Slik kommer du først i hybelkøen

BOLIG: Studentenes kamp om et krypinn er like om hjørnet. Vi gir deg gode råd om hva du kan gjøre for å komme øverst på listen over attraktive leietakere.

Studentenes kniving om små og dyre hybler er et årvisst fenomen. Hver sensommer kommer studentene til byen i håp om å finne seg et krypinn.

Studenter i hovedstaden merker de høye prisene på lommeboka mer enn noen andre. Ingen i Europa har det vanskeligere på boligmarkedet enn Oslo-ungdommen. Mens andre europeiske byer subsidierer boliger, må Oslo-ungdom betale markedspris, viser en analyse fra Norsk institutt for by- og regionalforskning.

Og markedsprisen i Oslo er ikke akkurat lav. En undersøkelse utført av Huseiernes Landsforbund i februar i år viser at hybelprisene i Oslo ligger 50 prosent over prisene i Bergen, Trondheim og Stavanger. Ifølge undersøkelsen måtte Oslo-ungdom betale minst 3600 kroner for en hybel.

Let før de andre

Etterspørselen etter boliger er størst i august. Ut over året jevner det seg imidlertid ut. Har du mulighet til det, lønner det seg å lete etter bolig utenom høysesongen.

Det ideelle hadde selvsagt vært at du begynte å lete etter hybel i juni når fjorårets studenter flyttet ut. Uansett er det bedre å begynne å lete nå enn i august. Uahengig av NÅR du leter, gir vi i det følgende gode råd til deg som skal lete.

Pengegallopp

For å komme i betraktning hos utleier har du to muligheter:

Artikkelen fortsetter under annonsen

A: Du kan betale mer enn de andre.
B: Du virker mer attraktiv som leietaker enn de andre.

For de som hører til den første gruppen løser som regel husjakten seg relativt raskt. Men i perioder med stor etterspørsel må du regne med å betale svært høye månedsleier for å kjøpe deg ut av boligkøen. Er du imidlertid villig til å bla opp mange nok tusenlapper i måneden, får du alltids husrom.

Vær smart

Er du ikke av de mest pengesterke i samfunnet, må du finne andre løsninger. Da bør du kjenne til hva utleieren ønsker seg av en leietaker:

1: Riktig betaling til riktig tid
2: Til å stole på
3: Rolig og billig i drift. (Det vil si at du ikke ødelegger eller sliter unødig på boligen)

Dokumenter

For at utleieren skal forstå at du er akkurat slik, anbefaler vi deg å skaffe referanser fra tidligere husverter. Skal du leie for første gang, bør du ha andre referanser fra for eksempel lærere eller arbeidsgivere. I tillegg er det en fordel om du kan vise til at du har en regelmessig tilgang på penger som gjør det mulig å betale leien. (Deltidsjobb, studielån eller stipender.)

Mange krever at du skal betale depositum i tillegg til leien. Fortell derfor hvor mye du kan betale både i leie og depositum. Husk at depositumpengene er dine så sant du ikke skader leieobjektet før du flytter. Pengene skal derfor settes inn på en konto som kun kan benyttes av deg og husverten i fellesskap. Rentene skal du ha.

Ren og pen

Når du oppsøker visninger, bør du se ordentlig ut. Dette er ikke dagen for å vise frem tatoveringer og piercing. Du bør være ren og se ordentlig ut i tøyet. Vanlig høflighet som å presentere seg og ta utleier i hånden skader aldri.

Bli lagt merke til

Men de fleste visninger er overfyllt av pene og rene ungdommer. Du bør derfor gjøre noe mer for at utleieren skal huske deg etter visningen. Du kan for eksempel legge igjen en liten CV med opplysninger om deg selv. Den bør inneholde navn, alder, adresse og telefon.

I tillegg kan det være lurt å skrive andre ting som kan være av interesse for en som leier ut: For eksempel at du har samboer, driver med idrett, skal studere økonomi i 3 år og at du arbeider deltid i kassen på Rema. Du kan også legge inn et bilde av deg selv på CVen. Referanser bør være med, men husk å spørre de det gjelder før du oppgir deres navn.

Du bør være ærlig, men du trenger ikke fortelle alt. Fortell gjerne at du ikke røyker, men du trenger ikke opplyse om at stereoanlegget ditt er større enn hybelbadet…

Reduser prisen

Tilbyr du deg å gjøre småjobber som snømåking, husmaling og gressklipping, er det godt mulig at du slipper unna med litt lavere husleie. Men pass på at ikke husverten forventer at du blir vaktmester og hustjener i ett. Da kan du fort risikere at vinningen med lavere husleie går opp i spinningen med mye tid brukt på småjobbene.

Andre veier

Det finnes andre og kanskje mer effektive veier til drømmehybelen enn å gå på annonserte visninger. Mange skaffer seg bosted via venner og bekjente.

Det kan også være effektivt å sette inn en annonse, spesielt dersom du utformer den slik at den skiller seg ut. Selv i den mest hektiske tiden i august/september kan du oppleve å få 30 til 40 svar på annonser i lokale aviser. Da kan du faktisk komme i den luksusposisjonen at du får anledning til å velge og vrake blant mulige bosteder.

Du bør også vurdere kollektiv. Der kan du få mye mer rom å boltre deg på for samme beløp som en liten hybel. Vi du lese DinSides tips til hvordan få plass i drømmekollektivet, kan du klikke her: Slik får du plass i drømmekollektivet

Er du villig til å bevege deg ut fra sentrum kan det være lettere å få husrom.

OBS! Benytt gjerne DinSides leiekontrakt når du har funnet ditt nye bosted.