Slik lager du sommerens enkleste is

Når du først har laget disse én gang, er det vanskelig å la være å gjøre det igjen.

SUNT OG GODT: Bananpinneis lager du enkelt av bananer som du fryser, dypper i sjokolade, og ruller i strøssel. Foto: FRUKT.NO
SUNT OG GODT: Bananpinneis lager du enkelt av bananer som du fryser, dypper i sjokolade, og ruller i strøssel. Foto: FRUKT.NO Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Noen ting er for godt til å være sant. Bananispinner er ikke blant dem.

Det er enkelt å lage og vidunderlig godt å spise.

Dropper eller holder du litt igjen på sjokoladetrekk og strøssel, er det omtrent like sunt som å spise en banan.

Dinside har testet sommerens isnyheter.

Du trenger:

(6 stk)
2-3 bananer, godt modne, men fortsatt faste
6 ispinner

Det kan være praktisk å sette bananisen inn i fryseren til trekket har stivnet, og det er også en morsom måte å servere isen på. Du kan bruke isopor eller oasis - eller en bit ananas, som her. (Foto: FRUKT.NO)
Det kan være praktisk å sette bananisen inn i fryseren til trekket har stivnet, og det er også en morsom måte å servere isen på. Du kan bruke isopor eller oasis - eller en bit ananas, som her. (Foto: FRUKT.NO) Vis mer


Trekk:
Sjokolade
Strøssel, som hakkede nøtter, revet kokos, frysetørkete bær og så videre.

Slik gjør du:

Skrell bananene, og del dem i to eller tre på tvers (litt avhengig av størrelsen).

Stikk en ispinne inn i bananen gjennom snittflaten.

Legg på et papir eller brett, og frys.

Etter et par timer, når bananene er godt frosne, tar du dem ut, og legger dem i en boks, eller pose, og legger dem tilbake i fryseren til du skal spise dem. (Du kan selvsagt også la dem ligge på brett, om du har plass til det i din fryser - men da bør du dekke dem med plast med én gang.)

Nesten like enkelt, sunt og godt: Slik lager du yoghurtis

Sjokoladetrekk

GJØR DET SELV: Det meste blir bedre om du dypper det i sjokolade. Her har vi dyppet chips og strødd flaksalt over. Foto: ELISABETH DALSEG
GJØR DET SELV: Det meste blir bedre om du dypper det i sjokolade. Her har vi dyppet chips og strødd flaksalt over. Foto: ELISABETH DALSEG Vis mer


Frosne bananer er sikkert godt, men la oss være ærlige: én av årsakene til at vi er så glad i denne typen is, er at vi kan kombinere bananen med den sjokoladen, og den toppingen, vi liker aller best.

For bananer med sjokoladetrekk, smelter du sjokoladen når bananene har vært i fryseren cirka et kvarter. Sjokolade er temperamentsfull, så du bør enten smelte den i en bolle som du plasserer over en gryte med kokende vann. Bollen bør ikke berøre vannet.

Ta bananene ut av fryseren, hold den over bollen, og øs over smeltet sjokolade med en skje. Snu på pinnen slik at bananen får et jevnt trekk. På den måten vil all sjokoladen som renner av bananen havne tilbake i bollen, og kan brukes igjen.

Du kan også ha sjokoladen i et smalt, høyt glass, og dyppe bananene, men da blir det lett mye svinn.

Det samme gjelder for strøssel. Du kan ha det på en liten tallerken og rulle bananene, men da blir det lett mye klin. I stedet for anbefaler vi å holde bananpinnen over en skål med strøssel, og strø det over mens du snur på pinnen, slik at det blir jevnt fordelt.

MOS: Du kan også mose bananen, og blande den med annen fruktpuré eller juice, og fryse den ned i ispinner.  Foto: JOHNER RM / NTB SCANPIX
MOS: Du kan også mose bananen, og blande den med annen fruktpuré eller juice, og fryse den ned i ispinner. Foto: JOHNER RM / NTB SCANPIX Vis mer


NB: Sjokoladen vil stivne fort fordi bananene er kalde etter et kvarter i fryseren, så vi anbefaler å ha på strøssel så fort som mulig, på én og én banan av gangen.

Perfekt kombinasjon av søtt og salt: Slik lager du «Smash».

Frysetips

Dersom du ønsker jevnt sjokoladetrekk, er det en fordel å la pinnene stå i fryseren. Dette gjør du enkelt ved å ta en liten bit isopor eller oasis, og stikk pinnene ned i denne før du setter dem inn i fryseren.

Det tar endel plass, men når sjokoladen er stivnet og bananene frosne, kan du ta dem ut av isoporen, og legge dem i en boks eller pose, og fryse dem ned igjen.

Bananispinnene er klar etter en til to timer i en vanlig fryser, men de holder i flere måneder. Så lenge tror vi imidlertid neppe de vil vare.

TEST: Zoku Quick Pop maker lager is på ti minutter

Smakskombinasjoner

Du så kanskje noe du likte på bildet øverst i artikkelen? Der er det brukt smeltet sjokolade og honning. Du kan selvsagt også bruke vanlig melkesjokolade, hvit sjokolade - eller den nye karamelliserte hvite sjokoladen, fra for eksempel Summerbird (amber) eller Valrhona (dulcey).

Vi har hatt stor suksess med følgende kombinasjoner:

  • Mørk sjokolade og revet kokos
  • Hvit sjokolade og frysetørket, knust bringebær
  • Hvit sjokolade, revet (økologisk) sitron og lakrispulver
Opplysningskontoret for Frukt foreslår følgende:
  • Flytende honning og kokosmasse
  • Smeltet sjokolade og hakkete valnøtter/pistasjnøtter/peanøtter
  • Smeltet sjokolade og finhakket mynte eller sitronmelisse

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer