Slik lagrer du vinterskoene

Styrer du unna plast er mye gjort. Bare ikke glem forarbeidet.

På våren tar vi sommerskoene ut, og legger vinterskoene inn i skoposen. De aller fineste skoene og støvlene får én pose hver. Foto: Gaute Beckett Holmslet
På våren tar vi sommerskoene ut, og legger vinterskoene inn i skoposen. De aller fineste skoene og støvlene får én pose hver. Foto: Gaute Beckett Holmslet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ja, det drøyer noe lenger enn vi skulle ønske, men det ser ut til at våren og sommeren endelig er på vei. Så nå vinker vi farvel til vinteren, og plasserer vinterklær, og -sko, ski og skøyter, samt vinterdynen på loftet.

Sesonglagring av klær og sko er smart, ikke minst for å få bedre plass og oversikt i skapene. Men lagrer du feil, risikerer du å ødelegge dem i samme slengen. Heldigvis er det ingen heksekunst:

Slik klargjør du skiene for sommeren

Rens først

Sludd, slaps og ikke minst veisalt: Vintersko er spesielt utsatt for skitt og søle. Jo lenger du lar flekkene sitte, dess vanskeligere blir det å få dem av. Du bør med andre sørge for at de er så rene som mulig før du pakker dem bort.

– De fleste husker å smøre skoene, men mange glemmer å rense dem skikkelig først, sier Sherryl Ignacio Agustin, Field Manager hos skoprodusenten Ecco til DinSide. Resultatet er at du smører smussen inn i skinnet, og du gjør vondt verre.

Ta sålen litt opp av skoene, så tørker de fortere, er rådet fra Finn Rødby fra Finn Rødby Agenturer. Foto: Elisabeth Dalseg
Ta sålen litt opp av skoene, så tørker de fortere, er rådet fra Finn Rødby fra Finn Rødby Agenturer. Foto: Elisabeth Dalseg Vis mer


Er det skinnsåle inni skoene, bør du også sørge for å rense denne, minner Agustin oss på.

Både skoprodusenter og skopleieprodusenter har egne renseprodukter, men skoagent Finn Rødby har et annet tips, dersom du skulle ha tilgang på dette: Sadelsåpe kan fint brukes i stedet for.

Noen bør du kanskje kaste i stedet for å legge bort: Disse skoene er ferskvare!

Sørg for at de er tørre

Enten du orker å renser dem og setter dem inn med skokrem eller ikke: Det er viktig at skoene er helt tørre før du setter dem bort. Et triks er å ta ut sålen, så tørker de fortere. Du kan også putte avispapir i skoene, det trekker til seg fuktighet. Skotørkeren bør du imidlertid holde langt unna de aller fleste vinterstøvlene.

– Sjokktørking er ikke bra for skoene, spesielt ikke skinnsko. La dem tørke i romtemperatur, sier Rødby.

Skotørkeren kan imidlertid være svært effektiv på for eksempel sherrox.

Les også: Test av sko- opg vottetørker

Sett inn med skokrem

Akkurat som huden din trenger noe fuktighet og smurning, er det viktig å passe på skinnet i skoene dine. Når de er rene og tørre, er det tid for å smøre dem inn. Bruk skokrem eller -smurning som er tilpasset de skoene du har. Spør gjerne hos forhandler, men ikke vær helt ukritisk til det de anbefaler.

– Mange merker har egne skokremer, men du trenger ikke kjøpe et nytt rense- eller pleieprodukt for hvert nye skopar, sier Rødby. Helt vanlige merker som Kiwi og Boston som fås hos de aller fleste forhandlere, skal være fine å bruke.

Det som er viktig er at skinnet blir godt mettet med fett som kan pleie det sommeren gjennom.

Kaos i skoskapet? Slik løste Victoria Bryde skofloken.

La de puste

Glemmer du å rense skoene før du smører dem, kan du gjøre vondt verre, ifølge Eccos Sherryl Ignacio Agustin. Foto: Per Ervland
Glemmer du å rense skoene før du smører dem, kan du gjøre vondt verre, ifølge Eccos Sherryl Ignacio Agustin. Foto: Per Ervland Vis mer


Når du er sikker på at skoene er rene, tørre og godt smurt, er det på tide å pakke dem bort. Og her er det mange som bommer.

- Du må for all del ikke pakke dem inn i plast! Er de ikke helt tørre, risikerer du at de ligger og mugner i plastposen, sier Rødby. – Jeg får helt vondt når jeg hører om folk som bruker tusenvis av kroner på gode sko som skal vare lenge, og så pakker de dem inn i en plastsekk og setter dem i garasjen om sommeren.

Det verste man kan gjøre, med andre ord. Det er en god grunn til at du får skopose med enkelte skopar, og det er ikke bare for å skåne klærne dine fra skitne skosåler når du skal pakke kofferten. Det er også perfekt når du skal lagre skoene over lenger tid.

– De aller fineste skoene kan godt få en pose hver, så ligger de ikke og gnurer på hverandre, sier Rødby.

Har du ikke skoposer kan du pakke skoene pent inn i gammelt stoff eller putetrekk - og legge dem i en kartong. Du kan selvfølgelig også bruke skoesken, dersom du tok vare på den, men dette er ikke ideelt. Grunnen er at skoene blir liggende, men det anbefales å la dem stå på sålen. Slik unngår du at de synker sammen eller krøller seg ut av form. For å sørge for at skoene holder på formen kan du også bruke en skoblokker, uten å sette den i spenn.

TIPS: Pustetrikset er ikke bare bra for sko, du bør heller ikke pakke inn hverken vinerklær eller -dyne i plastsekker når du setter det bort for sommeren. Bruk lerret eller kartonger.