Inspirert av Fiskars' KitchenGarden laget Tor Martin Morland en versjon. Alle delene fant han på Ikea. Foto: ELISABETH DALSEG / TOR MARTIN MORLAND
Inspirert av Fiskars' KitchenGarden laget Tor Martin Morland en versjon. Alle delene fant han på Ikea. Foto: ELISABETH DALSEG / TOR MARTIN MORLANDVis mer

Slik laget han sin egen smarte kjøkkenhage

Inspirert av Fiskars smarte KitchenGarden, har Tor Martin Morland laget sin egen kjøkkenhage for en fjerdedel av prisen.

For et par uker siden testet vi Fiskars KitchenGarden, minidrivhuset med selvvanning og farget LED-lys som skal gi plantene hjelp til å overleve vinteren på kjøkkenbenken.

Den gjorde underverker for krydderplantene våre, men skulle vi trekke for noe, var det at prisen er litt høy for de aller fleste.

Men nå har vår leser Tor Martin Morland latt seg inspirere, og har laget sin egen variant - til en fjerdedel av prisen.

Alle delene fant han på Ikea:

Socker drivhus i hvitt, til 149 kroner. Foto: IKEA
Dioder LED-lyslist, lar deg ikke bare velge mellom hvitt, rødt og blått, her har du hele fargespekteret. Du kan imidlertid ikke endre på lysstyrke, eller forhåndsprogrammere den, slik at den skrur seg automatisk av og på (Men her kan du eventuelt bruke en timer.) Pris: 195 kroner. Foto: IKEA
Foto: IKEA
Ferdig kjøkkenhage, klar til innrykk av krydderurter. Foto: TOR MARTIN MORLAND


Morland brukte et minidrivhus, en LED-slynge og tre blomsterpotter.

– Man må jo bygge drivhuset da det kommer flatpakket, men det tok mellom fem og ti minutter. Selve LED-lys-løsningen er slik at lyslisten er for kort til å ta rundt inni, mens den blir for lang for tre av veggene, så man kan klippe den til så det ser litt mer proft ut, sier Morland til DinSide.

Han la lyslisten langs toppen på drivhuset, slik at den ble halvveis skjult bak rammeverket. Du kan også eksperimentere med litt andre løsninger, avhengig av hvilket lys du velger.

Totalt kom prosjektet på 375 kroner. Ikea-hacken er litt enklere, blant annet trenger du en timer om du ønsker å kunne programmere lyset av og på. Det er også forskjell på lysstyrken på LED-belysningen, og om den faktisk virker gjenstår jo å se.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Har du latt deg inspirere, eller rett og slett bare kommet på noe genialt som gjør livet ditt litt enklere? Da vil vi gjerne høre fra deg - og se bilder - så send oss en mail!

Selvvannings-gjør-det-selv

Lag ditt eget selvvanningssystem med bleier i blomsterpottene - både inne og ute.  Foto: ELISABETH DALSEG
Lag ditt eget selvvanningssystem med bleier i blomsterpottene - både inne og ute. Foto: ELISABETH DALSEG Vis mer


En annen ting denne Ikea-hacken mangler, og som nok er en medvirkende årsak til at vi ble så begeistret for KitchenGarden, er selvvanningssystemet.

Liker du å pusle med planter, kjenne på jorden og vanne dem (annen)hver dag, er ikke dette nødvendig. For oss, det vil si krydderplantene våre, er det livsnødvendig.

Heldigvis finnes det gode råd.

Det finnes nemlig en rekke ulike selvvanningspotter, og vi har tidligere testet et par av dem, samt kjerringrådet med å fore potter med en bleie. Alt du trenger i tillegg til det Tor Martin Morland har gjort over, er et par engangsbleier.

Klipp dem til, og fór pottene før du setter krydderurten nedi (vi anbefaler å ta urten ut av potten, men det er ikke alltid nødvendig).