Guide: Samsung SmartThings

Slik kommer du i gang med SmartThings

Fra veldig enkelt til veldig avansert med Samsungs smarthus.

SMARTTHINGS: Samsungs smarthussystem er endelig i Norge, og det er veldig avansert. Foto: Martin Kynningsrud Størbu
SMARTTHINGS: Samsungs smarthussystem er endelig i Norge, og det er veldig avansert. Foto: Martin Kynningsrud Størbu Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Ønsker du å komme i gang med smarthus, er Samsung SmartThings en av de enkleste løsningene å starte med, og det uten at det er noen begrensning på funksjonaliteten.

SmartThings støtter både ZigBee og Z-Wave, de to mest utbredte protokollene for smarthus på markedet i dag, og det betyr at du kan legge til produkter fra en drøss med selskaper – ikke bare Samsungs – i systemet.

SmartThings Hub v3 er hjernen i smarthuset. Foto: Samsung
SmartThings Hub v3 er hjernen i smarthuset. Foto: Samsung Vis mer

Slik kommer du i gang

Etter å ha lastet ned SmartThings-appen til enheten din, logger du inn med, eller oppretter, din Samsung-konto.

I appen kan du opprette rom som du kan legge til enheter i som grupperes sammen.

Å legge til enheter er ganske rett frem. Du trykker på +-tegnet i det rommet du ønsker å legge til enheten og fra den neste menyen kan du søke etter produkter, gå via produsenten eller velge å skanne QR-koden.

Når du legger til produkter anbefaler vi at du bruker presise navn på dem, slik at du enkelt kan forstå hvilken enhet det er snakk om. Spesielt med tanke på lamper, du har som regel taklampe eller bordlampe i hvert rom, og da er det lurt å gjøre det enkelt å skille mellom dem.

Ønsker du å flytte et smartprodukt til et annet rom? Trykk og hold på dingsen og dra det til ønsket rom.

SMARTTHINGS: Slik er stue-rommet hos undertegnede.
SMARTTHINGS: Slik er stue-rommet hos undertegnede. Vis mer

I SmartThings kan du legge til lyspærer, temperaturmålere, termostater, smarthøyttalere, overvåkingskamera, ringeklokker, diverse hvitevarer, TV-er, dørlåser, luftkvalitetsmålere, bevegelsesensorer med mer fra kjente produsenter som Bosch, Ikea, Philips Hue, Sonos, Netatmo, Arlo, Yale, Fibaro og Bose og så videre.

Legg til familiemedlemmer

Er dere flere i husholdningen, er det en god idé å invitere dem til SmartThings-systemet.

Da kan også de styre smarthuset, aktivere scener og lage automasjoner, samtidig som de får varsler om hendelser som vannlekkasje, hvis overvåkingskameraet fanger opp noe, en dør åpnes når det ikke er noen hjemme, eller at brannvarsleren går av.

Gi flere tilgang til SmartThungs-huset ditt.
Gi flere tilgang til SmartThungs-huset ditt. Vis mer

Du legger til familiemedlemmer ved å trykke på de tre strekene, også kjent som «hamburgermenyen» til venstre for «Hjem», deretter velger du «Medlemmer» og «Legg til medlem».

Her kan du enten sende invitasjonen til en e-postkonto eller opprette en QR-kode som mottakeren kan skanne. Mottakeren skanner koden ved å trykke på de tre prikkene øverst til høyre i «Medlemmer»-fanen og deretter «Godta QR-kodeinvitasjon».

Automasjon og rutiner

Ønsker du fullt utbytte av et smarthussystem bør du automatisere systemet, som kort fortalt betyr at enkelte oppgaver går av seg selv. Belysning er et naturlig sted å starte.

I SmartThings-appen kan du enkelt konfigurere automasjoner for belysningen din. For eksempel velge når en lampe skal skru seg av og på, eller at den slår seg på kameraet fanger bevegelse på nattetid .

Automasjon setter du opp via Hjem Automatiseringer i appen.

Grunnprinsippet i automatisering er: Hvis dette skjer, da skjer dette.

Et eksempel på dette er:

  • Hvis Martin er Hjem
  • Da er SmartThings Visjon Av
Eksempel på en automasjon.
Eksempel på en automasjon. Vis mer

Et annet:

  • Hvis dør er Åpen
  • Da slår lampe

Dette er helt grunnleggende løsninger, og mulighetene for hjemmeautomasjon blir større jo flere smarte produkter du har tilkoblet SmartThings.

Som en del av dette har du også Scener, og her er belysning et godt bruk. For eksempel ved at du setter opp en scene kalt «Filmkveld» som setter en gruppe lamper til den belysningen du ønsker. Dermed kan du med ett trykk aktivere filmkveldmodusen.

Har du en smartknapp i systemet ditt, kan du også konfigurere den slik at to trykk på knappen aktiverer «Filmkveld» eller en annen scene. I tillegg kan scener også automatiseres.

Sett opp egne Scener og rutiner i SmartThings.
Sett opp egne Scener og rutiner i SmartThings. Vis mer

Som med de fleste andre smarthusløsninger er også SmartThings avhengig av Internett for å fungere optimalt. Hvis hub-en ikke er koblet til nett, vil den naturlig nok ikke kunne sende varsler til mobilen din, men Storeng understreker at dette ikke påvirker scener, rutiner og automasjoner som er satt opp.

