Slik lager du knallgode jukseravioli

Du trenger ikke jobbe lenge på kjøkkenet for å imponere med hjemmelaget ravioli.

<b>JUKSERAVIOLI:</b> <i>Wonton-papir</i> er akkurat som pastadeig, og perfekt når du skal lage mat fort, sier Øyvind Medbostad til Dinside. Foto: ELISABETH DALSEG
JUKSERAVIOLI: Wonton-papir er akkurat som pastadeig, og perfekt når du skal lage mat fort, sier Øyvind Medbostad til Dinside. Foto: ELISABETH DALSEGVis mer

Hjemmelaget mat er alltid best, men det er ikke alltid vi har like god tid til å stå på kjøkkenet. Heldigvis er det lov å jukse litt!

- Du kan selvsagt lage pastadeigen selv, men har du dårlig tid, anbefaler jeg å kjøpe en pakke wonton-pastry, sier Øyvind Mebostad, huskokk hos BSH Husholdningsapparater til Dinside.

En slik pakke får du i de aller fleste asiatiske dagligvarebutikker, og i de største supermarkedene. Den ligger i fryse- eller kjøledisken, og du tiner den enkelt over natten.

De små deigarkene er perfekt tynne, og den største utfordringen du vil møte på er å få ett og ett ark fra hverandre. (Det er ikke fryktelig vanskelig.)

Det er heller ikke vanskelig å lage pastaen selv, men det tar litt lenger tid: Slik lager du pasta. Se også vår test av fersk pasta

Damp raviolien


I tillegg til å bruke de ferdige wonton-papirene, låner vi et knep til fra kineserne.

- Damper du raviolien i stedet for å koke dem, unngår du at fyllet forsvinner ut i kokevannet om de ikke er helt tette.

Du kan selvsagt koke dem, men det krever litt mer arbeid når du lager dem - blant annet er det viktig å få ut all luften, og du må være helt sikker på at du klarer å lime deigen godt sammen.

Dampingen kan gjøres på flere måter. Har du en dampovn, anbefales dette - for da kan du lage ferdig ravioli til mange på én gang.

Har du ikke dampovn finnes det små borddampere, eller du kan gjøre det på den tradisjonelle kinesiske måten med å bruke en dampboks i bambus du setter over en fosskokende wok - eller i en enorm gryte.

Slik får du dreisen på de ferske vårrullene, eller sommerruller om du vil.

Slik gjør du:

Fremgangsmåten er den samme, enten du damper i ovn eller bruker en bambusinnsats.

Raviolien fyller du med det du måtte ønske. Kanskje du har litt gammel pastasaus i fryseren? Fyllet du ser på bildene er en blanding av Snøfrisk, Philadelphia og stekt hvitløk, løk og spinat.

Legg wontonarkene på et rent underlag. Foto: ELISABETH DALSEG
Legg på fyll. Dette vil nok være for mye om du skal koke dem, men det går fint med damp. Foto: ELISABETH DALSEG
Pensle på vann på to av sidene. Det skal fungere som lim. Foto: ELISABETH DALSEG
Brett over og klem godt til, slik at fyllet holder seg inni raviolien. Foto: ELISABETH DALSEG
Fort gjort - er fyllet klart, har du laget 10-15 stykker på få minutter. Foto: ELISABETH DALSEG
Når du har åpnet posen med wontonwrappers tørker den fort. Du kan legge over en fuktig klut eller håndkle - eller så kan du be om hjelp. Foto: ELISABETH DALSEG
To personer fyller et brett på kort tid. Foto: ELISABETH DALSEG
Det ferdige resultatet er som du ser litt mer rynkete enn vanlige ravioli - men minst like godt. Her servert med dampete grønnsaker, og sprøstekt skinke og ferske basilikumblader. Foto: ELISABETH DALSEG


Ikke bare damp i ovnen: Nå skal alle hvitevarene ha damp.