Slik lager du gelémark (og tabbene du bør unngå)

Artig gimmick til festen.

<b>SLIK KAN DET GÅ:</b> Vi så for oss skumle, grønne gelémark ... Det ble ikke disse. Men vi har noen supre tips til hvordan du kan greie det mye bedre! Foto: KRISTIN SØRDAL
SLIK KAN DET GÅ: Vi så for oss skumle, grønne gelémark ... Det ble ikke disse. Men vi har noen supre tips til hvordan du kan greie det mye bedre! Foto: KRISTIN SØRDAL Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er den tiden i året noen hater og andre elsker. Om du er ute etter dessert eller kakepynt med potensiale for høye hvin og ellers stor halloweenstemning i stua, vil kanskje dette tipset hjelpe deg til suksess ...

Men vi vil understreke at dette tipset er helt uten garanti. Hverken hva gjelder mottakelsen eller resultatet.

Les også: Dette visste du kanskje ikke at du kunne bruke spagetti til?

Dette trenger du

Gelémark eller -ormer er en stor snakkis som ser forunderlig genialt og enkelt ut. Nå ville vi teste hvorvidt det virkelig er så enkelt som det ser ut.

Etter det vi har lest oss frem til, trenger vi rett og slett bare sugerør og gelé, samt en beholder og helst en strikk.

I tillegg har vi også lest at noen anbefaler å bruke gelatin i tillegg, for litt ekstra spenst i markene. Derfor tok vi også i noen skjeer av dette sammen med geleen.

DETTE MÅ DU HA: Sugerør og gelé må du i alle fall ha. Vi hadde lest at det skulle bli enda bedre med gelatinpulver, så vi tok med det også ... Foto: KRISTIN SØRDAL
DETTE MÅ DU HA: Sugerør og gelé må du i alle fall ha. Vi hadde lest at det skulle bli enda bedre med gelatinpulver, så vi tok med det også ... Foto: KRISTIN SØRDAL Vis merSlik gjorde vi

 1. Kok opp vann og rør i gelépulveret ifølge anvisningen på pakken.

  Vi har brukt grønn gelé, ganske enkelt fordi det var det vi hadde i skuffen - og fordi vi synes det må være kult med grønne mark.

  Vi har også rørt ut litt gelatinpulver i lunkent vann, for deretter å tilsette det i «gelérøra».

  Les også: Slik lager du den beste yoghurtisen hjemme

 2. Finn frem en bunt med sugerør, gjerne slike med bøy på, og trekk ut bøyen.

  Det er her vi muligens gjør første feil:

  Vi brukte noen sugerør vi hadde i skuffen, som var noen ganske gjennomsnittlige vanlige sugerør i storpakke fra butikken. Ved nærmere ettertanke er nok disse for tynne.

  For å få de aller barskeste gelémarkene, bør du ha skikkelig feite sugerør - av den typen du får på burgersjappa - men med bøy.

  SUGERØR MED TREKKSPILL-BØY: Våre sugerør viste seg å være altfor tynne. Gå for skikkelig tjukkas-sugerør, men gjerne noen med bøy - som her. Og trekk ut bøyen før du fyller på gelé. Foto: KRISTIN SØRDAL
  SUGERØR MED TREKKSPILL-BØY: Våre sugerør viste seg å være altfor tynne. Gå for skikkelig tjukkas-sugerør, men gjerne noen med bøy - som her. Og trekk ut bøyen før du fyller på gelé. Foto: KRISTIN SØRDAL Vis mer


  Trekkspillbøyen skal ifølge oppskriften gjøre markene mer livaktige, i og med at det da blir skrukker på gelémarkene.

  Du må også ha en beholder som du setter sugerørene ned i, og sugerørene bør settes på hodet - altså med trekkspillbøyen nedover. Dette er nok lurt fordi det i alle fall hos oss var kun den nederste delen av sugerørene som ble fylt med gelé.

  Fest en gummistrikk eller teip rundt sugerørene øverst, slik at de holder seg samlet.

  STRIKK ELLER TEIP: Ta en strikk eller en teip rundt sugerørene, for å holde de samlet i toppen. Foto: KRISTIN SØRDAL
  STRIKK ELLER TEIP: Ta en strikk eller en teip rundt sugerørene, for å holde de samlet i toppen. Foto: KRISTIN SØRDAL Vis mer 3. Så heller du på geléen oppi sugerørene.

