Slik lager du lampene selv

Lag dine egne, spesielle lamper - helt enkelt. Og på kun 30 minutter.

<b>GJØR DET SELV:</b> Du kan lage egne lamper på 30 minutter, og det er superenkelt! Foto: Erik Hannemann/Siv Endresen/Spetakkel Forlag
GJØR DET SELV: Du kan lage egne lamper på 30 minutter, og det er superenkelt! Foto: Erik Hannemann/Siv Endresen/Spetakkel Forlag Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er viktig med god og riktig belysning. Finner du ikke den lampen du egentlig vil ha? Da kan du lage den selv.

Vi har tidligere skrevet hvordan du kan lage dine helt unike bord av billige, enkle og masseproduserte Ikea-bord. Vi har også omtalt flere smarte Ikea-hacks, altså modifiserte Ikea-møbler, som leserne har laget.

Nedenfor kan du se hvordan du lett kan lage dine helt egne og unike lamper, av standardvarer fra Ikea. Men stopp ikke der! Selvsagt kan du også bruke fremgangsmåtene for å lage liknende lamper av ande produkter du har liggende - eller som du finner i andre butikker.

Ideene og bildene nedenfor er hentet fra boken Ikea-hacking, som er skrevet av interiørdesigner Siv Endresen. Hun har drevet med ombygging av Ikea-møbler i årevis, og har samlet noen av sine tips i denne boken. Der får du også detaljerte forklaringer på hvordan du skal utføre de ulike prosjektene. Boken er utgitt på Spetakkel Forlag.

Har du modifisert eller redesignet Ikea-møbler eller andre møbler? Send oss gjerne bilder og tips på denne epost-adressen.

Les også: Slik får du riktig belysning

Husk å ta hensyn til varmeutvikling fra lyspæren dersom du vil lage din egen lampe. Pass på at en eventuell lampeskjerm ikke kommer for tett på selve lyspæren, og det kan være lurt å velge en sparepære - fordi den avgir mindre varme.

Lysende blomsterpotte

Du kan lage en pendellampe av en blomsterpotte. Endresen har brukt en Ikea blomsterpotte i sinkbelagt stål og et lampeoppheng. Fremgangsmåten er velegnet på hvilken som helst blomsterpotte, krukke. Merk at det ikke må være for tungt, og at det må være mulig å skjære eller bore ut et hull til lampeopphenget.

Endresen har laget lampen av Skurar blomsterpotte og Hemma lampeoppheng, fra Ikea.

Endresen har brukt Skurar blomsterpotte (49 kroner) og Hemma lampeoppheng (30 kroner), begge deler fra Ikea. Foto: Erik Hannemann/Siv Endresen/Spetakkel Forlag
Tegn opp midten i bunnen av lampen, og bor hull til lampeopphenget. Foto: Erik Hannemann/Siv Endresen/Spetakkel Forlag
Og slik blir lampen. Antatt tidsbruk: 30 minutter. Foto: Erik Hannemann/Siv Endresen/Spetakkel Forlag

Slik gjør du:

Les også: De vanligste lysfeilene

Hylleknekt blir lampett

Du kan lage en lampett ved hjelp av en hylleknekt og en pendel eller er klypelampe. Endresen har brukt en hylleknekt og en klemmespot, begge deler fra Ikea.

Ettersom det er bryter på ledningen som hun ønsket å bevare, har Endresen laget slisser for å tre ledningen inn fra siden.

Endresen har brukt en hylleknekt fra Ikea (Ekby Valter, 15 kroner) og Ranarp klemmespot (229 kroner). Foto: Erik Hannemann/Siv Endresen/Spetakkel Forlag
Hun vil beholde ledningen med bruter, og borer derfor hull og sager slisser slik. Foto: Erik Hannemann/Siv Endresen/Spetakkel Forlag
Sagkantene er pusset og malt, og ledningen kan da tres inn fra siden. Foto: Erik Hannemann/Siv Endresen/Spetakkel Forlag
Ferdig lampett på veggen. Antatt tidsbruk: 30 minutter. Foto: Erik Hannemann/Siv Endresen/Spetakkel Forlag

Slik gjør du:

Moderne uten å kjøpe nytt?

Kobber er en av årets interiørtrender, og du kan få mange flotte (og dyre) kobberlamper i butikkene. Men med litt egeninnsats kan du lage din egen og helt unike kobberlampe.

Alt du trenger er en lampe og kobbermaling.

Her har interørdesigneren malt en aluminiumslampen (Foto fra Ikea) med kobbermaling - men du kan selvsagt bruke en hvilken som helst lampe som kan friskes opp og gjøres mer moderne med litt maling.

Endresen har brukt denne lampen: Foto taklampe fra Ikea (95 kroner). Foto: Erik Hannemann/Siv Endresen/Spetakkel Forlag
Hun har mattet overflaten på skjerm og feste med sandpapir, vasket med salmiakk, grunnet med grunning for kobbermaling og malt med kobbermaling. Foto: Erik Hannemann/Siv Endresen/Spetakkel Forlag
Ferdig lampe. Antatt tid brukt på prosjektet: 1 time. Foto: Erik Hannemann/Siv Endresen/Spetakkel Forlag

Slik gjør du:

Har du modifisert eller redesignet Ikea-møbler eller andre møbler? Send oss gjerne bilder og tips på denne epost-adressen.