Slik lager du gule egg

Påskens kuleste egg er gult. Inni. Før du knuser skallet.

<b>OVERRASKELSE:</b> Påskens kuleste egg er gult (og litt vanskelig å skrelle). Foto: ELISABETH DALSEG
OVERRASKELSE: Påskens kuleste egg er gult (og litt vanskelig å skrelle). Foto: ELISABETH DALSEGVis mer

Vi har tidligere vist en rekke smarte og morsomme måter å servere egg på i påsken; batikkegg, fargete egg - og vår favoritt - firkantegg, men vil du virkelig imponere på påskefrokosten serverer du gule egg. Og det helt uten andre ingredienser enn nettopp: egg.

Ikke bare har det en absolutt wow-faktor, når egget kakkes til frokosten og hele egget er gult. Det smaker godt også. Annerledes, men godt.

Det eneste ekstrautstyret du trenger er en stillongs og eventuelt to strikk.

Ikke heng deg opp i datostemplingen: Slik ser du om egget er ferskt

Slik gjør du

Gule egg har figurert på diverse matblogger og livstriksnettsteder en stund, gjerne kalt kokt eggerøre, eller eggerøre i skall, men retten er opprinnelig japansk, og kalles nettopp: gule egg.

Hemmeligheten med gule egg, er å få rørt sammen plommen og hviten før du koker egget, slik at det får en slags eggestandkonsistens. Det er her stillongsen kommer inn. Eller en trøye med lange ermer, om du er et varmt sted i påsken, og ikke har en stillongs tilgjengelig.

Før egget inn i stillongsen (eller ermet), cirka ved «kneet». Snurr det rundt som et hoppetau, foran deg, 15-20 ganger, til stillongsbeinet blir tvunnet helt sammen med egget i midten. Spinn det tilbake, ved å dra armene til siden, slik at det spinner tilbake til utgangsposisjon.

Gjenta cirka 20 ganger. Det er litt tungt, men sikkert fin trening av armene, om du ser på det som en bonus.

Har du gjort det riktig, skal egget nå være perfekt rørt, i skallet, og du kan koke det på vanlig måte (uten å prikke hull i skallet). Se bare her:

Ha egget i ned i foten på en stillongs, eller i ermet på en trøye, som her. Snurr egget rundt, så mange ganger du får til, og dra det ut med en rask bevegelse. Tips: for bedre kontroll på egget kan du sikre det med en strikk på hver side. Foto: ELISABETH DALSEG
Er du usikker på om egget er klart til å kokes, kan du sjekke egget mot en lyspære, eller med en lommelykt. Har plummen sprukket vil det se rødt ut (venstre), mens et egg der plommen er hel ser gul ut (høyre) når du holder det opp mot lyset. Foto: ELISABETH DALSEG
Av en eller annen grunn blir vannet mer grumsete når vi koker ristede egg, men det er ingen grunn til bekymring. Foto: ELISABETH DALSEG
Når egget har kokt i ønsket tid, lar du det ligge litt i kaldt vann, før du serverer. Vi la egget i kaldt vann, uten å stikke hull på skallet, varmet opp, og lot det koke i cirka seks minutter etter at det begynte å boble. Foto: ELISABETH DALSEG
Selv om vi la egget i kaldt vann etter vi hadde kokt det, sliter vi litt med å skrelle - men det egner seg perfekt til å spise med teskje, ut av skallet. Foto: ELISABETH DALSEG


Les også: Slik koker du det perfekte egget

Prøve og feile ....


Selve metoden er enkel, men det kan ta noen forsøk før du får det til. Er du litt for ivrig, eller ikke flink nok til å holde armene langt nok ut fra kroppen, kan du ende opp med et knust egg.

Knust egg i stillongs er ikke gøy. Er du klønete, eller ønsker barna å være med på leken, anbefaler vi å pakke egget godt inn i plastfolie, eventuelt en liten ziplock-pose, før du fører det inn i stillongsen.

Det tok oss litt tid å få riktig teknikk. Du må strekke beinet kjapt ut, for å få god nok effekt, om du ikke ønsker å spinne egg frem til lunch. Heldigvis finnes det en enkel måte å sjekke på: Hold egget opp mot en lyspære eller lommelykt, gjerne i et ellers mørkt rom.

Er eggeplommen fortsatt hel, vil egget se gult ut når du holder det opp mot lyset. Har plommen sprukket, vil det se rødt ut. Ta et annet, ferskt uspunnet egg, for sammenligning.

Koke egg til mange? Smart når hele storfamilien kommer på besøk