Slik kvitter du deg med løvetann

Men pass på å få med rota.

VENN ELLER FIENDE? Noen syns løvetanna er vakker, men de fleste av oss vil ha den bort for alt det er verdt.  Foto: Berit B. Njarga
VENN ELLER FIENDE? Noen syns løvetanna er vakker, men de fleste av oss vil ha den bort for alt det er verdt. Foto: Berit B. Njarga Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Løvetann er elsket av noen, og dypt hatet av mange. Vil du ikke ha den verken i salaten eller i gressplenen, har forsker i ugressbiologi, Helge Sjursen ved Universitetet for miljø- og biovitenskap, noen tips om hvordan bli kvitt styggedommen.

Les også: Nå er krigen igang - slik bekjemper du sneglene

Unngå at de sprer seg

Har du allerede fått løvetann i plenen, vil du helst ikke at det blir flere av dem. Dermed er det viktig å gjøre en innsats så de ikke sprer seg.

Da må det litt mer til enn å kjøre over løvetanna med gressklipperen.

- Dersom man prioriterer å fjerne planter som er i knopp eller blomst, og kaster avfallet slik at ikke plantene fortsetter å vokse i kompostbingen, kan man komme langt på vei for å unngå frøspredning, sier Helge Sjursen.

Les også: Har du en slik i hagen? Da bør du passe på

Anbefaler løvetannstikker

En løvetannstikker fulgte med i dette hagesettet fra Clas Ohlsson. Men funker den i praksis? Foto: Berit B. Njarga
En løvetannstikker fulgte med i dette hagesettet fra Clas Ohlsson. Men funker den i praksis? Foto: Berit B. Njarga Vis mer

Vil du derimot bli kvitt hele løvetannproblemet, mener Helge Sjursen den beste metoden er å bruke en såkalt løvetannstikker eller løvetannklo.


- Dersom man ønsker en "giftfri" fjerning, er en løvetannstikker det beste redskapet, spesielt til de minste plantene, sier Sjursen.

Det viste seg å være svært vanskelig å fjerne løvetann med rota, med en løvetannstikker. Foto: Berit B. Njarga
Det viste seg å være svært vanskelig å fjerne løvetann med rota, med en løvetannstikker. Foto: Berit B. Njarga Vis mer

En løvetannstikker er helt sikkert nyttig hvis man bruker det riktig, men da undertegnede skulle teste ut redskapet i hagen, gikk det langt fra smertefritt.


Jeg endte med å dra opp langt flere meitemark enn løvetannrøtter fra bakken. Uansett hvilken teknikk jeg forsøkte på, knakk jeg av rota, som ble stående fast i bakken. De få jeg faktisk klarte å få opp, var rundt 30 centimeter lange, og selv disse var knekt nederst på rotspissen. Da er man egentlig like langt.

- Små rotdeler som blir sittende igjen, kan spire til nye planter innen et par uker, forteller Sjursen, som anbefaler å fjerne hele planten når plenen ikke er for tørr.

- Etter regn sitter plantene løsere, og er lettere å fjerne. Men plenen bør ikke være for bløt – da kan en lage tråkkskader, sier Sjursen.

Får du den opp fra bakken, kan du koke og spise den.         Foto: Berit B. Njarga
Får du den opp fra bakken, kan du koke og spise den. Foto: Berit B. Njarga Vis mer

Les også: En slik grill har du ikke sett før


Greit med ugressmiddel?

Det fins forskjellige ugressmidler som skal kunne ta knekken på løvetann. Plenrens er en valgmulighet, og på Plantevernguiden kan man søke etter hobbypreparater til bruk på ugress.

- Det er viktig å holde seg unna ugressmidler beregnet for yrkesdyrkere. Slike midler er konsentrerte, og forbudt å bruke i hobbyhager. Man bør også holde seg unna kjemiske ugrasmidler dersom man ønsker å fremme biologisk mangfold, påpeker Sjursen.

Det svenske forbrukermagasinet Råd&Rön er også skeptisk til en rekke ugressmidler på grunn av virkestoffene.

Blant annet påpeker de at ugressmidler som inneholder Mecoprop (MCPP eller MCPA) er allergifremkallende, og dessuten utgjør en fare for vannlevende organismer. Også pelargonsyre kan påvirke disse organismene, eller utløse tungmetaller. Skal du bruke ugressmidler, bør du derfor lese på pakken hva de faktisk inneholder.

Gass eller kull? Her er dommen