Slik lager du kaffe uten utstyr

Presskannekaffe uten press? Alt du trenger er en mugge og en skjé.

<b>PRESSKANNEKAFFE UTEN PRESS:</b> Her viser barista og kaffebrenner Måns Akne Andersson med en presskanne, men du kan like godt bruke en vanlig mugge.   Foto: ELISABETH DALSEG
PRESSKANNEKAFFE UTEN PRESS: Her viser barista og kaffebrenner Måns Akne Andersson med en presskanne, men du kan like godt bruke en vanlig mugge. Foto: ELISABETH DALSEG Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nordmenn kan ikke få nok kaffe, og vi er langt fra likegyldige til hvilket utstyr vi bruker. Mange sverger til traktekaffe, noen går for kapselkaffe, andre er glad i espresso - eller presskannekaffe.

Bransjen møter etterspørsel med kaffeutstyr som tilfredsstiller de fleste krav. Men visste du at du ikke trenger mer enn en mugge og en skje?

Ikke bare er det enkelt, det anbefales også av kaffebrenner og barista, Måns Akne Andersson, ved baristaskolen i Oslo.

- På denne måten får du en mer fyldig kaffe, sier Andersson til Dinside.

Bonusen er at du kan lage kaffe når som helst og hvor som helst, så lenge du har tilgang på varmt vann, kaffe, en mugge og en skje.

Se bare her:

TIL SKREKK OG ADVARSEL? Se hva som skjedde med Gunnars espressokanne

Slik gjør du:

ENKELT: Du trenger ikke fancy utstyr for å brygge god kaffe, ifølge barista og kaffebrenner Måns Akne Andersson.  Foto: ELISABETH DALSEG
ENKELT: Du trenger ikke fancy utstyr for å brygge god kaffe, ifølge barista og kaffebrenner Måns Akne Andersson. Foto: ELISABETH DALSEG Vis mer


Ha kaffe i muggen. Andersson anbefaler å bruke 60-65 gram kaffe per liter vann. Helst nykvernet, om du har tilgang på det.

Hell på varmt vann: Ideelt sett skal vannet være rett over 90 grader, men har du ikke tilgang på en avansert vannkoker lar du det bare koke opp og stå litte granne på benken før du heller over kaffen.

La kaffen trekke i fem minutter: Du må gi kaffen tid til å slippe smaken. Ett minutt slingringsmonn i begge retninger går greit, men noe særlig mindre enn fire minutter bør du ikke la kaffen trekke.

Dytt gruten ned med en skje: Dytt forsiktig, uten å røre, til du ser kaffen synker nedover i muggen.

Fjern skummet: Skummet som blir liggende på toppen av muggen er både tørt og bittert, og det er unødvendig! Til å fjerne skummet bruker du bare den samme skjeen.

Anderssons metode er forøvrig ikke helt ulik den barista Håkon Kinn på Stockfleths i Oslo viste oss ett år tilbake. Forskjellen er at han ikke bruker filter i etterkant.

Mugge og skje-metoden er genial å huske på neste gang du er på hytte eller ferie og står der med en ikke-fungerende trakter. En kaffetrakter skal forøvrig vare i minst fem år, så husk å reklamere om den konker ut før den tiden har gått.

Les også: Jørgen Bodums råd til perfekt presskannekaffe