Slik lager du HaPå selv

Det eneste du trenger er søtet kondensert melk.

<b>HAPÅ:</b> Det smøremyke karamellpålegget lager du enkelt selv. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE
HAPÅ: Det smøremyke karamellpålegget lager du enkelt selv. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKEVis mer

Hvorfor kjøpe når du kan lage selv? Vi har tidligere vist hvordan vi lager hjemmelaget peanøttsmør og Nugatti, og i dag har turen kommet til HaPå.

Det er ingen ting i veien med å kjøpe pålegg, men det er ekstra stas å lage det selv. Og som en bonus har du full kontroll på hva du spiser.

Nybakt brød med HaPå? Det er ikke bare godt med hjemmelaget brød, en vanlig familie kan spare mer enn 5.000 kroner i året om de baker brødet selv.

Slik gjør du:

KARAMELL PÅ BOKS: Hjemmelaget HaPå er en stor hit blant barn i alle aldre. Foto: ELISABETH DALSEG
KARAMELL PÅ BOKS: Hjemmelaget HaPå er en stor hit blant barn i alle aldre. Foto: ELISABETH DALSEG Vis mer


Du trenger en boks søtlig kondensert melk. Dette får du kjøpt i de fleste velassorterte dagligvareforretninger til 25-30 kroner.

Legg boksen ned på siden i en gryte med vann. Gryten trenger ikke være stor, men du bør ha nok vann til å nesten dekke boksen.

Kok opp vannet, og la det koke i tre timer. Skru ned varmen slik at det fortsatt koker, men det trenger ikke fosskoke.

Underveis må du å fylle på med vann. Det er en fordel om du fyller opp med varmt vann, slik at temperaturen holder seg stabil hele tiden.

Du bør også snu litt på boksen underveis, slik at ikke samme del av boksen blir liggende ned mot platen. Det er ikke farlig, men da kan pålegget bli litt ujevnt kokt.

Jo mer du koker den, jo tykkere blir pålegget. Ønsker du karamellsaus i stedet for pålegg, koker du den litt mindre, cirka to og en halv time. Den vil også bli mer flytende om du serverer den varm.

DU TRENGER: En boks søtet kondensert melk. Dette må du gjerne til litt større dagligvareforretninger å finne, vanlige butikker har stort sett bare Vikingmelk som ikke er søtet. Foto: ELISABETH DALSEG
FJERN PAPIRET: For at det ikke skal svi seg i pannen om vannstanden blir litt lav: fjern papiret før du koker boksen. Foto: ELISABETH DALSEG
KOK: Legg boksen i en gryte med vann, fylt nesten opp til toppen av boksen. Foto: ELISABETH DALSEG
FYLL PÅ: Når vannet etter hvert koker ut, fyller du bare på med mer vann. Her har vi vært litt slappe, og litt for mye av vannet har fått koke ut. Foto: ELISABETH DALSEG
AVKJØL BOKSEN og så er det bare å åpne for karamellpålegg på boks. Foto: ELISABETH DALSEG
ET VOILÀ: Ferdig HaPå, rett fra boks. Foto: ELISABETH DALSEG
LUFTTETT: Spiser dere ikke opp alt med én gang, holder det i flere uker i kjøleskapet, om du oppbevarer det riktig. Foto: ELISABETH DALSEG

Se bilder, trinn for trinn:

Finner du ikke søtet kondensert melk? Du kan også lage HaPÅ av en blanding av melk eller kondensert melk (Vikingmelk) og sukker, men det er litt mer jobb. Melk har en tendens til å svi seg i gryten, selv om sukker motvirker dette. Det koker også lett over.

Italiensk delikatesse

HaPå er et smøremykt karamellaktig pålegg. Navnet er en forkortelse for Hamar Pålegg, men det myke karamellpålegget kan brukes til så mye mer.

HaPå er den norske versjonen av en italiensk delikatesse, dulce de leche. Og selv om vi får vann i munnen når noen sier «nybakt brød med HaPå», er italienerne (og resten av oss) mye flinkere til å utnytte karamellpålegget om vi ikke kaller det for nettopp det, pålegg.


I tillegg til å ha på den (nybakte) brødskiven, passer dulce de leche perfekt til banoffee pie, eplepai, og egentlig alle mulige paier og terter. Stek paibunnen, ha på et raust lag dulce de leche, og strø over sesongens bær eller oppskåret frukt.

Det er også vilt godt å ha et par skjeer mellom lagene når du lager tilslørte bondepiker.

Dulce de leche kan også has i kake eller kjeksdeiger i stedet for melk og sukker. Eller du kan smøre litt på en søt kjeks og pynte med litt bær for en enkel dessert. Mulighetene er uendelige.

TIPS: Har du en slow cooker egner den seg perfekt til å lage dulce de leche. Du slipper også å etterfylle så ofte med vann. La boksen koke fire timer på høy varme, åtte timer på lav.