  Har du tid, skal geleen egentlig stå og kjølne litt før du heller det i sugerørene.

  Det er her vi muligens gjør andre feil:

  Vi heller varm gelé på sugerørene. I tillegg er det fremdeles endel luft i «gelérøra», som antakelig helst burde hatt tid til å roe seg ned - for å unngå luft i markene.

  Du bør altså planlegge litt bedre enn oss og ha tid til å vente på at gelérøra har kjølnet litt, før du går videre.

  HER BØR DU VENTE LITT: Vi fylte rørene mens geléen var varm. Her skal du egentlig vente, ifølge proffene. Det tipper vi også er lurt, sånn i ettertid ... Foto: KRISTIN SØRDAL
  HER BØR DU VENTE LITT: Vi fylte rørene mens geléen var varm. Her skal du egentlig vente, ifølge proffene. Det tipper vi også er lurt, sånn i ettertid ... Foto: KRISTIN SØRDAL Vis mer


  Her lønner det seg å helle fra mugge eller desilitermål, eller en kasserolle med helletut.

  Her opplevde vi at det fløt opp gelévann i beholderen, i takt med at vi fylte i sugerørene. Dermed fikk vi heller ikke fylt sugerørene mer enn halvveis opp. Det er også grunnen til at du bør sette sugerørene opp-ned, altså med bøyen nedover - for å få utnyttet skrukkemønsteret i sugerøret.

 4. Sett det hele til kjøling.

  Her kan du følge instruksjonene på gelépakken. På vår pakke stod det at den skulle kjøles i 4-8 timer.

  Vi lot den stå i svalskapet i 12 timer, før vi tok det ut og lot det stå til med det mest spennende steget:

  Å la gelémarkene slippe ut.

  ETTER KJØLING: Sugerørene henger sammen i en geléklump. Men det er lett å skille dem og fjerne geléen på utsiden av sugerøret før du starter utpressingen av markene. Foto: KRISTIN SØRDAL
  ETTER KJØLING: Sugerørene henger sammen i en geléklump. Men det er lett å skille dem og fjerne geléen på utsiden av sugerøret før du starter utpressingen av markene. Foto: KRISTIN SØRDAL Vis mer 5. Slipp markene ut!

  Sugerørene satt i en klump med gelé i beholderen. Dette løsnet fint ved å holde beholderen litt under rennende vann.

  Løsne sugerørene og dra av den geléen som sitter på utsiden av sugerøret.

  Så er det bare å klemme gelémarkene ut - det gjøres ganske enkelt ved å klemme og dytte geléen nedover og ut av sugerøret.

  EN MARK! Dog kanskje ikke egnet til å skremme vannet av noen ... Foto: KRISTIN SØRDAL
  EN MARK! Dog kanskje ikke egnet til å skremme vannet av noen ... Foto: KRISTIN SØRDAL Vis mer 6. Voila! Gratulerer: Du har laget gelémark!

  De er litt løse i fisken, ikke så tjukke og grufulle som vi egentlig hadde ønsket oss - og heller ikke så grønne som vi hadde håpet på.

  Hvorvidt de er kule nok til å vekke grøss og gru, vil kvelden vise.

SE, DEN HENGER! Men den vil nok tåle mer om du bruker tjukkassugerør. Foto: KRISTIN SØRDAL
SE, DEN HENGER! Men den vil nok tåle mer om du bruker tjukkassugerør. Foto: KRISTIN SØRDAL Vis merDette bør du gjøre!

Vi har prøvd - og også feilet på noen områder. Dette ville nok gitt et mye kulere resultat:

 1. La geleen kjøle seg ned noe før du fyller sugerørene.
 2. Finn en høy beholder til sugerørene når du skal fylle dem med gelé - da kan du fylle dem helt opp!
 3. Bruk tjukkas-sugerør!
 4. Bruk gjerne konditorfarge for ekstra farge på markene.
 5. Vi har sett noen tipse om å bruke litt fløte sammen med rød gelé - og kanskje en dæsj konditorfarge - for å få brune mark. Dette har vi ikke prøvd, men det høres ut som en god idé. Bruk da gjerne gelatin i tillegg.
 6. Haster det - prøv å legge rørene i fryseren for kjappere resultat. Følg nøye med så de ikke fryser og blir ismark istedet.

Lykke til!

Har du noen pro-tips? Kom med dem i debatten nedenfor!

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!