Slik koker du det perfekte egget

Skal du ha den perfekte plommen på påskefjellet bør du sjekke denne eggeklokka.

Tips for å unngå mye søl når egget sprekker i vannet: Ha i litt salt eller eddik i vannet. Det gjør at hviten stivner fortere dersom det skulle komme en sprekk. Foto: Colourbox.com
Tips for å unngå mye søl når egget sprekker i vannet: Ha i litt salt eller eddik i vannet. Det gjør at hviten stivner fortere dersom det skulle komme en sprekk. Foto: Colourbox.com Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Å koke egg er visst en vitenskap, det også. I hvert fall hvis vi skal tro Kjemisk institutt ved Universitetet i Oslo (UiO). De har nemlig laget en pinlig nøyaktig eggeklokke, eller egg-koketid-kalkulator, som de selv kaller det.

Kalkulatoren finner du nederst i saken.

Molekylær gastronomi

Egg-koketid-kalkulatoren tar med flere variabler, som høyde over havet, eggets omkrets og eggets starttemperatur. For skal du ha det perfekte egget må du ikke overlate ting til tilfeldighetene.

Slik ser du om egget er friskt

Egentlig minner det hele litt om molekylær gastronomi?

– Det går jo mye på det samme. Det handler om å se hvordan temperaturen påvirker maten. Holder du vannet på rett temperatur kan du oså tilberede egget på denne måten, selv om det da vil ta veldig lang tid, sier Svein Stølen, professor i kjemi ved UiO.

... eller du kan ta det i mikroen

Basert på student-formel

Det var Stølen som i sin tid var med på utviklingen av verktøyet som er å finne på nettsidene til Kjemisk institutt. Det vil si - det er ikke helt hjemmesnekra.

Slik ser den matematiske formelen ut. Da er kanskje egg-koketid-kalkulatoren greiere å forholde seg til? Foto: Kjemisk institutt, UiO
Slik ser den matematiske formelen ut. Da er kanskje egg-koketid-kalkulatoren greiere å forholde seg til? Foto: Kjemisk institutt, UiO Vis mer

– Vi har lånt formelen fra et studentprosjekt, og så har vi laget kalkulatoren rundt denne formelen, sier Stølen.

Også i Kina

DinSide er ikke det eneste mediet som viderebringer den avanserte eggeklokka. Det første året UiO hadde den på sidene sine trakk den mye trafikk, også fra utenfor landegrensene.

– Jeg mener den ble plukket opp i Kina også. Men den er jo på norsk, så de måtte skrive en forklaring på kinesisk, sier Stølen og ler.

Undertegnede har selv prøvd kalkulatoren, og kan fint anbefale den. Det eneste som er litt upraktisk er å få målt eggets omkrets, men hvis du tåler litt slingringsmonn kan du ta det på øyemål.

Som en av våre oppmerksomme lesere har påpekt i kommentarfeltet, er det også viktig hva du gjør med egget før og etter koking dersom du vil ha perfekt resultat.

Egget skal nemlig legges rett i kokende vann, og avkjøles med en gang etter endt koketid, ifølge Kjemisk institutt.

Under finner du eggeklokka, eller egg-koketid-kalkulatoren, som kan stilles inn slik at du finner den perfekte oppskriften til egget ditt. Vil du ha full funksjonalitet på eggeklokka, som for eksempel alarmlyd, kan du besøke Kjemisk institutts egne nettsider:Grafikk: Kjemisk institutt, UiO

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!