– Rutiner og scener kjører lokalt og er dermed ikke avhengig av nettskyen for å fungere, forklarer Einar Storeng.

Han er SmartThings-entusiast og en av personene bak Facebook-gruppen SmartThings Norge.

Kan gjøres veldig avansert

I tillegg til de mer enkle automasjonene, har Storeng satt opp mer avanserte automasjoner gjennom sitt system.

For eksempel kan han spørre stemmeassistenten Amazon Alexa om hva strømprisen hans er akkurat nå. Her har Storeng implementert IFTTT, som vi har laget en guide til, som kan hente ut prisdataene fra Tibber via en kobling mot SmartThings.

Einar Storeng har inngående kunnskap til Samsung SmartThings og er en av personene bak Facebook-gruppa SmartThings Norge. Foto: Privat
Einar Storeng har inngående kunnskap til Samsung SmartThings og er en av personene bak Facebook-gruppa SmartThings Norge. Foto: Privat Vis mer

Eller hvis du har en lyssensor og smarte rullegardiner, kan du få rullegardinene til å gå ned når sensoren registrerer mye sollys. Mulighetene er med andre ord mange.

I tillegg til mer avanserte mulighetene, trekker han frem følgende ting som gjør SmartThings til et godt valg for dem som ønsker å komme i gang med smarthus:

  • Lav inngangspris
  • Støtte for både Z-Wave og Zigbee
  • God kompatibilitet ut av boksen
  • Støtter Ikea-pærer, -rullegardiner, -knapper og -brytere

Om du ønsker å ta smarthus til det ytterste, og har regler og automasjon for alt mellom himmel og jord. Da er åpen kildekode-produktet WebCoRE tingen for deg, anbefaler Storeng.

– Terskelen er litt høy for å komme i gang, og du må nok bruke litt til på wiki-sidene, men mulighetene som da åpner seg kan gjøre dette vel verd tiden, om man er litt over middels teknisk anlagt, sier SmartThings-eksperten.

– Godt sted å starte

Magnus Ognedal, tidligere vinner av Norges smarteste hjem i Teknisk Ukeblad og med-driver av nettstedet Hjemmeautomasjon.no, sier til Dinside at en av fordelene med SmartThings-systemet er at det er enkelt å komme i gang med.

– Det er ypperlig i begynnelsen og har god støtte ut av esken, forteller han og trekker frem kompatibiliteten med Zigbee- og Z-Wave-produkter.

SmartThings Vision er Samsungs privatlivfokuserte overvåkingskamera. Foto: Martin Kynningsrud Størbu
SmartThings Vision er Samsungs privatlivfokuserte overvåkingskamera. Foto: Martin Kynningsrud Størbu Vis mer
Netatmos luftmåler er blant produktene du kan koble til SmartThings. Foto: Martin Kynningsrud Størbu
Netatmos luftmåler er blant produktene du kan koble til SmartThings. Foto: Martin Kynningsrud Størbu Vis mer

Vi har tidligere skrevet en omfattende guide til Apple HomeKit, og hvis valget står mellom disse, har smarthuseksperten en klar anbefaling.

– SmartThings er to-tre hakk over. Det har mer integrasjon og full tilgang til Zigbee- og Z-Wave-produkter, og produktene behøver ikke å være HomeKit-verifiserte, konkluderer han.

Samsungs egne produkter

Det var i fjor høst, med lanseringen av SmartThings Hub v3, at Samsungs smarthusløsning først ble offisielt tilgjengelig i Norge, og i forbindelse med slippen introduserte selskapet med flere smarte produkter.

Her er Samsungs egne SmartThings-dingser:

SmartThings bevegelsessensor:

Detekterer bevegelse og varsler brukeren om det. Måler også temperatur.

SmartThings Visjon:

Et hendig personvernfokusert overvåkingskamera for hjemmet. Det filmer kun konturer, og det i svart-hvitt, slik at boligens husholdning ikke føler seg konstant overvåket. Ulempen er dog den at man ikke får fanget opp ansiktet til eventuelle innbruddstyver.

SmartThings Vision viser kun konturer, og kan skille mellom mennesker og husdyr. Foto: Samsung
SmartThings Vision viser kun konturer, og kan skille mellom mennesker og husdyr. Foto: Samsung Vis mer

SmartThings Kamera:

Samsung har også et dedikert overvåkingskamera i sitt smarte sortiment. Det filmer i opptil 1080p-oppløsning og har to-veiskommunikasjon og lagrer opptak i skyen.

SmartThings-knapp:

Kan konfigureres til å styre lys og andre produkter, og kan enkelt konfigureres med scener.

SmartThings multisensor:

Har en rekke bruksområder. Blant annet kan multisensoren festes på dør eller vindu og kan varsle brukeren om noen åpner døren eller vinduet. Sensoren registrerer også vibrasjoner og temperatur.

SmartThings vann- og fuktsensor:

Denne sensoren er selvforklarende. Ved hjelp av fuktsensoren kan denne oppdage vannlekkasjer og kan i tillegg registrere temperaturen i et rom.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer