Slik kvitter du deg med juletreet

Lei av barnåler? Bor du i Stavanger slipper du billig unna.

Moroa er over for denne gang. Foto: Per Ervland
Moroa er over for denne gang. Foto: Per Ervland Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Trettende dag jul, det vil si 6. januar, er den dagen mange har pleid å ha som siste frist for å kvitte seg med julepynten.

Men hva gjør du egentlig med juletreet?

Kreative løsninger?

Bor du i en av landets byer har du garantert sett flere kreative forsøk på å kvitte seg med juletreeet.

De aller slappeste gidder ikke en gang å gå ned til søppelkassen, men dumper like godt grana ut av vinduet og rett ned i bakgården. En god nummer to er å sette juletreet ved siden av søppelkassa, men heller ikke det er noen god løsning - selv om det finnes unntak.

Juletrærne skal nemlig gjenvinnes, og det er svært sjelden søppeltømmerne tar disse trærne med seg. Et unntak er imidlertid Stavanger, hvor juletrærne blir hentet i uke to (fra 11 til 15. januar), og altså skal settes ut ved siden av din vanlige søppelkasse.

Har du flere eksempler? Del det med oss i debatten lenger ned!

Ulik praksis

I Bergen og Oslo er det imidlertid annerledes.

Har du bil er det enklest å levere juletreet på en av kommunens gjenvinningsstasjoner, eller hageavfallsmottak. I Oslo er dette gratis, men i Bergen må du i følge nettsidene til kommunen betale gebyr. Det er heller ikke alle mottakene i Bergen som tar imot hageavfall, og siden praksisen varierer fra kommune til kommune bør du ta en telefon eller sjekke din kommunes nettsider før du setter deg i bilen.

For deg uten bil: Hentestastasjoner

Heldigvis er det også noen kommuner som tenker på deg som ikke har bil. Renovasjonsetaten i Oslo har f.eks. hele 1023 innsamlngspunkter i hovedstaden, slik at du kan kvitte deg med juletreet i ditt eget nabolag.

Du får en fullstendig oversikt over hentepunktene og kjøreruten her.

Moroa er over for denne gang. Foto: Per Ervland