maidager. Heldigvis finnes det råd. Foto: JOHNER / NTB SCANPIX
KREM TIL FESTKAKER: kan være vanskelig å få kremen til å holde seg stabil på varme maidager. Heldigvis finnes det råd. Foto: JOHNER / NTB SCANPIX Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Mai er kakemåneden fremfor alle, ikke minst de store, gode bløtkakene.

Ikke akkurat perfekt planlagt, for det er nettopp på fine, varme vår- og sommerdager det er aller vanskeligst å lykkes med å piske krem.

Krem er tilsynelatende enkelt. Du pisker fløte, eventuelt med sukker eller andre smakstilsetninger, til den får en myk og fast - men ikke for stiv - konsistens.

Det er ingen fasit på krempisking, eller når det er vanskelig. Du kan ha pisket krem jevnlig halve livet, og plutselig skjærer det seg.

Pisker du litt for lenge, blir den litt kornete, så skiller den seg, og så har du laget smør.

<strong><b>PERFEKT KONSISTENS:</strong></b> Når kremen former myke topper, som her, bør du stoppe miksmasteren og ta eventuell siste rest for hånd. Foto: RADIUS / NTB SCANPIX
PERFEKT KONSISTENS: Når kremen former myke topper, som her, bør du stoppe miksmasteren og ta eventuell siste rest for hånd. Foto: RADIUS / NTB SCANPIX Vis mer


Greit triks å ha i smørkrisetider, men en liten katastrofe om butikken er stengt, og gjestene venter på bløt- eller kvæfjordkaken.

Kan du det idiotsikre sitrontrikset som redder stivpiskete eggehviter?

Kremdreperen

Det er flere ulike faktorer som kan bidra til at det skjærer seg med kremen, men det vanligste er at det rett og slett er litt for varmt.

I motsetning til bakst som skal i ovnen, som helst skal ha romtemperatur, trives fløten - og kremen - best i litt kjøligere omgivelser.

Ifølge Olav Birkeland, kanskje mest kjent som matbloggeren Hobbykokken er det litt overdrevet at kremen skal være iskald.

<strong><b>SMART TRIKS:</strong></b> Temperatur er viktig, men ikke alt, sier Hobbykokken Olav Birkeland til Dinside.  Foto: PER ERVLAND:
SMART TRIKS: Temperatur er viktig, men ikke alt, sier Hobbykokken Olav Birkeland til Dinside. Foto: PER ERVLAND: Vis mer


- Best konsistens får du ved 7 til 12 grader, men dog ikke over 15, sier Birkeland til Dinside.

Slike temperaturer kan være problematisk å få til på de varmeste, fineste dagene.

Kjøl ned!

Det viktigste for å lykkes med kremen er altså å sørge for at den har det godt og kjølig.

Du kommer et godt stykke ved å sette bollen og vispen i kjøleskapet, eventuelt fryser (det går fortere), før du går i gang. Her lønner det seg å velge en metallbolle, ikke i plast, da denne holder bedre på kulden.

En annen metode som kan hjelpe, er å plassere bollen du skal piske kremen i i en enda større bolle som er fylt med is. (Eller annet fra fryseren, for eksempel frosne erter eller bær.)

Så pisker du fløten på jevn, ikke for høy fart, mens du tilsetter eventuelt sukker litt etter litt.

Har du en miksmaster som du kan holde i hånden, bør du røre litt rundt i bollen med den, slik at den kommer til over alt, og du ikke blir stående igjen med rennende krem langs sidene, og kornete overpisket krem i midten.

Bruker du kjøkkenmaskin, bør du stoppe litt underveis, og skrape ned fra sidene med en slikkepott.

<strong><b>KREMPROGRAM:</strong></b> Bosch' nye utgave av kjøkkenmaskinen MaxxiMUM med SensorControl har et automatisk krempiskeprogram.  Foto: ELISABETH DALSEG
KREMPROGRAM: Bosch' nye utgave av kjøkkenmaskinen MaxxiMUM med SensorControl har et automatisk krempiskeprogram. Foto: ELISABETH DALSEG Vis mer


Når fløten begynner å sette seg, stopper du miksmasteren eller kjøkkenmaskinen og finner frem en håndvisp. Så pisker du rolig for hånd, til kremen har fått ønsket konsistens. Den kan fint være litt mykere om du skal servere til bær eller på en pavolva, men må ha litt fastere konsistens om du skal kle en kake.

Dinside har testet Bosch MaxxiMUM, kjøkkenmaskinen med automatiske program for pisking av krem og eggehviter.

Hobbykokkens gelatintriks

Birkeland, har et annet idiotsikkert triks som sikrer fast og stabil krem: Bruk gelatin.

- Ved å bruke litt gelatin (1%) får vi en krem som holder formen mye lenger og som kan stå på kakebordet like lenge som alle de andre kakene, skriver han på Hobbykokken.

Profesjonelle bakere bruker også gjerne en eller annen form for stabilisator i kremen. Noen går for gelatin, men de har også tilgang på litt andre råvarer enn oss - dessverre også forhandlere, og ikke minst volumer. Proffstabilisatorer fås stort sett kun i enorme kvanta de fleste vil trenge både to og tre liv for å være i nærheten av å bruke opp.

Har du en konditor du har god kontakt med, kan du eventuelt høre om de har lyst til å selge deg en ørliten dose av sitt vidundermiddel. Men du kommer langt med god, gammeldags gelatin.

Hobbykokkens stabile krem:
5 dl kremfløte
5 g (1%) gelatinpulver
30 ml (6%) vann

1. Ha gelatinpulveret i vannet i en liten gryte og la det løse seg opp i 5-10 minutter.

2. Varm opp vannet til det er helt oppløst (ikke over 70 grader) og bland inn sammen med kremfløten og pisk kremfløten til den er stiv.

Ikke gelatin tilgjengelig? Du kan gjøre det samme med gelépulver, men merk at kremen da kan ta både litt smak og farge fra geléen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer