<strong><B>KONTROLL:</strong></B> Det er viktig å holde skrapen godt fast og presse litt mot vegg og benk mens man fører den framover. Foto: BRYNJULF BLIX
KONTROLL: Det er viktig å holde skrapen godt fast og presse litt mot vegg og benk mens man fører den framover. Foto: BRYNJULF BLIX Vis mer

Slik legger du silikonfuge over benken

Det blir faktisk ganske pent med riktige hjelpemidler, og mye billigere enn å leie en proff.

Publisert
Sist oppdatert

Silikonfuger må til over kjøkkenbenken, for å unngå kombinasjonen matrester og fuktighet i veggen bak. Om dette samles og får utvikle seg får skadedyr og bakterier fritt leide, noe som kan skape alt fra vond lukt til smittefare.

Silikon finnes i mange farger fra mange leverandører. Det er alltids noen forskjeller på produktene, men den største forskjellen ligger i forberedelser og utførelsen av jobben.

Skal du ha perfekt resultat ringer du en håndverker. Han gjør jobben kjapt og greit, men det koster deg fort et firesifret beløp selv om det bare er noen få meter som skal fuges. Det er ikke bare tiden jobben tar som koster, men alt rundt.

Hvis du vil gjøre det selv blir det kanskje ikke like strøkent, men mye billigere og med de riktige hjelpemidlene blir det bra nok for de fleste av oss.

Les også: Flisefuger varer ikke evig.

Grisejobben må gjøres først

Det første du gjør er å fjerne den gamle fugen. Den skjærer du bort med en skarp tapetkniv, huggjern eller hva du måtte ha tilgjengelig. Et vibrerende multiverktøy med kniv gjør grovjobben svært enkel.

<strong><B>VERKTØY:</strong></B> For å fjerne gamle fuger trengs det skjærende verktøy. Foto: BRYNJULF BLIX
VERKTØY: For å fjerne gamle fuger trengs det skjærende verktøy. Foto: BRYNJULF BLIX Vis mer


For å kommet til i kriker og kroker er en spiss hobbykniv veldig praktisk.

<strong><B>PIRK:</strong></B>En spiss hobbykniv er perfekt til å fjerne fugemasse og skitt i sprekkene. Foto: BRYNJULF BLIX
PIRK:En spiss hobbykniv er perfekt til å fjerne fugemasse og skitt i sprekkene. Foto: BRYNJULF BLIX Vis mer


Restene på flatene fjerner du med silikonfjerner som du får kjøpt i fargehandelen eller mekkevarehuset. Denne påføres med pensel, skal virke i noen timer før du kan børste og tørke bort resten.

<strong><B>SPESIALMIDDEL:</strong></B> Silikonfjerner løser opp gammel silikon. Foto: BRYNJULF BLIX
SPESIALMIDDEL: Silikonfjerner løser opp gammel silikon. Foto: BRYNJULF BLIX Vis mer


Hvis det av en eller annen grunn ikke er noen fuge fra før, fordi det har sittet en list eller det har vært brukt en annen løsning, må du bare gjøre rent underlaget. Fjern alt løst smuss, og fjern fett og såperester med et egnet middel. Aceton tar det meste.

Gjenstridige flekker: Her er midlene som tar det meste

Smart verktøy hjelper deg

Kunsten å fuge har vi skrevet om i en tidligere artikkel, på generell basis. Det viktigste er størrelsen på åpningen i spissen sammen med trykket og hastigheten - alt dette avhenger av hverandre. Åpningen skal være litt mindre enn fugebredden, slik at du fyller godt mot bunnen av fugen med spissen samtidig som den fyller godt ut mot kantene.

<strong><B>OOPS:</strong></B> Det blir lett for mye fugemasse... Foto: BRYNJULF BLIX
OOPS: Det blir lett for mye fugemasse... Foto: BRYNJULF BLIX Vis mer


Jevnt trykk og jevn bevegelse med fugepistolen er viktig, vi foretrekker en batteridrevet fugepistol med justerbart trykk. Da trenger man bare å passe på å holde riktig hastighet.

Les også: Vi tester fugepistoler

Det er fort gjort å legge for mye fugemasse, derfor er maskeringstape veldig praktisk for å unngå å grise til benken og flisene unødvendig når man i etterkant fjerner den overflødige massen og former fugen.

<strong><B>KLASSISK HJELPEMIDDEL:</strong> </B>Maskeringstape hindrer søl på benk og fliser, og gir jevne kanter. Foto: BRYNJULF BLIX
KLASSISK HJELPEMIDDEL: Maskeringstape hindrer søl på benk og fliser, og gir jevne kanter. Foto: BRYNJULF BLIX Vis mer


Den vanskeligste biten

Det vanskeligste med å legge en silikonfuge er å få den til å se jevn og pen ut. Her kommer også maskeringstapen til nytte, men før du kommer så langt må du fjerne overflødig fugemasse og gi den riktig profil.

