Slik lagrer du drillen og andre batteriverktøy

Lar du elektroverktøyene overvintre i garasjen? Det er ikke nødvendigvis like lurt ...

<b>HVORDAN LAGRER DU BATTERIVERKTØYENE DINE?</b> Lar du batteriverktøyene overvintre ute i kulda? Det er ikke nødvendigvis så lurt. - Ta med batteriene inn, råder ekspertene. Foto: KRISTIN SØRDAL
HVORDAN LAGRER DU BATTERIVERKTØYENE DINE? Lar du batteriverktøyene overvintre ute i kulda? Det er ikke nødvendigvis så lurt. - Ta med batteriene inn, råder ekspertene. Foto: KRISTIN SØRDAL Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mange av oss har opptil flere batteridrevne verktøy og redskaper; det kan være drill, bajonettsag og batteridrevne hageredskaper som kantklippere og gressklippere.

Hvordan skal du egentlig lagre batteriverktøyene dine?

Om du har verktøy stående ute i kulden gjennom vinteren, bør du ifølge ekspertene vi har snakket med, koble av batteriet og lagre det inne.

LES OGSÅ: Hold batteriene i live!

- La det overvintre inne!

- Om man lagrer f.eks batteridrevne hagemaskiner ute i kulden, bør batteriet overvintre inne, råder Camilla Tully, informasjonssjef hos Clas Ohlson, til Dinside.

Hun sier at batterier alltid skal lagres på et tørt og ikke for varmt sted.

Dette bekrefter også Børre Larsen, distriktssjef på Bosch proffverktøy og tilbehør, overfor Dinside.

- Tørt og mellom 5-20 grader er ideelt - og unngå maritime miljøer, sier Larsen.

Det ideelle er altså å lagre batteriene tørt og temperert, men både Tully og Larsen hevder at lagring ved avvikende temperaturer likevel ikke vil påvirke ladetiden.

- Vi klarer ikke å finne store forskjeller i levetid på batterier som lagres under 5 grader eller over 30 grader, uttaler Larsen.

GARASJEPLASS? Dette er ikke nødvendigvis beste plass for batteriverktøyene. Om du lart verktøyene stå her, så ta med batteriene inn: De bør ikek lagres i temperaturer lavere enn 5 grader. Foto: KRISTIN SØRDAL
GARASJEPLASS? Dette er ikke nødvendigvis beste plass for batteriverktøyene. Om du lart verktøyene stå her, så ta med batteriene inn: De bør ikek lagres i temperaturer lavere enn 5 grader. Foto: KRISTIN SØRDAL Vis mer


Lagre tomt eller fulladet?

Ifølge Larsen i Bosch, er det ideelle på Li-ion batterier at de lagres med cirka 40 prosent kapasitet, om de skal settes vekk og ikke brukes på en god stund - altså lengre tids lagring.

- Men dette avhenger av kvalitet på batteripakken, understreker han.

- Bosch har ECP, Eletronic Cell Protection, som sørger for at cellene ikke dyputlades, overlades eller blir for varme. Alle disse elementene påvirker hvor mange ladesykluser batteriet kan klare. Det er også stor forskjell på selve cellene (høy eller lav kvalitet). Det er viktig at alle celler i en batteripakke overvåkes slik at ikke enkelt celler i en «pakke» kan skape problemer, forteller han.

Tully i Clas Ohlson hevder imidlertid at batterier alltid skal fullades før lagring.

Selv om Boch anbefaler lagring ved 40 prosent batterikapasitet, vil det ikke dermed si at det er farlig å lagre batteriet fulladet.

- Bosch-batteriene tar ikke skade av å lagres fulladet, understreker Larsen.

LES OGSÅ: Her finner du alle våre artikler om batteriverktøy

Bør du vedlikeholdslade utenfor sesongen?

Hva skal du egentlig gjøre med batteriene til verktøyene dine, når de står lagret? Er det slik at d kan stenge døra og glemme dem i et halvt år til neste gang du tilfeldigvis trenger dem, eller bør de vedlikeholdlades i lagringsperioden?

- Etter tre måneder uten bruk er det lurt å sjekke batteristatus og eventuelt etterlade om det trengs, sier Tully.

Larsen i Bosh sier på sin side at det er store forskjeller på ulike produkter.

- Li-ion har veldig lav «selvutlading» og tar normalt ikke skade av å lagres med for eksempel 30-100 prosent ladning og trenger normalt ikke å vedlikeholdslades innenfor 6 måneder, sier Larsen, og understreker at dette gjelder celler med god kvalitet.

Batterityper: Fordeler og ulemper

Det finnes ulike typer batterier, og det mest vanlige som brukes i batteriverktøy i dag er Li-ion.

Det finnes også Ni-Cd og Ni-Mh, i tillegg til Li-ion batterier.

Ni-Cd er billige batterier, som kan finnes i billigere produkter. Dette er også omdiskutert på grunn av miljø; cadmium er miljøgift.

NiMh leverer mer strøm enn Ni-Cd, men denne batteritypen har høyere selvutlading enn både Ni-Cd og Li-ion, og dette er dermed en utfordring.

«Selvutlading» er når batteriene utlades av seg selv, ved lagring. Det pågår alltid en viss kjemisk aktivitet i batteriene - som innebærer at de utlades av seg selv.

Li-ion er den nyeste batteritypen av disse tre, og har veldig lav «selvutlading».

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!