Slik koker du hummer

Det viktigste skjer når hummeren er ferdigkokt.

<b>SKIFTER FARGE:</b> Når hummeren har antatt en klar rød farge, er den ferdig. Foto: ALL OVER PRESS
SKIFTER FARGE: Når hummeren har antatt en klar rød farge, er den ferdig. Foto: ALL OVER PRESSVis mer

Restauranten Burger & Lobster i London har gjort stor suksess med sitt enkle konsept: De har to ting på menyen, og det er de gode på. Og prisen er den samme enten du vil ha burger eller hummer.

En av årsakene sies å være at de har truffet par-konseptet perfekt: Hun kan få skalldyr, han kan få kjøtt.

Slik ville det ikke nødvendigvis vært i Norge. Her er det nemlig menn som står først i hummerkøen.

– Våre undersøkelser viser at nesten én av tre norske menn sier at de spiser hummer én eller flere ganger i løpet av året, mens bare én av fem norske kvinner sier det samme, sier Espen Lie, kokk og leder av Menylauget i en pressemelding.

Det er sørlendingene som er på hummertoppen. Hele 36 prosent spiser hummer én eller flere ganger i løpet av året, mens åtte prosent av folket i Nord-Norge gjør det samme.

Det er også hovedsaklig menn som står for fangsten.

Høstmiddagene som lager seg nesten selv

Fadervår og kakk i pannen

FLERE MIDDAGER: Når hummeren er spist opp, koker vi kraft. For en mildere smak på hummerkraften kan du ta ut litt av den brune maten i hodet. Du bør også fjerne paven (magesekken). Foto: Elisabeth Dalseg
FLERE MIDDAGER: Når hummeren er spist opp, koker vi kraft. For en mildere smak på hummerkraften kan du ta ut litt av den brune maten i hodet. Du bør også fjerne paven (magesekken). Foto: Elisabeth Dalseg Vis mer


Den enkleste og vanligste måten å koke hummer på, er å slippe den i en gryte kokende vann. Det kan kreve sterk vilje og is i magen.

- Min mor slapp hummeren levende ned i gryten. Så la hun på lokket og holdt det fast, så hummeren ikke skulle klare å krype ut, mens hun sa Fadervår, sier Marit Brubæk.

Selv foretrekker hun å svimeslå hummeren før hun koker den.

- Jeg slår den med knivskaftet på forhodet, slik at hummeren ikke er bevisst når den går i det kokende vannet.

Dette fungerer nesten hver eneste gang. I verste fall blir skallet på hodet litt knust.

Ifølge Norges sjømatråd kan man også bedøve eller sløve ned hummeren ved å la den ligge noen minutter i mettet saltlake, eller et par timer i fryseren.

Andre velger å bruke kniven: del hodet i to på langs. Sett knivspissen ned omtrent midt på hodet, du vil se et tydelig kryss i skallet her.

Velger du denne løsningen vil litt av innmaten i hodet sive ut i kokevannet. Ønsker du senere å bruke skall og rester til å koke kraft vil dette gi en litt mildere smak, noe mange foretrekker uansett.

La restene bli festmat: Slik koker du skalldyrskraft

Det kan nesten ikke bli salt nok

AVKJØL RASKT: Løft den rykende varme hummeren raskt over i en bolle med isvann, så unngår du at den blir overkokt.  Foto: ALL OVER PRESS
AVKJØL RASKT: Løft den rykende varme hummeren raskt over i en bolle med isvann, så unngår du at den blir overkokt. Foto: ALL OVER PRESS Vis mer


Når du skal koke hummeren er det viktig at kokevannet er salt. I en ideell verden koker du hummeren i det saltvannet den er fanget i, men ikke alt sjøvann er like delikat eller salt nok.

Har du ikke tilgang på salt og fint sjøvann, beregner du 40-50 gram salt per liter vann.

Hummeren vil ikke trekke til seg alt saltet, men det bidrar til å bevare den fine smaken på kjøttet.

Kok opp rikelig med vann, og når vannet fosskoker har du hummeren i. Har du flere, kan det lønne seg å koke i flere omganger, sånn at ikke vannet blir for kaldt. Legg lokk på gryten, slik at du holder på varmen.

Raskt og godt: Kan sommerrullen utkonkurrere pølse i lompe?

Hvor lenge skal den koke?

Når du har hatt hummeren i gryten vil temperaturen synke litt. Gi det et oppkok, og la hummeren trekke i det kokvarme vannet.

Hvor lenge strides ekspertene om. Lie holder seg til anbefalingene fra Godfisk, 12 minutter for første 500 gram, åtte minutter for neste 500 gram.

Vi synes dette er i overkant lenge, og foretrekker å la den koke omtrent ti minutter for det første halvkiloet, fem-seks minutter for de neste 500 gram. En hummer på to kilo skal koke i overkant av 20 minutter, litt som en stor potet.

Når hummeren har skiftet farge fra mørkebrunsort til klar rød er den ferdig.

Sto gryten litt litt for lenge på komfyren? Slik blir den god som ny igjen.

Pass på: Avkjøl raskt

Det er når hummeren er ferdigkokt mange bommer.

Hummeren bør nemlig nedkjøles lynraskt, slik at den ikke etterkoker på benken, eller enda verre, blir liggende i kokevannet.

Fremgangsmåten er den samme som når du koker asparges eller brekkbønner: Mens hummeren koker finner du frem en stor bolle som du fyller halvfull med kaldt vann, isbiter, og en neve havsalt. Når hummeren er ferdigkokt løfter du den over i isvannet, og gir den en lynrask avkjøling.

Den bør ikke ligge for lenge i isvannet, så etter et par minutter kan du løfte den over på et fat og la den fortsette avkjølingen i kjøleskap eller fryser.

Velger du fryser, bør du passe på. Du vil ikke at den skal fryse, bare avkjøles hurtig.

Les også: Så lenge holder maten i fryseren

Fersk eller frossen?


Får du fatt i fersk hummer, anbefaler vi å gjøre så lite som mulig med den. Server den naturell med litt godt brød eller salat, hjemmelaget majones, sitron og dill.

Men er ikke alle forunt å få fatt i - eller som kan unne seg - fersk hummer. Levende norsk hummer er nesten verdt sin vekt i gull (i underkant av 700 kroner per kilo), men du kan også få frosne små amerikanske eller kanadiske hummer til en langt lavere pris. Vår lokale Rema 1000 har disse til under hundrelappen.

Det er ikke det samme som å spise sprellferske hummer, men om du ønsker å lage for eksempel hummersuppe eller gratinere hummeren kan du fint bruke frossen.

Her snakker vi festmat for et par hundrelapper!

Litt lavere ambisjoner for fredagsmiddagen? Vi har prøvesmakt de nye ferdigmiddagene, se hvilke du bør velge - og hvilke du bør styre unna.

Undersøkelsen er gjennomført av Norstat på vegne av Meny i september 2014, blant et landsrepresentativt utvalg av Norges befolkning.