<b>SKINNET BEDRAR:</b> Vi er villig til å sette penger på at du ikke klarer å gjette hva wakame og ingefærsilden er toppet med. Foto: ELISABETH DALSEG
SKINNET BEDRAR: Vi er villig til å sette penger på at du ikke klarer å gjette hva wakame og ingefærsilden er toppet med. Foto: ELISABETH DALSEGVis mer

Slik lager du «kaviar» av alt

Et triks så enkelt, at absolutt alle kan klare det.

Lyst til å imponere ved hjelp av triks inspirert av den molekylærgastronomiske verden?

Vel, heldigvis trenger det ikke å være så vanskelig som det høres ut som. I praksis er det snakk om potetrester, nærmere bestemt sagogryn.

Det som selges i Norge som sagogryn (ekte sagogryn blir fremstilt av stilvelse fra den indonesiske sagopalmen) er potetstivelse formet til små kuler. Det er en råvare som alltid har vært i salg, men som mange ikke har smakt på siden 70- eller 80-tallet.

Det er Jostein Medhus, kaptein for det norske kokkelandslaget og mat og drikkefaglig rådgiver ved Kulinarisk Akademi, som tipset oss om denne enkle måten å imponere på. Og her er oppskriften på hvordan du lager kaviar med sagogryn. Det lager seg nesten selv.

Slik gjør du det:

JUKS OG FANTERI: Imponer med sagogryn. Foto: ELISABETH DALSEG
JUKS OG FANTERI: Imponer med sagogryn. Foto: ELISABETH DALSEG Vis mer


Kok opp sagogrynene slik det er anvist på pakken. Når de begynner å bli blanke, heller du av vannet, og så heller du over det du vil at «kaviaren» din skal smake. La det stå i et par timer for å trekke til seg smaken og voilà: Smak i perleform.

Soyasaus er et glimrende alternativ om du skal lage sushi som fingermat, så slipper du sølet, men du kan velge akurat den smaken du vil, så lenge det er flytende.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Her er det bare fantasien som setter grenser! Hva med mango og ingefærjuiceperler på et stykke laks til forrett? Cognacperler på kaken du serverer til kaffen?

Smaksperlene er best den dagen du lager dem. De kan fint stå i romtemperatur et par timer, og over natten i kjøleskap (men merk at du da kan risikere at de klistrer seg litt sammen).

TIPS: Er du glad i bubble tea, men sliter med å få fatt i tapiocaperler kan du lage det hjemme med sagogryn.

Med sprøyte, gelatin og olje

LITT VANSKELIGERE: Varm juice med gelatin sprøytes i kald olje. Foto: ELISABETH DALSEG
LITT VANSKELIGERE: Varm juice med gelatin sprøytes i kald olje. Foto: ELISABETH DALSEG Vis mer


Vi har tidligere vist dere en litt mer avansert måte å lage «kaviar» av det meste.

Alt du trenger er det du ønsker å lage kaviar av (for eksempel juice), gelatin, engangssprøyter, en sil, og en mikrobølgeovn eller komfyr. Legg gelatinen i vann, varm opp juicen i mikrobølgeovnen, ha i gelatinen og rør rundt.

Slipp så små dråper juice i kald olje

Ønsker du å gå all in kan du gjøre tilsvarende med agar agar-alger i stedet for gelatin, men merk at dette er mye dyrere - og ikke så lett å få fatt i i vanlige dagligvareforretninger.