Det er ikke så enkelt uten hjelpemidler.

Har du lagt akkurat riktig mengde kan du fjerne overflødig fugemasse med en passe smal pinne eller list. Deretter bruker du pekefingeren dyppet i såpevann og drar den langs fugen for å få den endelige, avrundede formen.

<B>TJA...</B> Med maskeringstape og glatting med fingeren får du *nesten* jevne kanter... Foto: BRYNJULF BLIX
TJA... Med maskeringstape og glatting med fingeren får du *nesten* jevne kanter... Foto: BRYNJULF BLIX Vis mer


Det er teorien, men i praksis er det ikke så enkelt.

Mengden er som regel for stor eller for liten, og du trykker for hardt eller for løst. Du har tatt for mye eller for lite såpevann på fingeren, og når det samler seg for mye fugemasse på fingeren må du avbryte, og skjøten blir ikke pen. Da må du ta hele remsa på nytt, og det blir lett ujevnt.

Øvelse gjør mester, men det er ikke alle som har anledning til å øve. Så hvordan får en amatør det beste resultatet?

LES OGSÅ: Test av vaskemidler med polish

Sats på disse hjelpemidlene

Det finnes et par verktøy som faktisk gjør jobben langt enklere for oss som ikke er fagfolk.

Vi snakker om en liten gummiskrape og fugeglattemiddel på sprayboks.

Skraper finnes i mange varianter, men den vi har brukt er en liten silikongummiskrape, med fire forskjellige avrundinger i hjørnene. Den kommer som et sett med flere varianter, rette og buede.

<B>PRAKTISK</B> Fugeskrape i silikongummi gjør jobben raskere og enklere. Foto: BRYNJULF BLIX
PRAKTISK Fugeskrape i silikongummi gjør jobben raskere og enklere. Foto: BRYNJULF BLIX Vis merDet finnes også andre varianter, du finner dem i butikker som selger fliser og tilbehør.

Med en slik skrape får du ikke bare formet selve fugen, du får også med deg overflødig silikon uten at den blir klint utover kantene. Dermed slipper du å bruke maskeringstape.

<strong><B>KONTROLL:</strong></B> Det er viktig å holde skrapen godt fast og presse litt mot vegg og benk mens man fører den framover. Foto: BRYNJULF BLIX
KONTROLL: Det er viktig å holde skrapen godt fast og presse litt mot vegg og benk mens man fører den framover. Foto: BRYNJULF BLIX Vis mer


Det er også lettere å fortsette å forme fugen. Som regel må du stoppe noen ganger for å tørke av overflødig silikon fra skrapen før du fortsetter. Men med skrapen blir det lettere å fortsette uten at det blir en synlig overgang der du gjorde et avbrudd i arbeidet.

Triks: Det oppsto et problem da vi skulle fuge bak oppvaskkummen vår. Avstanden mellom veggen og kanten på kummen var mye mindre enn bredden på gummiskrapen. Vi kuttet til en av de andre skrapene i settet slik at den kunne passere over kanten på oppvaskkummen.

<B>FOR TRANGT</B> Bak oppvaskkummen er det ikke plass til skrapen, vi måtte derfor skjære til en annen skrape i settet. Foto: BRYNJULF BLIX
FOR TRANGT Bak oppvaskkummen er det ikke plass til skrapen, vi måtte derfor skjære til en annen skrape i settet. Foto: BRYNJULF BLIX Vis mer


Et annet godt hjelpemiddel er fugeglattemiddel på sprayboks. Det brukes i stedet for såpevann og er glattere og lettere å jobbe med. Det blir heller ikke liggende rester av middelet på fugen, det dunster raskt bort etter bruk. Middelet kan du også bruke til å rense fingre og verktøy etterpå. Det finnes fra flere leverandører, sjekk i flisbutikken eller fargehandelen.

<strong><b>BEDRE ENN SÅPE:</strong> </B>Glattemiddel finnes på boks, og fungerer bedre enn oppvaskmiddel. Foto: BRYNJULF BLIX
BEDRE ENN SÅPE: Glattemiddel finnes på boks, og fungerer bedre enn oppvaskmiddel. Foto: BRYNJULF BLIX Vis mer


Du sprayer bare bortover på fugen og lar fingeren gli lett langs overflaten. Har du brukt gummiskrape er det bare nødvendig med et svært lett trykk med fingeren for å glatte. Uten gummiskrape må du både forme og glatte, da er det vanskeligere å få et jevnt og pent resultat.

MER OM VERKTØY FRA DINSIDE

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer