Slik krymper du arveavgift ved overtakelse av eiendom

Er du redd for at du ikke har råd til å overta familiens fritidsbolig? Her er skatteekspertens beste triks.

Statsministeren har akkurat overtatt en andel av familiens idylliske landsted på Hvaler, og kritiske mener oppgitt takst er kunstig lav. Kanskje de har benyttet seg av bruksrett-trikset? Foto: Guri Dahl/Tinagent
Statsministeren har akkurat overtatt en andel av familiens idylliske landsted på Hvaler, og kritiske mener oppgitt takst er kunstig lav. Kanskje de har benyttet seg av bruksrett-trikset? Foto: Guri Dahl/Tinagent Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

To Stoltenberg-søsken har overtatt hver sin andel av en familiehytte til en takst som kan synes langt lavere enn det som er normalt i området, melder Aftenposten. (Se faktaboks med svar fra Statsministeren lenger ned i artikkelen.)

Hva som eventuelt er gjort feil her i forhold til verdisetting og innberetning, overlater vi til den kulørte pressen å gå nærmere inn på, men det finnes en smart måte å sette ned verdien på familiens fritidsbolig for å lette avgiftene ved overtakelse.

Hvor mye er fritidsboligen verdt?
Finn ut med vår hytteverdikalkulator

Slik krymper du verdien

- Ikke glem å sette opp sameieavtale, dersom det er flere som overtar familiens fritidsbolig, sier Gry Nilsen i Skattebetalerforeningen. Foto: Bo Mathisen
- Ikke glem å sette opp sameieavtale, dersom det er flere som overtar familiens fritidsbolig, sier Gry Nilsen i Skattebetalerforeningen. Foto: Bo Mathisen Vis mer


Det finnes nemlig en helt lovlig og smart måte å sette ned verdien på familiens fritidsbolig: Bruksrett. Og jo yngre de som skal ha bruksretten er, jo større fradrag får du.

- Først må du få satt riktig verdi på fritidsboligen, sier Gry Nilsen, advokat og fagsjef i Skattebetalerforeningen til DinSide.

Deretter er reglene standardiserte. Verdien på bruksretten av en fritidsbolig settes til fire prosent av verdien. Dette tilsvarer åtte ukers brukstid. Foreldre, eller de som skal ha bruksretten, kan maksimalt bruke halvparten. Dette tilsvarer altså fire uker i året, og to prosent av feriestedets verdi.

Dersom verdien er tre millioner kroner, tilsvarer det 60.000 kroner per år.

Forventet levetid

Så kommer det som er litt vanskeligere. Både matematisk og følelsesmessig. For man må beregne hvor mange år foreldrene vil komme til å bruke fritidsboligen. Her er det forventet levetid for den yngste av foreldrene som gjelder, statistisk, og det er ikke avgjørende hvor sprek - eller ikke sprek - vedkommende er.

- Fradraget for bruksrett er høyere jo yngre foreldrene er, sier Nilsen. Så jo tidligere overdragelse skjer, jo større fradrag får dere.

Det er imidlertid ikke fullt så enkelt som at man tar antall år og ganger med to prosent. For det vil jo skje noe med prisutviklingen. Skattebetalerforeningen har en oversikt over akkurat hva du skal gange med, dersom dette blir aktuelt, men tallet vil bli justert ned.

Det er altså ikke de aller største summene det er snakk om, men i tilfellet over, vil man kunne få redusert skatten med 4-500.000 kroner dersom yngste gjenlevende forelder er en kvinne tidlig i 70-årene.

Før du overtar: Finn ut hvor mye det koster deg å bo på hytten, per døgn

Vedlikehold og investeringer


Det koster også ganske mye å eie en hytte, både i kroner og øre, og ofte arbeidstimer. Vegger skal males, tak skal skiftes og trær felles. Men å få fradrag for normalt vedlikeholdsarbeid, kan man nok se langt etter, tror Nilsen.

- Dette er diffust og innviklet, men dersom man skal prøve å få noe igjen, er det smart å for eksempel ta vare på kvitteringer for innkjøpt materiale, et cetera. - Men det er aldri noen god løsning å pusse opp annen manns hytte, sier Nilsen.

Når det kommer til de litt større og kostbare prosjektene, som for eksempel å bytte tak eller knytte hytten opp mot vann og avløp, kan man sette opp en avtale om at man har penger til gode i fritidsboligen.

- Låner du beløpet til hyttens eiere, da får du det tilbake med renter, for eksempel i forbindelse med overtakelse eller salg.

Og det er selvfølgelig viktig å ha skriftlige avtaler, spesielt om det er flere arvinger som bidrar ulikt.

- Ellers kan du gradvis kjøpe deg inn, sier Nilsen. Men før dette gjøres er et viktig å tenke seg godt om. - Man må bestemme seg, om man skal la foreldre sitte som 100 prosent eiere, og låne dem penger, eller gjøre det mot at man får en eierpart.

Det viktigste for de aller fleste er å få kartlagt verdien, og det er veldig aktuelt at man forbeholder seg bruksrett på en hytte. Er man flere søsken, så er det om å gjøre å få kartlagt en sameieavtale.

Skriv sameieavtale


Er det flere enn en familie eller husholdning som skal overta fritidsboligen er det viktig å få satt opp en sameieavtale.

- Eiendomsprisene er nå så høye at man ikke har råd til å utløse søsknene sine, og flere og flere velger sameieløsninger. Det er ofte der de reelle problemene ligger. Man må rett og slett finne ut hvilken standard man skal ha, og når og hvor man skal vedlikeholde.

Dette er smart å gjøre før man eventuelt overtar sammen. Når man går igjennom forventninger til nettopp vedlikehold, innsats og utlegg, blir det fort klart om man faktisk burde overta sammen.

- Det er viktig når man overfører en hytte i familien, at man ikke bare tenker avgifter, men at man er bombesikker på at man finner gode løsninger på å eie det sammen videre.

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!