Smør må man ha, til julegrøten.  Foto: Per Ervland
Smør må man ha, til julegrøten. Foto: Per Ervland Vis mer

Slik lager du smør

Er butikken din rensket for smør? Lag ditt eget, da vel!

Publisert
Sist oppdatert

Tine har feilberegnet smørproduksjonen - i år igjen. Men det er ingen grunn til panikk for julebakst og julemat. Smøret lager du enkelt selv, og vi våger å påstå at det er minst like godt - om ikke bedre - enn det du får kjøpt i butikken.

Alt du trenger er et beger rømme eller en kartong fløte, samt en elektrisk mikser; fortrinnsvis med stativ. Stativ er ikke nødvendig, men vi anbefaler det siden prosessen tar litt tid. Så mens miksmasteren eller kjøkkenmaskinen din gjør jobben, kan du gjøre noe helt annet. Smake på årets juleøl, for eksempel.

Ny kjøkkenhjelper til julebaksten? Se hvilken kjøkkenmaskin du bør velge

Slik gjør du:

Nå rømmen ser ut som pisket eggerøre i melk, er det på tide å sile av.  Foto: Elisabeth Dalseg
Nå rømmen ser ut som pisket eggerøre i melk, er det på tide å sile av. Foto: Elisabeth Dalseg Vis mer


Ha ønsket mengde fløte eller rømme i en bolle. Du bør beregne to-tre ganger så stort volum, som du ønsker å sitte igjen med av smør. Pisk til det skiller seg, og får en konsistens vi best kan beskrive som eggerøre i melk. Med KitchenAid tok dette rundt et kvarter. Har du en litt kraftigere, som for eksempel Kenwoods maskin, kan det nok gå litt fortere. Bruker du en håndmikser bør du beregne noe lenger tid.

Sil av væsken, og pisk litt til. Bytt eventuelt fra visp til krok på maskinen, om du hører at den sliter. Gjenta til smørmassen slutter å avgi væske.

Til slutt er det på tide å ta smøret i egen hånd: Bearbeid det med hendene, kna og knip ut de siste væskerestene. Dette er klissete! Bruk gjerne engangshansker, eller ha smøret i en stor bolle med kaldt vann. Det er også her du bør tilsette litt salt.

Når du er ferdig, er smøret klart til å brukes - eller til å settes i kjøleskapet.

Se bilder, trinn for trinn

I videoen under kan du se litt tydeligere hvordan rømmen endrer karakter når den blir pisket:


Frister det å jukse litt med julebaksten? Vær klar over at nesten alle ferdigpepperkaker og ferdigpepperkakedeig inneholder usunn palmeolje.

Les også vår test av kakemennmiks fra Idun.

Deler av artikkelen er tidligere publisert på DinSide.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer