Slik lager du plen

Hvis du ikke har penger som gress, legger du plenen selv.

Publisert
Sist oppdatert

En gressplen skal man ha, når man bygger nytt hus eller omdisponerer bruken av hagen. Men det er flere framgangsmåter, hvilken skal du velge?

Alternativene er å så selv eller kjøpe plen på rull, det siste er selvsagt raskest, men også dyrest. Men hva må du gjøre i forkant? Sparer du noe arbeid ved å kjøpe ferdigplen?

Det viktige grunnarbeidet

Når du skal legge plen er det svært viktig at grunnen er riktig preparert. Det er viktig at du sørger for et jordlag på ca 20 cm, og dette må være gjødslet og klart slik at gresset har noe å vokse på.

Hvis du vil opparbeide en del av hagen som tidligere har vært brukt til andre vekster har du en jobb foran deg. Først og fremst må du fjerne alt over jorda, så er det tid for å fjerne røtter og steiner.

Les også: Hvem er sjef i hagen?

Har du hogd ned trær, noe som er en fordel da for mye skygge gir lett mye mose i plenen, sitter du igjen med stubber. For å fjerne disse må du enten leie en minigraver og grave opp både stubbe og røtter, eller hyre inn en mann med en stubbefreser. Da freser han stubben ned til et stykke under bakkenivå, og du kan fylle på igjen med flis og jord.

Alternativt kan du ødelegge rygg og motorsag ved å grave og sage deg ned i jorda og bruke hakke og spett til å få opp røttene.

 Foto: Trøndelag bygg & håndverk
Foto: Trøndelag bygg & håndverk Vis mer


Så leier du en jordfreser som får løst opp jorda og luftet den godt. Samtidig får du opp både stein og kvist, mye av dette kan du med fordel fjerne. Steiner og annet over en viss størrelse som du ikke får med deg med en vanlig hagerive kan du la ligge. Resten fjerner du.

Så er det tid for gjødsling og planering.

Hva du trenger av gjødsling og tilsetninger er avhengig av utgangspunktet, om jorda er leireholdig, sandholdig eller ferdig og fin matjord etter tidligere vekselbruk. Er du i tvil, ta med jordprøve og sjekk med fagfolk.

Slik lager du plen


Planeringen er ingen spøk. Hvis det er snakk om en ny tomt er den gjerne planert av tunge anleggsmaskiner. Da ha har du en fordel. Hvis du derimot har fjernet trær og busker og skal utvide en eksisterende plen blir det verre.

Etter å har brukt jordfreseren og raket og jevnet som best man kan, er det fristende å ta fram en plenrulle, fylle den med vann og valse over. Da skal du ha flaks hvis du får en jevn plen. Du trenger en platevibrator, en "hoppetusse", som pakker jorda sammen etter hvert som du flytter den omkring. Da vil du raskt se at tettheten i jordlaget ikke er den samme over alt og du må rake utover og jevne på nytt.

Les også: Hva med hekken?

Som man sår...

Etter noen runder vil du ha en jevn og fin flate. Denne må rakes slik at frøene får god kontakt med jorda når du sår. På pakken med frøene du har valgt - det finnes flere typer med forskjellige egenskaper - står det hvor mye du skal bruke, et par håndfuller pr kvadratmeter er et utgangspunkt. Så raker du forsiktig over uten å omfordele frøene og tromler igjen.

Sørg for vanning og du vil se plenfrøene spire i løpet av et par uker, under gode forhold.

Når du sår om våren bør du passe godt på at den unge, spirende plenen ikke tørker ut hvis det skulle komme lengre perioder med sol.

Neste år vil plenen begynne å ligne en plen, avhengig av hvilken type frø du har brukt og en rekke forskjellige faktorer, deriblant flaks. Men etter noen år får du en utmerket plen.

Utålmodig?

Alternativet til å så og vente er å legge ut ferdig plen på rull, som ser fin og grønn ut etter et par timer. Men forarbeidet er også her like viktig. Hvis ikke underlaget er jevnt og like fast over alt vil du fort få søkk i plenen hvor det samler seg vann. Frisk jord og gjødsling må også til for at det nye laget med plen skal få grobunn.

Men når underlaget er klart er det bare å rulle ut plenen. Rullene er alltid nyskårne og skal legges med det samme de blir levert. De legges inntil hverandre, gjerne med skjøtene forskjøvet, slik at disse fordeles og lettere jevner seg ut.

Slik lager du plen


Med det samme plenen er lagt skal den vannes, og dette skal gjentas ofte slik at den holdes fuktig. Det skal ikke mye til, ca 15mm per kvm et par ganger i døgnet hvis det er tørt vær (bruk gjerne en regnmåler hvis du er i tvil).

Etter et par uker kan du klippe plenen, men ikke for mye, knappe 4 cm lengde er ok.

 Foto: Colourbox
Foto: Colourbox Vis mer


Les også: Gi plastikkmøblene en ny vår

Hva koster det?

Gressfrø koster ikke stort, og gjødsel og leie av maskiner til grunnarbeidet varierer sterkt rundt i landet.

Pris på ferdig plen er avhengig av størrelse og transport. Du kan komme ned på under 40 kroner kvadratmeteren for større plener, men for rundt 100 kvadratmeter må du ut med en 50-lapp pr kvm pluss transport.

For mindre plener koster det enda mer, men da blir jo ikke totalprisen stor uansett.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer