Slik lager du din egen sous-vide maskin

Alt du trenger er en riskoker og en temperaturregulator.

Boksen kan kobles til de fleste varmekilder for å regulere temperatur; En riskoker, en varmeplate, et cetera.  Foto: Per Ervland
Boksen kan kobles til de fleste varmekilder for å regulere temperatur; En riskoker, en varmeplate, et cetera. Foto: Per Ervland Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Sous-vide-teknikken er mesterkokkens nesten hemmelige triks, som lar deg servere perfekt mørt og saftig kjøtt, eller friske grønnsaker med alle vitaminene i behold, gang på gang. Teknikken krever nesten ingen ting av kokken, det mest kompliserte du må gjøre er å lese en tabell som gir deg temperatur og tid.

Vi har tidligere testet maskinen som lar deg gjøre det samme som Hellstrøm, Blumenthal og kokkene på verdens beste restauranter. Og vi kunne ikke annet enn å applaudere maskinen som endelig hjalp oss å mestre det vanskeligste i middagen: Å servere perfekt kjøtt. Det eneste som trakk ned var prisen. Drøye 7.000 kroner for utstyret er noe stivt for mange av oss.

Aller Internetts Terje Johansen har koblet sammen utstyr som lar han gjøre akkurat det samme til en langt hyggeligere pris: Rundt 2.000 kroner. Se hvordan.

Enda enklere? Vi har testet ferdikakene

Temperatur er nøkkelen

Det viktigste med sous-vide er nøyaktig temperaturkontroll. For nøyaktig temperaturkontroll gikk Johansen til Auber Instruments. Produktet heter sous-vide cooking controller, og koster i dag 140 dollar, rundt 800 kroner.

– Servicen hos Auber var veldig bra. Det tok en uke fra jeg bestilte, så hadde jeg temperaturregulatoren i postkassen.

Temperaturkontrollen kan plugges inn i ulike produkter som lar deg koke i vannbad. Du kan bruke en varmeplate, eller som Johansen har gjort: En riskoker. Ta det du har, eller gå for en rimelig variant. Du får helt greie riskokere fra 3-400 kroner.

Vakuumeringsmaskinen kjøpte Johansen fra Pixmania til 6-700 kroner. Modellen han har fås ikke lenger kjøpt der, men du får en annen fra samme merke i dag for 945 kroner.

Du stiller inn varmen på regulatoren, og så er det bare å vente til vannet har nådd ønsket temperatur, og legge ned den vakumpakkete maten i anvist tid. Den tynne hvite ledningen du ser bak riskokeren er temperaturmåleren som legges oppi vannbadet. Foto: Per Ervland
Alle ledningene Johansen trengte fulgte med temperaturregulatoren. Foto: Per Ervland
kabelinnganger Foto: Per Ervland
Slik ser regulatoren ut. Foto: Per Ervland
Boksen kan kobles til de fleste varmekilder for å regulere temperatur; En riskoker, en varmeplate, et cetera. Foto: Per Ervland

Se bilder:

Ikke bare middager

Johansen forteller at sous-vide-hacken har vært flittig i bruk. Er du blant dem som satt kaffen i halsen etter VGs avsløringer om kalkunfiletpålegget som kun inneholder rundt 50 prosent kalkun? Johansen legger kalkunfilet i sous-viden, og kan spise kalkunfilet på skiven som faktisk er ren kalkunfilet. Det samme kan du gjøre med biff, skinke og kylling. Sunt, rimelig og godt.

På jakt etter en skarp kniv til å skjære pålegget? Se hvilken du bør velge