Rengjøre flisefuger

Slik løser du det «umulige» flise-problemet

Sitter skitten på fugene i dusjen bom fast? Her får du vite hvordan de blir rene igjen .

SKITNE FUGER: Det er nærmest umulig å unngå at flisefuger i dusjen blir misfarget og fulle av kalk. Dette kan være vanskelig å fjerne, men ikke umulig. Tipsene får du under! Foto: Linn Merete Rognø.
SKITNE FUGER: Det er nærmest umulig å unngå at flisefuger i dusjen blir misfarget og fulle av kalk. Dette kan være vanskelig å fjerne, men ikke umulig. Tipsene får du under! Foto: Linn Merete Rognø. Vis mer
Publisert

- 80 prosent av alle bad i Norge er flislagt, det er jo både dekorativt og solid, sier Arne Nesje seniorforsker ved SINTEF .

Men selv om fliser er et bestandig og lett rengjørbart materiale, vil smussansamling oppstå - ofte i form av kalkansamling og misfarging. Dette kan være ekstra vanskelig å rengjøre, spesielt på flisefugene.

Så hvordan bør du gå fram da?

Her får du eksperttipsene.

Derfor skjer det

Det er i dusjområdet på badet at flisoverflater er mest sårbare, ifølge Cato Ove Karlsen, daglig leder hos Fagrådet for våtrom:

- På både innvendige og utvendige flisoverflater som er eksponert for vann, vil det kunne forekomme utfelling i form av et gråhvitt eller gråbrunt belegg. Typiske områder dette skjer på er der det jevnlig blir fuktig for så å tørke opp igjen, sier Karlsen.

Gråhvite belegg er ofte en vannløselig kalkforbindelse. Dette kommer fra bestanddelene i sementbaserte produkter som betong, fugemasse, avrettingsmasse eller lim, forteller han.

Fug på nytt de elastiske fugene

I hjørner og ved overgang gulv og vegg benyttes ikke sementfuger, men elatiske fuger. De blir over tid mørke i fargen og kan sprekke opp. Hvis du ikke får renset fugene, går det an å fjerne dem og fuge dem på nytt. Her får du tipsene fra IFI:

  1. Mekanisk fjerning: Først bør du fjerne så mye silikon som mulig ved hjelp av en kniv. Pass på at du ikke skraper opp flisene eller punkterer membranen.
  2. Bruk silikonfjerner: Påfør rikelig med silikonfjerningsmidler på den fugemassen du ikke fikk bort med kniven. Når det har fått virke i noen timer, tørker du det bort med en fille og skraper bort restene av silikonen. Deretter vasker du godt med vann og lar de tørke helt.
  3. Legg på ny fugemasse: Bruk fugepistol og fyll fugene med ny og bedre fugemasse. Etter at du har påført den trykk massen godt inn i fugene slik at overflaten glattes ut og den får god kontakt med flisene.

KILDE: Ifi.no

- Det er rett og slett fukt som vandrer igjennom porene i det sementbaserte produktet og drar med seg kalkforbindelsene, legger Karlsen til.

Hvordan fjerne kalk og misfarging?

Kalk på flisene i dusjen er typisk det som tar lengst tid å rengjøre under husvasken i og med at det er så krevende.

Så hva råder de profesjonelle fagfolkene deg til å gjøre?

- Kalk på fliser fjernes med sure vaskemidler, det vil si pH under 7. Men vær oppmerksom på at fugene i seg selv ikke liker sure vaskemidler. Prøv derfor på et lite område først, skyll godt og se hvordan det har gått, tipser Karlsen.

Nesje mener at misfarging på fuger kan fjernes ved å bruke en syreblanding:

- Kalkfjerningsmidler består gjerne av sitronsyre eller fosforsyre. Utspedd blanding påfører du rett på fugene, lar virke litt og deretter mekanisk skraper dette bort fra fugene igjen.

Det er lurt å stikke til nærmeste fliseforhandler og si at du skal ha et syrebasert kalkfjerningsmiddel når du skal ta en rengjøringsrunde i dusjen, råder Nesje.

- Når du har skaffet deg et egnet produkt, husk å bruke hansker og briller! Prøv deg frem på et lite område først, la produktet ligge på fugene i 15-30 minutter. Du kan godt bruke husholdningssvamp med den ru siden og gni. Får du ikke bort misfargingen, kan du prøve deg frem med en sterkere syrekonsenrasjon, sier han.

Nesje tipser samtidig om en del vanlig rengjøringsmidler, for eksempel sprayflasken Jif baderom fra Lilleborg, som altså skal være egnet for kalkfjerning

- Men alle syrebasert produkter må brukes med forsiktighet på fuger fordi i tillegg til smusset kan hyppig bruke tære på sementfugene, sier han.

- Hold det tørt

Det er ikke alltid så lett å forebygge kalk og misfarging på fuger, mener Karlsen.

IMPREGNERING: Det finnes mange ulike impregneringsprodukter som skal ha en vannavstøtende effekt, og beskytte fugene mot sopp- og muggangrep. Soppangrep vil vise seg som sorte flekker på fugene, ifølge IFI. Foto: Produsent.
IMPREGNERING: Det finnes mange ulike impregneringsprodukter som skal ha en vannavstøtende effekt, og beskytte fugene mot sopp- og muggangrep. Soppangrep vil vise seg som sorte flekker på fugene, ifølge IFI. Foto: Produsent. Vis mer

- Men i og med at vann må til for at problemet skal oppstå, er det selvsagt å forsøke å hindre vannet i å nå ned til produktene. Den eneste måten å hindre dette på er rett og slett å holde området tørt, understreker Karlsen.

Han legger til at det finnes enkelte produkter i dag som gjør fugene litt tettere. Disse kan kjøpes på flisebutikker.

Nesje tipser samtidig:

- Hvis du har en vannavvisende fugemasse hindrer det noe fukt å trenger inn bak fugen, sier han.

Stearin på fugene?

Som med alle andre husholdningstips, finnes det også kjerringråd for å beskytte fuger mot kalk og misfarging der hvor vannet ofte spruter på veggen eller gulvet.

Tipset går helt enkelt ut på å stryke et kaldt stearinlys direkte på flisefuger. Dette skal tette porer og fungere som et lokk på fugene, på samme måte som en fugepenn.

I videosnutten under, ser du hvordan det gjøres:

Vis mer Vis mer

Nesje understreker at ingen seriøse aktører bruker stearin på fuger, men forteller at det ligger noe i dette kjerringrådet:

FUGEPENN: Her er et eksempel på en fugepenn som skal gi nytt liv til bleke og misfargede fuger og beskytte fugene mot sopp- og muggangrep. Foto: Produsent.
FUGEPENN: Her er et eksempel på en fugepenn som skal gi nytt liv til bleke og misfargede fuger og beskytte fugene mot sopp- og muggangrep. Foto: Produsent. Vis mer

- Når du dusjer med ulike typer såper og oljer, er dette stoffer som kan trekke ned i fugene. Da vil du se at de fugene som utsettes for vann, hudrester og såpe over tid vil få mørkere farge. Stoffene setter seg i overflaten. Hvis du bruker stearin på fugene, så vil nok ikke såpe trenge så langt ned i porene på fugene, siden stearin legger seg i porer på overflaten, sier han.

Nesje legger imidlertid kjapt til:

- Stearinen vil nok vaskes bort fra veggen etter relativt kort tid, og det vil nok heller ikke være med på å forebygge kalkdannelse eller kalkutfelling nedenfra uansett.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer